Uniós közbeszerzés 3,5 millió adag szájon át szedhető COVID-gyógyszerre

Uniós közbeszerzés 3,5 millió adag szájon át szedhető COVID-gyógyszerre
2022. 11. 23., 17:16

„A biztonságos és hatékony oltóanyagok mellett a terápiás készítmények is kulcsfontosságúak a Covid19 leküzdéséhez.”

Az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága (HERA) közös közbeszerzési keretszerződést írt alá a Paxlovid beszerzésére. Ezzel a SARS-CoV-2-proteázgátlót tartalmazó, szájon át szedhető gyógyszerrel olyan Covid19-cel fertőzött betegek kezelhetők, akiknél fennáll a súlyos betegség kialakulásának kockázata. A szerződést a Pfizer gyógyszeripari vállalattal írják alá, és egyelőre 12 hónapra szól.

13 uniós, EGT- és uniós tagjelölt ország vesz részt a közbeszerzésben. Ezek az országok összesen akár 3 427 517 adag szájon át szedhető ötnapos Paxlovid kúrát vásárolhatnak majd.

A Paxlovid Covid19-kezelés olyan felnőtteknél alkalmazható, akiknél nincs szükség kiegészítő oxigénellátásra, de nagyobb a kockázata a betegség súlyosra fordulásának. Várhatóan hatásos lesz a vírus jelenleg keringő és domináns törzseivel szemben.

A közös közbeszerzési mechanizmus célja méltányosabb hozzáférést biztosítani egyes egészségügyi ellenintézkedésekhez és javítani az ellátásbiztonságot, valamint kiegyensúlyozottabb árakat biztosítani a részt vevő uniós országok számára – olvasható a Bizottság közleményében.

„A biztonságos és hatékony oltóanyagok mellett a terápiás készítmények is kulcsfontosságúak a Covid19 leküzdéséhez. Szorosan együttműködtünk a tagállamokkal annak érdekében, hogy biztonságos és hatékony terápiás készítmények álljanak rendelkezésre, segítve a Covid19 által leginkább veszélyeztetett polgárok védelmét és kezelését. Ezek az erőfeszítések az elkövetkező hetekben és hónapokban is döntő fontosságúak maradnak, mivel a járványügyi helyzet a télen várhatóan tovább változik” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS