Új szabályok jöhetnek a nem uniós országokból érkező gázvezetékekre

2019. 04. 04., 11:29

Csütörtökön szavaznak az Európai Parlament képviselői az uniós gázpiac szabályainak kiterjesztéséről azokra a gázvezetékekre, amelyek nem uniós országokból érkeznek az EU területére.

Ilyen például az Északi Áramlat 2 is, egy 1200 km hosszú gázvezeték, amelyet jelenleg is építenek a Balti-tengeren keresztül, és amely Németországot és Oroszországot köti össze.

Megfelelés a szabályoknak

A gázvezeték keresztülhalad több uniós országon, területen, felségvizeken, így ezen részeinek meg kell felelni a jelenlegi uniós szabályoknak, amelyek az EU-n belüli gázvezetékekre vonatkoznak. Ennek megfelelően:

  • a gázellátást el kell különíteni az átvitt gáztól, megengedve ezzel, hogy a piac más szereplői is hozzáférjenek a gázvezeték tartalmához, és átlátható módon kell szabályozni a szállítás díját,
  • kivételek adódhatnak, de azokat el kell fogadni az Európai Bizottságnak.

„A gázellátást túl sokszor használták már politikai fegyverként. Mások tisztességtelen szándékait nem tudjuk megszüntetni, fel tudjuk viszont fegyverezni magunkat teljes jogi egyértelműséggel és a jelenlegi szabályozás következetes alkalmazásával. Ez az, amiért létrehoztuk az Energiauniót és ezért módosítjuk most az irányelvünket is” – mondta el Jerzy Buzek (néppárti, lengyel), az energiaügyi szakbizottság elnöke.

Gázfogyasztás és import

Az EU energiafogyasztásának egynegyedét a földgáz biztosítja,

  • a gázt főként az otthonok fűtésére és elektromosság előállítására használjuk,
  • a gáz több mint 70 százaléka import, ez várhatóan egyre csak növekedni fog,
  • sok uniós tagország nagy mértékben függ a gázimporttól.

A fő szállítók és útvonalak

2018 harmadik negyedévének adatai:

  • Oroszország volt a fő szállító (47 százalék), őt követte Norvégia (34 százalék), Algéria és Líbia (8,6 százalék – együtt),
  • az importált gáz 89 százaléka vezetékeken keresztül érkezett, a több pedig hajókon, mint például a propán-bután gáz,
  • Oroszország fő útvonala Ukrajnán keresztül vezetett (Testvériség gázvezeték és a balkáni útvonal), ez lefedte az orosz gázimport majdnem felét; ezt követte a Fehéroroszországon keresztül futó vezeték (Yamal gázvezeték), amely az orosz gázimport 20 százalékáért felelt; és az Északi Áramlat 1 gázvezeték (30 százalék).
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 09., 08:00
A klímaváltozás nem csak azt eredményezi, hogy kutya meleg van nyáron, hanem szervesen összefügg a mezőgazdaságunkkal vagy éppen a kedvenc édességeinkkel. A jelekről, az irányokról, a társadalmi rugalmasságról Nagy Balázs geográfust, az ELTE egyetemi docensét kérdeztük.
2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.
2024-07-11 20:10:40
BOLDI Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész és Incze Mózes Munkácsy Mihály-díjas festőművész állít ki közösen a szegedi REÖK-ben. Együttműködésük nyomán különleges, a két ágazatot kölcsönhatásba hozó tárlat nyílik Rezonancia címen, amelyet július 13-ától tekinthet meg a közönség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS