Uniós közbeszerzés 3,5 millió adag szájon át szedhető COVID-gyógyszerre

Uniós közbeszerzés 3,5 millió adag szájon át szedhető COVID-gyógyszerre
2022. 11. 23., 17:16

„A biztonságos és hatékony oltóanyagok mellett a terápiás készítmények is kulcsfontosságúak a Covid19 leküzdéséhez.”

Az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága (HERA) közös közbeszerzési keretszerződést írt alá a Paxlovid beszerzésére. Ezzel a SARS-CoV-2-proteázgátlót tartalmazó, szájon át szedhető gyógyszerrel olyan Covid19-cel fertőzött betegek kezelhetők, akiknél fennáll a súlyos betegség kialakulásának kockázata. A szerződést a Pfizer gyógyszeripari vállalattal írják alá, és egyelőre 12 hónapra szól.

13 uniós, EGT- és uniós tagjelölt ország vesz részt a közbeszerzésben. Ezek az országok összesen akár 3 427 517 adag szájon át szedhető ötnapos Paxlovid kúrát vásárolhatnak majd.

A Paxlovid Covid19-kezelés olyan felnőtteknél alkalmazható, akiknél nincs szükség kiegészítő oxigénellátásra, de nagyobb a kockázata a betegség súlyosra fordulásának. Várhatóan hatásos lesz a vírus jelenleg keringő és domináns törzseivel szemben.

A közös közbeszerzési mechanizmus célja méltányosabb hozzáférést biztosítani egyes egészségügyi ellenintézkedésekhez és javítani az ellátásbiztonságot, valamint kiegyensúlyozottabb árakat biztosítani a részt vevő uniós országok számára – olvasható a Bizottság közleményében.

„A biztonságos és hatékony oltóanyagok mellett a terápiás készítmények is kulcsfontosságúak a Covid19 leküzdéséhez. Szorosan együttműködtünk a tagállamokkal annak érdekében, hogy biztonságos és hatékony terápiás készítmények álljanak rendelkezésre, segítve a Covid19 által leginkább veszélyeztetett polgárok védelmét és kezelését. Ezek az erőfeszítések az elkövetkező hetekben és hónapokban is döntő fontosságúak maradnak, mivel a járványügyi helyzet a télen várhatóan tovább változik” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022-12-06 13:24:07
A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot. A Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS