Rákkeltő anyagok: jobban védené a munkavállalókat az Európai Parlament

2019. 03. 29., 14:45

Az uniós irányelv módosítása hatékonyabb védelmet biztosít a rákkeltő anyagok közelében dolgozóknak.

Az Európai Parlament elfogadta a 2004-es irányelv harmadik módosítását annak érdekében, hogy még tovább csökkentsék a daganatos megbetegedéseket kiváltó rákkeltő anyagokat a munkahelyeken. Ennek értelmében újabb öt olyan vegyszernél állapítanak meg határértékeket, amelyeket például nikkel-kadmium akkumulátor gyártásakor használnak, vagy a cink és a réz megolvasztásakor, illetve laboratóriumokban, az elektronikában, temetéskor, felújítások során, az egészségügyben, a műanyagok gyártásakor és az újrahasznosító szektorokban.

A most módosított uniós irányelv már 27 rákkeltő anyag határértékét határozza meg. „Ez a megállapodás hosszú távon elősegíti több mint egymillió uniós munkavállaló munkakörülményeinek javítását és segít elkerülni évi több mint 22 ezer munkavégzéssel öszefüggő megbetegedést” – mondta Laura Agea (EFDD, olasz), a harmadik módosításért felelős jelentéstevő.

2018 decemberében, a második módosítás alatt a parlament még szigorúbb szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy csökkentsék a daganatos megbetegedéseket kiváltó rákkeltő anyagokat (karcinogének és mutagének) a munkahelyeken. Az új szabályok nyolc rákkeltő (belélegzett vagy fizikai érintkezés által a testbe jutott) anyag határértékét és a bőrre gyakorolt esetleges negatív hatását állapították meg. Ilyen anyag például a dízelgőz vagy a használt motorolaj.

2017-ben, az irányelv első módosításakor a képviselők 11 rákkeltő anyagot vettek fel arra a listára, amely határértéket szab meg az egészségre káros anyagokra.

20 millió dolgozót érint a probléma az EU-ban

A rák minősül a munkavállalókat fenyegető egyik legnagyobb egészségügyi kockázatnak az Európai Unióban, ahol a foglalkozással összefüggő halálesetek hátterében az esetek 53 százalékában ez a betegség áll. A megbetegedések közül a tüdőrák, a mellhártyákból kiinduló daganat (mesothelioma) és a hólyagrák a leggyakoribb. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint minden tizedik tüdőrák miatti elhalálozásból egy szorosan összefügg a munkavégzéssel.

Rákkeltő anyagok csaknem minden ágazatban előfordulhatnak, de az építőiparban, vegyiparban, bútoriparban, textiliparban, élelmiszeriparban, faiparban és az egészségügyben dolgozókat érinti leginkább a veszély.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS