Újabb Covid19 oltóanyag szállítására kötött szerződést az Európai Unió

Újabb Covid19 oltóanyag szállítására kötött szerződést az Európai Unió
2021. 11. 11., 13:49

A Valneva vállalattal kötött szerződés 2022-ben közel 27 millió Covid19 elleni vakcianaadag vásárlását teszi lehetővé az uniós tagállamok számára. A szerződés arra is lehetőséget biztosít, hogy az oltóanyagot az új variánstörzsekhez igazítsák, valamint hogy a tagállamok 2023-ban akár 33 millió további adagot rendelhessenek.

A Valnevával kötött szerződés annyit jelent, hogy bővül az Európában gyártandó oltóanyagok már most is rendelkezésre álló széles portfóliója, ideértve az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a BioNtech-Pfizer, a CureVac, a Moderna és a Novavax vállalattal már korábban aláírt szerződéseket. Ez a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítani fogja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve az oltásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára, vagy átirányítják más európai országokba– olvasható a bizottság közleményében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A szerződés lehetővé teszi az oltóanyagok hozzáigazítását az új vírusváltozatokhoz. Széles vakciaportfóliónk segíteni fog minket abban, hogy Európában és Európán kívül egyaránt küzdjünk a koronavírus és annak variánsai ellen. A járványnak nincs vége. Aki csak teheti, oltassa be magát.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kijelentette: „Uniós oltóanyag-stratégiánk továbbra is eredményeket hoz egy olyan időszakban, amikor a Covid19-esetek száma sajnos ismét emelkedik az EU-ban. A Valneva-vakcina széles portfóliónk újabb eleme lesz, amint az Európai Gyógyszerügynökség bebizonyosodik arról, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony. A tagállamokat továbbra is támogatjuk oltási erőfeszítéseikben, és az üzenet továbbra is változatlan: bízni kell a tudományban! Oltani, oltani, oltani!”

A Valneva európai biotechnológiai vállalat, amely az élő vírusból vegyi inaktiválás útján inaktivált vírusvakcinát állít elő. Ez egy hagyományos, már 60–70 éve használt oltóanyag-technológia, bevált módszerekkel és magas szintű biztonsággal. Az influenza elleni vakcinák többségéhez és számos gyermekkori védőoltás oltóanyagához is ezt a technológiát használják. Jelenleg ez az egyetlen, európai klinikai vizsgálatokban tesztelt potenciális Covid19-vakcina, amely inaktivált vírust tartalmaz.

Az új oltóanyagok beszerzéséhez a tagállamok használhatják a REACT-EU csomagot, amely az új, Next Generation EU eszköz egyik legnagyobb programjaként a válsághelyzetekre való reagálást és válságelhárítást célzó intézkedések folytatása és kiterjesztése.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS