Rákkeltő anyagok: jobban védené a munkavállalókat az Európai Parlament

2019. 03. 29., 14:45

Az uniós irányelv módosítása hatékonyabb védelmet biztosít a rákkeltő anyagok közelében dolgozóknak.

Az Európai Parlament elfogadta a 2004-es irányelv harmadik módosítását annak érdekében, hogy még tovább csökkentsék a daganatos megbetegedéseket kiváltó rákkeltő anyagokat a munkahelyeken. Ennek értelmében újabb öt olyan vegyszernél állapítanak meg határértékeket, amelyeket például nikkel-kadmium akkumulátor gyártásakor használnak, vagy a cink és a réz megolvasztásakor, illetve laboratóriumokban, az elektronikában, temetéskor, felújítások során, az egészségügyben, a műanyagok gyártásakor és az újrahasznosító szektorokban.

A most módosított uniós irányelv már 27 rákkeltő anyag határértékét határozza meg. „Ez a megállapodás hosszú távon elősegíti több mint egymillió uniós munkavállaló munkakörülményeinek javítását és segít elkerülni évi több mint 22 ezer munkavégzéssel öszefüggő megbetegedést” – mondta Laura Agea (EFDD, olasz), a harmadik módosításért felelős jelentéstevő.

2018 decemberében, a második módosítás alatt a parlament még szigorúbb szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy csökkentsék a daganatos megbetegedéseket kiváltó rákkeltő anyagokat (karcinogének és mutagének) a munkahelyeken. Az új szabályok nyolc rákkeltő (belélegzett vagy fizikai érintkezés által a testbe jutott) anyag határértékét és a bőrre gyakorolt esetleges negatív hatását állapították meg. Ilyen anyag például a dízelgőz vagy a használt motorolaj.

2017-ben, az irányelv első módosításakor a képviselők 11 rákkeltő anyagot vettek fel arra a listára, amely határértéket szab meg az egészségre káros anyagokra.

20 millió dolgozót érint a probléma az EU-ban

A rák minősül a munkavállalókat fenyegető egyik legnagyobb egészségügyi kockázatnak az Európai Unióban, ahol a foglalkozással összefüggő halálesetek hátterében az esetek 53 százalékában ez a betegség áll. A megbetegedések közül a tüdőrák, a mellhártyákból kiinduló daganat (mesothelioma) és a hólyagrák a leggyakoribb. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint minden tizedik tüdőrák miatti elhalálozásból egy szorosan összefügg a munkavégzéssel.

Rákkeltő anyagok csaknem minden ágazatban előfordulhatnak, de az építőiparban, vegyiparban, bútoriparban, textiliparban, élelmiszeriparban, faiparban és az egészségügyben dolgozókat érinti leginkább a veszély.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS