Uniós közbeszerzés 3,5 millió adag szájon át szedhető COVID-gyógyszerre

Uniós közbeszerzés 3,5 millió adag szájon át szedhető COVID-gyógyszerre
2022. 11. 23., 17:16

„A biztonságos és hatékony oltóanyagok mellett a terápiás készítmények is kulcsfontosságúak a Covid19 leküzdéséhez.”

Az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága (HERA) közös közbeszerzési keretszerződést írt alá a Paxlovid beszerzésére. Ezzel a SARS-CoV-2-proteázgátlót tartalmazó, szájon át szedhető gyógyszerrel olyan Covid19-cel fertőzött betegek kezelhetők, akiknél fennáll a súlyos betegség kialakulásának kockázata. A szerződést a Pfizer gyógyszeripari vállalattal írják alá, és egyelőre 12 hónapra szól.

13 uniós, EGT- és uniós tagjelölt ország vesz részt a közbeszerzésben. Ezek az országok összesen akár 3 427 517 adag szájon át szedhető ötnapos Paxlovid kúrát vásárolhatnak majd.

A Paxlovid Covid19-kezelés olyan felnőtteknél alkalmazható, akiknél nincs szükség kiegészítő oxigénellátásra, de nagyobb a kockázata a betegség súlyosra fordulásának. Várhatóan hatásos lesz a vírus jelenleg keringő és domináns törzseivel szemben.

A közös közbeszerzési mechanizmus célja méltányosabb hozzáférést biztosítani egyes egészségügyi ellenintézkedésekhez és javítani az ellátásbiztonságot, valamint kiegyensúlyozottabb árakat biztosítani a részt vevő uniós országok számára – olvasható a Bizottság közleményében.

„A biztonságos és hatékony oltóanyagok mellett a terápiás készítmények is kulcsfontosságúak a Covid19 leküzdéséhez. Szorosan együttműködtünk a tagállamokkal annak érdekében, hogy biztonságos és hatékony terápiás készítmények álljanak rendelkezésre, segítve a Covid19 által leginkább veszélyeztetett polgárok védelmét és kezelését. Ezek az erőfeszítések az elkövetkező hetekben és hónapokban is döntő fontosságúak maradnak, mivel a járványügyi helyzet a télen várhatóan tovább változik” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.