Nem riadnak vissza a sötét gyakorlatoktól az európai webáruházak

Nem riadnak vissza a sötét gyakorlatoktól az európai webáruházak
2023. 01. 30., 15:22

Az „online ellenőrzési akció” során átvilágított 399 európai webáruházból 148 alkalmazott manipulatív gyakorlatot.

Az Európai Bizottság, valamint 23 tagállam, Norvégia és Izland nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságai (Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat) a mai napon közzétették a kiskereskedelmi weboldalak átvilágításának (ún. online ellenőrzési akció) eredményeit. Az ellenőrzés 399 kiskereskedelmi webáruházra terjedt ki, amelyek a textiltermékektől kezdve az elektronikai cikkekig számtalan terméket értékesítenek. Az ellenőrzés emellett a manipulatív gyakorlatok három konkrét típusára – az úgynevezett „sötét megoldásokra” – összpontosított, amelyek arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek esetleg nem szolgálják a mindenek felett álló érdeküket. A három típus a következő: hamis online visszaszámlálók, olyan webes interfészek, amelyek arra szolgálnak, hogy a fogyasztókat vásárlásra, előfizetésre vagy egyéb választásra ösztönözzék, valamint rejtett információk. A vizsgálat kimutatta, hogy 148 oldal e három sötét megoldás közül legalább egyet alkalmazott.

A jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders így nyilatkozott: „Átvilágításunk azt mutatja, hogy a webáruházak közel 40 százaléka manipulatív gyakorlatokra támaszkodik a fogyasztók sebezhetőségének kihasználása vagy becsapása céljából. Ez a magatartás egyértelműen helytelen és ellentétes a fogyasztóvédelemmel. Manapság már rendelkezünk kötelező erejű eszközökkel az ilyen problémák kezeléséhez, és arra kérem a nemzeti hatóságokat, hogy használják ki jogérvényesítési kapacitásaikat a megfelelő intézkedések meghozatala és e gyakorlatok leküzdése érdekében. Ezzel párhuzamosan a Bizottság felülvizsgálja az összes fogyasztóvédelmi jogszabályt annak biztosítása érdekében, hogy azok megfeleljenek a digitális kor követelményeinek, többek között annak értékelése céljából, hogy a jogszabályok kellőképpen lefedik-e a sötét megoldásokat.”  

  • 42 weboldal hamis online visszaszámlálót használt meghatározott termékek vásárlásához rendelt határidővel,
  • 54 weboldal vizuális tervezés vagy nyelvválasztás révén bizonyos választási lehetőségekhez – az előfizetésektől a drágább termékekig vagy a kézbesítési lehetőségekig – irányította a fogyasztókat,
  • 70 weboldalról állapították meg, hogy a fontos információkat elrejtették, vagy kevésbé láthatóvá tették azokat a fogyasztók számára. Erre példa a szállítási költségekkel, a termékek összetételével vagy az olcsóbb opció rendelkezésre állásával kapcsolatos információ. 23 weboldal azzal a céllal rejtett el információkat, hogy manipulálja a fogyasztókat, és meggyőzze őket az előfizetésről.
  •  Az online ellenőrzési akció kiterjedt az átvilágított weboldalak 102 alkalmazására is, amelyekből 27 a sötét megoldások három kategóriája közül legalább az egyiket alkalmazta.

További lépések

A nemzeti hatóságok most felveszik a kapcsolatot az érintett kereskedőkkel, hogy azok módosítsák a weboldalakat, és szükség esetén tegyenek további lépéseket nemzeti eljárásaiknak megfelelően.

Az online ellenőrzési akció mellett a sötét megoldások kezelésére irányuló, a Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat munkáját kiegészítő, szélesebb körű erőfeszítéseinek részeként a Bizottság kapcsolatba fog lépni a digitális környezetben alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló 2022. évi tanulmányban azonosított online kereskedőkkel is, hogy felkérje őket az itt azonosított problémák orvoslására.

A Bizottság emellett visszajelzéseket gyűjt a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos három irányelvről annak megállapítása érdekében, hogy azok biztosítják-e a magas szintű védelmet a digitális környezetben, mégpedig a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvről, a fogyasztók jogairól szóló irányelvről és a szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelvről. A nyilvános konzultáció 2023. február 20-ig tart.

Fogyasztóvédelem az EU-ban

Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért felelős hatóságok hálózata. A határokon átnyúló kérdések kezelése érdekében ezek a hatóságok uniós szinten koordinálják tevékenységüket.

A nemzeti hatóságok felelősek az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért. A fogyasztóvédelmi együttműködésről szóló aktualizált rendeletnek köszönhetően a tagállami hatóságok már erősebb hatáskörrel rendelkeznek a szabálytalanságok felderítésére és a tisztességtelen kereskedők elleni gyors fellépésre.

digitális szolgáltatásokról szóló új jogszabály meg fogja tiltani a sötét megoldások alkalmazását az online platformokon. Ki fogja egészíteni az olyan szabályokat, mint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv vagy az általános adatvédelmi rendelet, és biztosítja, hogy a platformok esetében ne maradjon szabályozási hézag a felhasználók manipulálása tekintetében.

Ráadásul az uniós fogyasztóvédelmi szabályok hatékonyabb végrehajtásáról és korszerűsítéséről szóló új irányelv a meglévő uniós fogyasztóvédelmi jogi eszközök módosítása révén átláthatóbbá tette az online vásárlást a fogyasztók számára.

A hálózat az online ellenőrzési akciókat az Európai Bizottság által kidolgozott közös kritériumok felhasználásával végzi. A korábbi ellenőrzésekkel kapcsolatos információk itt találhatók.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS