Új kiberbiztonsági intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság

2021. 11. 04., 13:45

Az Európai Bizottság új intézkedéseket jelentett be az európai piacon forgalmazott vezeték nélküli eszközök kiberbiztonságának javítása érdekében.

A jogszabály új jogi követelményeket állapít meg a kiberbiztonsági biztosítékokra vonatkozóan, amelyeket a gyártóknak figyelembe kell venniük az érintett termékek tervezése és előállítása során. Emellett védi a polgárok magánéletét és személyes adatait, csökkenti a pénzügyi csalások kockázatát, valamint biztosítja a kommunikációs hálózatok ellenálló képességét.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az összekapcsolt termékek napjainkra az üzleti és a privát kommunikáció szerves részévé váltak, így joggal várhatjuk el, hogy biztonságosak legyenek. Ennek érdekében a Bizottság új jogi követelményeket dolgozott ki az elektronikus eszközök kiberbiztonságának szavatolása érdekében.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hozzátette: „Nap mint nap újabb kiberfenyegetésekkel találjuk szemben magunkat, melyek egyre összetettebbek és egyre gyorsabban alkalmazkodnak a biztonsági intézkedésekhez. A ma bevezetett új követelmények révén nagymértékben fokozzuk számos termék biztonságosságát, továbbá az európai digitális célkitűzésekkel összhangban megerősítjük a kiberfenyegetésekkel szembeni ellenálló képességünket. Ez jelentős lépés azon cél megvalósítása felé, hogy az európai piacon forgalmazott termékekre (többek között az összekapcsolt tárgyakra) és szolgáltatásokra egy közös és átfogó európai kiberbiztonsági szabványrendszer vonatkozzon.”

A javasolt intézkedések a vezeték nélküli eszközökre (például a mobiltelefonokra, a táblagépekre és az internetes kommunikációra alkalmas egyéb termékekre), a játékokra és a gyermekgondozással kapcsolatos termékekre (például a bébiőrökre), valamint számos viselhető eszközre (például az okosórákra és az aktivitásmérőkre) terjednek ki.

Az új intézkedések hozzá fognak járulni a következőkhöz:

– a hálózatok ellenálló képességének javítása: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek olyan funkciókkal kell rendelkezniük, amelyek megakadályozzák a kommunikációs hálózatok károsítását, illetve azt, hogy az eszközöket weboldalak vagy más szolgáltatások működésének megszakítására használják;

– a fogyasztók magánéletének védelme: a vezeték nélküli eszközöket és termékeket olyan funkciókkal kell ellátni, amelyek garantálják a személyes adatok védelmét. A gyermekek jogainak védelme különösen hangsúlyos az új jogszabályban. A gyártóknak például új intézkedéseket kell bevezetniük a személyes adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés vagy azok jogosulatlan továbbításának megakadályozása érdekében;

– a pénzügyi csalások kockázatának csökkentése: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek képesnek kell lenniük arra, hogy minimálisra csökkentsék az elektronikus fizetések során előforduló csalások kockázatát. Például a csalárd tranzakciók elkerülése érdekében biztosítaniuk kell a felhasználók hitelesítési adatainak jobb ellenőrzését.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS