Új átláthatósági szabályokkal fehérítené az EU a kriptoeszköz-ágazatot

2023. 05. 16., 16:39

Az irányelv az EU-ban székhellyel rendelkező kriptoeszköz-szolgáltatók számára előírja, hogy tegyenek jelentést az EU-ban lakóhellyel rendelkező ügyfelek ügyleteiről.

Az Európai Bizottság közleményt adott ki, amelyben üdvözli az uniós pénzügyminiszterek között létrejött politikai megállapodást (az általános megközelítést) az EU-ban lakóhellyel rendelkező ügyfelek számára kriptoeszköz-ügyleteket bonyolító valamennyi szolgáltatókra alkalmazandó új adózási átláthatósági szabályokról.

A kriptoeszközök az adókijátszás és az adócsalás lehetőségét is magukban hordozzák

„A kriptoeszközök és az elektronikus pénz nagy potenciállal rendelkeznek a gazdasági tevékenység és az innováció serkentése szempontjából, ugyanakkor az átláthatóság csökkenésének, valamint az adókijátszás és az adócsalás lehetővé válásának kockázatát is magukban hordozzák. Adószabályainknak naprakésszé tétele segíteni fogja a nemzeti közigazgatásokat abban, hogy hatékonyabban szedjék be az adókat, és lépést tartsanak a fejlődő technológiával Európa digitális átállásának előrehaladtával” – mondta Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök.

A mai megállapodás kedvező fejlemény az adózási átláthatóság szempontjából rohamtempóban változó pénzügyi világunkban. Az anonimitásból kifolyólag a jelentős nyereséget termelő kriptoeszköz-felhasználók közül sokan a nemzeti adóhatóságok látókörén kívül maradnak, és ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan. Amint az irányelvhatályba lép, a tagállamok kézhez kapják a kriptoeszközök kereskedelméből vagy az azokba irányuló befektetésekből származó nyereség utáni adó megfizetésének garantálásához szükséges információkat” Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos.

Új előírások a méltányos és hatékony adózás jegyében

A méltányos és hatékony adóztatás kulcsfontosságú a közberuházásokat és -szolgáltatásokat fedező bevételek biztosításához, és egyúttal olyan üzleti környezetet teremt, amely kedvez az innovációnak. Az adóhatóságok azonban jelenleg nem rendelkeznek az ahhoz szükséges információkkal, hogy nyomon követhessék a határokon átnyúló kereskedelemben könnyen forgalmazható kriptoeszközök révén szerzett bevételeket. Ez nagymértékben korlátozza az adók tényleges megfizetésének biztosítására való képességüket, ami azzal a következménnyel jár, hogy az európai polgárok jelentős adóbevételektől esnek el.

Az irányelv javítani fogja a tagállamoknak az adócsalás, az adókijátszás és az adókikerülés felderítésére és leküzdésére való képességét azáltal, hogy az EU-ban székhellyel rendelkező kriptoeszköz-szolgáltatók számára előírja – függetlenül azok méretétől –, hogy tegyenek jelentést az EU-ban lakóhellyel rendelkező ügyfelek ügyleteiről. Emellett az aktualizált irányelv hatálya kiterjed majd a pénzügyi intézmények elektronikus pénzek és központi banki digitális fizetőeszközök tekintetében fennálló jelentéstételi kötelezettségeire, valamint a természetes személyek által igénybe vett, határokon átnyúló vonatkozású feltételes adómegállapításokkal kapcsolatos automatikus információcserére is.

A kriptoeszközökre, az elektronikus pénzre és a központi banki digitális fizetőeszközökre vonatkozó új jelentéstételi követelmények 2026. január 1-jén lépnek hatályba. Az új szabályok végleges elfogadására akkor kerülhet sor, amikor az Európai Parlament konzultatív véleménye rendelkezésre áll.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS