Új kiberbiztonsági intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság

2021. 11. 04., 13:45

Az Európai Bizottság új intézkedéseket jelentett be az európai piacon forgalmazott vezeték nélküli eszközök kiberbiztonságának javítása érdekében.

A jogszabály új jogi követelményeket állapít meg a kiberbiztonsági biztosítékokra vonatkozóan, amelyeket a gyártóknak figyelembe kell venniük az érintett termékek tervezése és előállítása során. Emellett védi a polgárok magánéletét és személyes adatait, csökkenti a pénzügyi csalások kockázatát, valamint biztosítja a kommunikációs hálózatok ellenálló képességét.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az összekapcsolt termékek napjainkra az üzleti és a privát kommunikáció szerves részévé váltak, így joggal várhatjuk el, hogy biztonságosak legyenek. Ennek érdekében a Bizottság új jogi követelményeket dolgozott ki az elektronikus eszközök kiberbiztonságának szavatolása érdekében.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hozzátette: „Nap mint nap újabb kiberfenyegetésekkel találjuk szemben magunkat, melyek egyre összetettebbek és egyre gyorsabban alkalmazkodnak a biztonsági intézkedésekhez. A ma bevezetett új követelmények révén nagymértékben fokozzuk számos termék biztonságosságát, továbbá az európai digitális célkitűzésekkel összhangban megerősítjük a kiberfenyegetésekkel szembeni ellenálló képességünket. Ez jelentős lépés azon cél megvalósítása felé, hogy az európai piacon forgalmazott termékekre (többek között az összekapcsolt tárgyakra) és szolgáltatásokra egy közös és átfogó európai kiberbiztonsági szabványrendszer vonatkozzon.”

A javasolt intézkedések a vezeték nélküli eszközökre (például a mobiltelefonokra, a táblagépekre és az internetes kommunikációra alkalmas egyéb termékekre), a játékokra és a gyermekgondozással kapcsolatos termékekre (például a bébiőrökre), valamint számos viselhető eszközre (például az okosórákra és az aktivitásmérőkre) terjednek ki.

Az új intézkedések hozzá fognak járulni a következőkhöz:

– a hálózatok ellenálló képességének javítása: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek olyan funkciókkal kell rendelkezniük, amelyek megakadályozzák a kommunikációs hálózatok károsítását, illetve azt, hogy az eszközöket weboldalak vagy más szolgáltatások működésének megszakítására használják;

– a fogyasztók magánéletének védelme: a vezeték nélküli eszközöket és termékeket olyan funkciókkal kell ellátni, amelyek garantálják a személyes adatok védelmét. A gyermekek jogainak védelme különösen hangsúlyos az új jogszabályban. A gyártóknak például új intézkedéseket kell bevezetniük a személyes adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés vagy azok jogosulatlan továbbításának megakadályozása érdekében;

– a pénzügyi csalások kockázatának csökkentése: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek képesnek kell lenniük arra, hogy minimálisra csökkentsék az elektronikus fizetések során előforduló csalások kockázatát. Például a csalárd tranzakciók elkerülése érdekében biztosítaniuk kell a felhasználók hitelesítési adatainak jobb ellenőrzését.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Nyitott és kíváncsi vagyok, szeretek ismerkedni, beszélgetni, hiszem, hogy az emberi kapcsolatok életünk legnagyobb értékei – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS