Új szintre emelkedhet a mezőgazdasági adatgyűjtés az Európai Unióban

2023. 11. 13., 13:10

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózatról szóló rendeletet.

A jelenlegi mezőgazdasági számviteli információs hálózat olyan adatbázis, amely egy több mint 80 000 uniós gazdaságból álló, a statisztikai reprezentativitást figyelembe véve kialakított mintából közös módszertan alapján évente gyűjtött mikroökonómiai és számviteli adatokat tartalmaz. A felülvizsgált rendelet értelmében a mezőgazdasági számviteli információs hálózatról szóló rendelet alapján már most is gyűjtött adatok mellett környezeti és szociális adatokat is gyűjteni kell majd – olvasható a Tanács közleményében.

„A mezőgazdasági fenntarthatósági információs hálózatról szóló rendelet lehetővé fogja tenni, hogy többet hozzunk ki a mezőgazdasági adatainkból, ezáltal pedig nyomon követhessük az előrehaladást, amelyet fenntarthatósági céljaink teljesítése felé teszünk” – kommentálta a döntést Luis Planas Puchades, Spanyolország ügyvezető mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi minisztere.

Az újonnan elfogadott rendelet kiigazítja a mezőgazdasági számviteli információs hálózatról szóló rendeletet olyan további adatok gyűjtésének lehetővé tétele érdekében, amelyek a közös agrárpolitika (KAP) és az európai zöld megállapodás – ezen belül a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia és a biodiverzitási stratégia – célkitűzései teljesítésének nyomon követéséhez szükségesek.

A felülvizsgált rendeletnek köszönhetően a Tanács várakozásai szerint
– javulni fognak az egyéb adatgyűjtési kezdeményezésekkel való kapcsolódások, és ezáltal csökkenni fognak az adminisztratív terhek,
– az összegyűjtött adatokat kutatáshoz és szakpolitikai döntéshozatalhoz fogják felhasználni azzal az átfogó céllal, hogy javuljanak és nyomon követhetők legyenek a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítések, és
– javulni fognak és személyre szabottabbá fognak válni a mezőgazdasági termelőknek nyújtott tanácsadási szolgáltatások.

Az adatgyűjtési folyamatban való részvétel önkéntes lesz, a tagállamok pedig felkérést kapnak majd olyan megoldások kidolgozására, amelyek a mezőgazdasági termelőket adataik megosztására ösztönzik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS