REPowerEU: energetikai intézkedésekkel bővülnek a nemzeti helyreállítási tervek

REPowerEU: energetikai intézkedésekkel bővülnek a nemzeti helyreállítási tervek
2023. 02. 14., 19:07

Klímavédelmi lépésekkel kell kiegészíteni a nemzeti terveket, ezzel is segítve az orosz energiafüggőség és az energiaszegénység felszámolását, valamint a zöld átállást – döntött február 14-én az Európai Parlament.

  • A cél az energiatakarékosság, több tiszta energia előállítása, az energiaellátás diverzifikálása és a háztartások támogatása.
  • Több forrást kell elkülöníteni a határokon átívelő és a több országra is kiterjedő energetikai projektekre.
  • Új átláthatósági szabályok a legmagasabb összegű finanszírozásban részesülő, száz végső kedvezményezettre.

A képviselők 535 szavazattal, 63 ellenszavazattal és 53 tartózkodás mellett jóváhagyták a Tanáccsal 2022 decemberében létrejött előzetes megállapodást. A többletforrásokra pályázó tagállamoknak így az energiatakarékosságot, a tiszta energia előállítását és az energiaellátás diverzifikálását célzó intézkedésekkel kell kiegészíteniük helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, igazodva az Európai Unió REPowerEU tervéhez.

Küzdelem az energiafüggőség és az energiaszegénység ellen

Az új szabályok hatálya – néhány korlátozott kivétellel – a 2022. február 1-je után hozott intézkedésekre terjed majd ki. A tárgyalások során a Parlamentnek sikerült elérnie, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartások, a kis- és középvállalkozások, valamint a mikrovállalkozások energiaszegénységének enyhítése is cél legyen.

Határokon átívelő intézkedések, átláthatóság és klímavédelem

A képviselők meggyőzték a tagállamokat a Tanácsban, hogy a REPowerEU-célú források legalább 30%-át olyan transznacionális projektekre fordítsák, amelyek – akár csak egyetlen ország viszonylatában is – érdemben kezelni tudják az energiaátvitel, -elosztás és -tárolás jelenlegi szűk keresztmetszeteit, és növelni a határkeresztező energiaáramlást.

Fontos volt az is, hogy a szabályok nagyobb átláthatóságot biztosítsanak a legmagasabb összegű finanszírozásban részesülő száz végső kedvezményezett esetében. A most elfogadott szabályokat a nemzeti helyreállítási tervek egészére alkalmazni kell.

jelentős károkozás elkerülésének elve ugyanúgy érvényes a helyreállítási tervek REPowerEU-célú intézkedéseire is. Ennek megfelelően ideiglenes mentességet élveznek az uniós energiaellátás közvetlen biztonságát védő, valamint a potenciális környezetkárosodást minimalizáló lépések. A nemzeti intézkedések emellett nem mehetnek szembe az EU klímavédelmi törekvéseivel sem.

Finanszírozás

A parlamenti tárgyalóküldöttség javaslatára a Bizottság által javasolt 20 milliárd eurós többlettámogatásból 8 milliárd euró az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszeren (ETS) belül árverés útján értékesített kibocsátási egységekből befolyó korábbi forrásokból, 12 milliárd euró pedig az Innovációs Alapból származik majd. Az ETS forrásai nem használhatók fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó beruházások támogatására.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS