Új szabályok jöhetnek a nem uniós országokból érkező gázvezetékekre

2019. 04. 04., 11:29

Csütörtökön szavaznak az Európai Parlament képviselői az uniós gázpiac szabályainak kiterjesztéséről azokra a gázvezetékekre, amelyek nem uniós országokból érkeznek az EU területére.

Ilyen például az Északi Áramlat 2 is, egy 1200 km hosszú gázvezeték, amelyet jelenleg is építenek a Balti-tengeren keresztül, és amely Németországot és Oroszországot köti össze.

Megfelelés a szabályoknak

A gázvezeték keresztülhalad több uniós országon, területen, felségvizeken, így ezen részeinek meg kell felelni a jelenlegi uniós szabályoknak, amelyek az EU-n belüli gázvezetékekre vonatkoznak. Ennek megfelelően:

  • a gázellátást el kell különíteni az átvitt gáztól, megengedve ezzel, hogy a piac más szereplői is hozzáférjenek a gázvezeték tartalmához, és átlátható módon kell szabályozni a szállítás díját,
  • kivételek adódhatnak, de azokat el kell fogadni az Európai Bizottságnak.

„A gázellátást túl sokszor használták már politikai fegyverként. Mások tisztességtelen szándékait nem tudjuk megszüntetni, fel tudjuk viszont fegyverezni magunkat teljes jogi egyértelműséggel és a jelenlegi szabályozás következetes alkalmazásával. Ez az, amiért létrehoztuk az Energiauniót és ezért módosítjuk most az irányelvünket is” – mondta el Jerzy Buzek (néppárti, lengyel), az energiaügyi szakbizottság elnöke.

Gázfogyasztás és import

Az EU energiafogyasztásának egynegyedét a földgáz biztosítja,

  • a gázt főként az otthonok fűtésére és elektromosság előállítására használjuk,
  • a gáz több mint 70 százaléka import, ez várhatóan egyre csak növekedni fog,
  • sok uniós tagország nagy mértékben függ a gázimporttól.

A fő szállítók és útvonalak

2018 harmadik negyedévének adatai:

  • Oroszország volt a fő szállító (47 százalék), őt követte Norvégia (34 százalék), Algéria és Líbia (8,6 százalék – együtt),
  • az importált gáz 89 százaléka vezetékeken keresztül érkezett, a több pedig hajókon, mint például a propán-bután gáz,
  • Oroszország fő útvonala Ukrajnán keresztül vezetett (Testvériség gázvezeték és a balkáni útvonal), ez lefedte az orosz gázimport majdnem felét; ezt követte a Fehéroroszországon keresztül futó vezeték (Yamal gázvezeték), amely az orosz gázimport 20 százalékáért felelt; és az Északi Áramlat 1 gázvezeték (30 százalék).
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS