REPowerEU: energetikai intézkedésekkel bővülnek a nemzeti helyreállítási tervek

REPowerEU: energetikai intézkedésekkel bővülnek a nemzeti helyreállítási tervek
2023. 02. 14., 19:07

Klímavédelmi lépésekkel kell kiegészíteni a nemzeti terveket, ezzel is segítve az orosz energiafüggőség és az energiaszegénység felszámolását, valamint a zöld átállást – döntött február 14-én az Európai Parlament.

  • A cél az energiatakarékosság, több tiszta energia előállítása, az energiaellátás diverzifikálása és a háztartások támogatása.
  • Több forrást kell elkülöníteni a határokon átívelő és a több országra is kiterjedő energetikai projektekre.
  • Új átláthatósági szabályok a legmagasabb összegű finanszírozásban részesülő, száz végső kedvezményezettre.

A képviselők 535 szavazattal, 63 ellenszavazattal és 53 tartózkodás mellett jóváhagyták a Tanáccsal 2022 decemberében létrejött előzetes megállapodást. A többletforrásokra pályázó tagállamoknak így az energiatakarékosságot, a tiszta energia előállítását és az energiaellátás diverzifikálását célzó intézkedésekkel kell kiegészíteniük helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, igazodva az Európai Unió REPowerEU tervéhez.

Küzdelem az energiafüggőség és az energiaszegénység ellen

Az új szabályok hatálya – néhány korlátozott kivétellel – a 2022. február 1-je után hozott intézkedésekre terjed majd ki. A tárgyalások során a Parlamentnek sikerült elérnie, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartások, a kis- és középvállalkozások, valamint a mikrovállalkozások energiaszegénységének enyhítése is cél legyen.

Határokon átívelő intézkedések, átláthatóság és klímavédelem

A képviselők meggyőzték a tagállamokat a Tanácsban, hogy a REPowerEU-célú források legalább 30%-át olyan transznacionális projektekre fordítsák, amelyek – akár csak egyetlen ország viszonylatában is – érdemben kezelni tudják az energiaátvitel, -elosztás és -tárolás jelenlegi szűk keresztmetszeteit, és növelni a határkeresztező energiaáramlást.

Fontos volt az is, hogy a szabályok nagyobb átláthatóságot biztosítsanak a legmagasabb összegű finanszírozásban részesülő száz végső kedvezményezett esetében. A most elfogadott szabályokat a nemzeti helyreállítási tervek egészére alkalmazni kell.

jelentős károkozás elkerülésének elve ugyanúgy érvényes a helyreállítási tervek REPowerEU-célú intézkedéseire is. Ennek megfelelően ideiglenes mentességet élveznek az uniós energiaellátás közvetlen biztonságát védő, valamint a potenciális környezetkárosodást minimalizáló lépések. A nemzeti intézkedések emellett nem mehetnek szembe az EU klímavédelmi törekvéseivel sem.

Finanszírozás

A parlamenti tárgyalóküldöttség javaslatára a Bizottság által javasolt 20 milliárd eurós többlettámogatásból 8 milliárd euró az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszeren (ETS) belül árverés útján értékesített kibocsátási egységekből befolyó korábbi forrásokból, 12 milliárd euró pedig az Innovációs Alapból származik majd. Az ETS forrásai nem használhatók fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó beruházások támogatására.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS