Új kiberbiztonsági intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság

2021. 11. 04., 13:45

Az Európai Bizottság új intézkedéseket jelentett be az európai piacon forgalmazott vezeték nélküli eszközök kiberbiztonságának javítása érdekében.

A jogszabály új jogi követelményeket állapít meg a kiberbiztonsági biztosítékokra vonatkozóan, amelyeket a gyártóknak figyelembe kell venniük az érintett termékek tervezése és előállítása során. Emellett védi a polgárok magánéletét és személyes adatait, csökkenti a pénzügyi csalások kockázatát, valamint biztosítja a kommunikációs hálózatok ellenálló képességét.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az összekapcsolt termékek napjainkra az üzleti és a privát kommunikáció szerves részévé váltak, így joggal várhatjuk el, hogy biztonságosak legyenek. Ennek érdekében a Bizottság új jogi követelményeket dolgozott ki az elektronikus eszközök kiberbiztonságának szavatolása érdekében.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hozzátette: „Nap mint nap újabb kiberfenyegetésekkel találjuk szemben magunkat, melyek egyre összetettebbek és egyre gyorsabban alkalmazkodnak a biztonsági intézkedésekhez. A ma bevezetett új követelmények révén nagymértékben fokozzuk számos termék biztonságosságát, továbbá az európai digitális célkitűzésekkel összhangban megerősítjük a kiberfenyegetésekkel szembeni ellenálló képességünket. Ez jelentős lépés azon cél megvalósítása felé, hogy az európai piacon forgalmazott termékekre (többek között az összekapcsolt tárgyakra) és szolgáltatásokra egy közös és átfogó európai kiberbiztonsági szabványrendszer vonatkozzon.”

A javasolt intézkedések a vezeték nélküli eszközökre (például a mobiltelefonokra, a táblagépekre és az internetes kommunikációra alkalmas egyéb termékekre), a játékokra és a gyermekgondozással kapcsolatos termékekre (például a bébiőrökre), valamint számos viselhető eszközre (például az okosórákra és az aktivitásmérőkre) terjednek ki.

Az új intézkedések hozzá fognak járulni a következőkhöz:

– a hálózatok ellenálló képességének javítása: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek olyan funkciókkal kell rendelkezniük, amelyek megakadályozzák a kommunikációs hálózatok károsítását, illetve azt, hogy az eszközöket weboldalak vagy más szolgáltatások működésének megszakítására használják;

– a fogyasztók magánéletének védelme: a vezeték nélküli eszközöket és termékeket olyan funkciókkal kell ellátni, amelyek garantálják a személyes adatok védelmét. A gyermekek jogainak védelme különösen hangsúlyos az új jogszabályban. A gyártóknak például új intézkedéseket kell bevezetniük a személyes adatokhoz való jogosulatlan hozzáférés vagy azok jogosulatlan továbbításának megakadályozása érdekében;

– a pénzügyi csalások kockázatának csökkentése: a vezeték nélküli eszközöknek és termékeknek képesnek kell lenniük arra, hogy minimálisra csökkentsék az elektronikus fizetések során előforduló csalások kockázatát. Például a csalárd tranzakciók elkerülése érdekében biztosítaniuk kell a felhasználók hitelesítési adatainak jobb ellenőrzését.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS