Újraindult az uniós gazdasági kormányzási keret felülvizsgálatáról szóló nyilvános vita

2021. 10. 21., 15:15

Az Európai Bizottság újraindította az uniós gazdasági kormányzási keret felülvizsgálatáról szóló nyilvános vitát. A Bizottság korábban felfüggesztette a 2020 februárjában indított első nyilvános vitát, hogy a Covid19-világjárvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére összpontosítson.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök a következőket mondta: „A világjárvány okozta megrázkódtatást követően mostanra nyugodtabb időszak köszöntött Európára. Összehangolt és határozott válaszintézkedéseinknek köszönhetően a gazdasági növekedés mára meghaladta a várakozásokat. A válság azonban nyilvánvalóbbá tett egyes kihívásokat: növekedett a hiány és az adósság, szélesebb körűvé váltak az eltérések és egyenlőtlenségek, megnőttek a beruházási igények. Olyan gazdasági kormányzási szabályokra van szükségünk, amelyekkel úrrá tudunk lenni az említett kihívásokon. Ezért ma nyilvános vitát indítunk. Szeretnénk megismerni a különböző véleményeket és elképzeléseket, valamint egyetértést és felelősségvállalást kívánunk kialakítani a hatékony gazdasági felügyelet érdekében. Ily módon fenntarthatóbbá, méltányosabbá és versenyképesebbé tehetjük társadalmainkat és gazdaságainkat, és tökéletesen felkészülhetünk a jövőbeli kihívásokra.”

Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos a következőképpen fogalmazott: „A tavalyi példa nélküli sokkhatást követően Európa gazdasága erőteljes élénkülésnek indult. Most arról kell gondoskodnunk, hogy jövőbeli növekedésünk tartós és fenntartható legyen. Olyan helyzetben indítjuk újra gazdasági kormányzásunk felülvizsgálatát, amikor hatalmas beruházási igények jelentkeznek amiatt, hogy az éghajlatváltozás okozta vészhelyzet évről évre súlyosabbá válik. Ugyanakkor a világjárvány idején nyújtott erőteljes költségvetési támogatás az adósságszintek emelkedéséhez vezetett. Ezek a kihívások különösen fontossá teszik az átlátható és hatékony költségvetési keret meglétét. Ennek megvalósítása közös felelősségünk, és alapvető fontosságú az unió jövője szempontjából.”

A Covid19-világjárványt követően kialakult új helyzet

Az EU gazdasági kormányzási kerete a kezdetektől fogva útmutatóul szolgált a tagállamok számára gazdaság- és költségvetéspolitikai céljaik megvalósításához, gazdaságpolitikájuk összehangolásához, a makrogazdasági egyensúlyhiányok kezeléséhez és a rendezett államháztartás biztosításához. A keret idővel módosult, és az új gazdasági kihívások kezelése érdekében olyan változtatásokat vezettek be, mint a hatos csomag és a kettes csomag.

E módosítások ellenére továbbra is fennmaradtak olyan sebezhető pontok, amelyeket a költségvetési keret nem kezelt hatékonyan. A keret ugyanakkor egyre összetettebbé vált. Ezenfelül a szabályok első bevezetése óta jelentősen megváltozott a gazdasági környezet.

Ezek és más kérdések már 2020 februárjában megválaszolásra vártak, amikor a Bizottság előterjesztette az uniós gazdasági kormányzás felülvizsgálatáról szóló közleményét. Bár a felülvizsgálat főbb következtetései továbbra is érvényesek és relevánsak, a Covid19-válság súlyos hatása még hangsúlyosabbá tette a keretet érintő kihívásokat, és tovább súlyosbította azok hatását.

Új kihívások és eddigi tanulságok

A gazdasági kormányzási keret felülvizsgálatáról szóló nyilvános vita során szem előtt kell tartani a 2020. évi közleményben meghatározott kérdéseket, és foglalkozni kell azokkal. E kérdések közé tartozik, hogy miként érhető el a fenntartható államháztartás biztosítása, a makrogazdasági egyensúlyhiányok megelőzése és kiigazítása, a meglévő szabályok egyszerűsítése és átláthatóságának fokozása, valamint a szabályok iránti felelősségvállalás és azok érvényesítésének javítása.

Emellett az uniós gazdasági kormányzási keret felülvizsgálata során figyelembe kell venni a Covid19-válság által felszínre hozott új kihívásokat. Hasznos tanulságok vonhatók le a járványra adott sikeres uniós szakpolitikai reagálásból is, különös tekintettel a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz irányítására.

A vitára különböző fórumokon kerül sor, többek között a kérdéssel foglalkozó találkozókon, munkaértekezleteken és a ma újraindított online felmérés révén. A Bizottság felkéri a polgárokat, szervezeteket és hatóságokat, hogy 2021. december 31-ig nyújtsák be észrevételeiket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 11. 30., 11:59
Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án. (x)
2021. 12. 02., 09:26
Az Amway 30 éve működik sikeresen a magyarországi piacon, ezt a sikertörténetet szeretném továbbvinni, célom a direkt értékesítésnek, mint iparágnak nagyobb elismertséget szerezni – mondta az Üzletemnek Kiss-László Dalma, az Amway Hungária marketing és PR igazgatója.
2021-12-07 10:47:27
A magyarok 83 százaléka szokott online számlát fizetni, a többségük valamennyi számláját online fizeti, de akadnak olyanok, akik megszokásból vagy a lehetőség hiánya miatt 1-1 számlát készpénzzel kénytelenek rendezni – derült ki az NHKV Zrt. által készített kutatásból.
2021-12-07 08:28:28
A fiatal innovátorokat támogató Hungarian Startup University Program kapta idén a „Most Innovative Business Development Project of Europe 2021” díjat. A rangos nemzetközi elismerést a program egyik alapítója, Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese vehette át a 2021-es Fiatal Vállalkozók Hete keretében.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Európa-szerte egyre több ország ismeri fel, hogy a zavartalan, klímabarát, megfizethető árú energiaellátás érdekében szükség van az áramtermelésben az atomenergiára. Legutóbb Hollandia és Franciaország döntött új atomerőmű építése mellett.