Nem riadnak vissza a sötét gyakorlatoktól az európai webáruházak

Nem riadnak vissza a sötét gyakorlatoktól az európai webáruházak
2023. 01. 30., 15:22

Az „online ellenőrzési akció” során átvilágított 399 európai webáruházból 148 alkalmazott manipulatív gyakorlatot.

Az Európai Bizottság, valamint 23 tagállam, Norvégia és Izland nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságai (Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat) a mai napon közzétették a kiskereskedelmi weboldalak átvilágításának (ún. online ellenőrzési akció) eredményeit. Az ellenőrzés 399 kiskereskedelmi webáruházra terjedt ki, amelyek a textiltermékektől kezdve az elektronikai cikkekig számtalan terméket értékesítenek. Az ellenőrzés emellett a manipulatív gyakorlatok három konkrét típusára – az úgynevezett „sötét megoldásokra” – összpontosított, amelyek arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek esetleg nem szolgálják a mindenek felett álló érdeküket. A három típus a következő: hamis online visszaszámlálók, olyan webes interfészek, amelyek arra szolgálnak, hogy a fogyasztókat vásárlásra, előfizetésre vagy egyéb választásra ösztönözzék, valamint rejtett információk. A vizsgálat kimutatta, hogy 148 oldal e három sötét megoldás közül legalább egyet alkalmazott.

A jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders így nyilatkozott: „Átvilágításunk azt mutatja, hogy a webáruházak közel 40 százaléka manipulatív gyakorlatokra támaszkodik a fogyasztók sebezhetőségének kihasználása vagy becsapása céljából. Ez a magatartás egyértelműen helytelen és ellentétes a fogyasztóvédelemmel. Manapság már rendelkezünk kötelező erejű eszközökkel az ilyen problémák kezeléséhez, és arra kérem a nemzeti hatóságokat, hogy használják ki jogérvényesítési kapacitásaikat a megfelelő intézkedések meghozatala és e gyakorlatok leküzdése érdekében. Ezzel párhuzamosan a Bizottság felülvizsgálja az összes fogyasztóvédelmi jogszabályt annak biztosítása érdekében, hogy azok megfeleljenek a digitális kor követelményeinek, többek között annak értékelése céljából, hogy a jogszabályok kellőképpen lefedik-e a sötét megoldásokat.”  

  • 42 weboldal hamis online visszaszámlálót használt meghatározott termékek vásárlásához rendelt határidővel,
  • 54 weboldal vizuális tervezés vagy nyelvválasztás révén bizonyos választási lehetőségekhez – az előfizetésektől a drágább termékekig vagy a kézbesítési lehetőségekig – irányította a fogyasztókat,
  • 70 weboldalról állapították meg, hogy a fontos információkat elrejtették, vagy kevésbé láthatóvá tették azokat a fogyasztók számára. Erre példa a szállítási költségekkel, a termékek összetételével vagy az olcsóbb opció rendelkezésre állásával kapcsolatos információ. 23 weboldal azzal a céllal rejtett el információkat, hogy manipulálja a fogyasztókat, és meggyőzze őket az előfizetésről.
  •  Az online ellenőrzési akció kiterjedt az átvilágított weboldalak 102 alkalmazására is, amelyekből 27 a sötét megoldások három kategóriája közül legalább az egyiket alkalmazta.

További lépések

A nemzeti hatóságok most felveszik a kapcsolatot az érintett kereskedőkkel, hogy azok módosítsák a weboldalakat, és szükség esetén tegyenek további lépéseket nemzeti eljárásaiknak megfelelően.

Az online ellenőrzési akció mellett a sötét megoldások kezelésére irányuló, a Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat munkáját kiegészítő, szélesebb körű erőfeszítéseinek részeként a Bizottság kapcsolatba fog lépni a digitális környezetben alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló 2022. évi tanulmányban azonosított online kereskedőkkel is, hogy felkérje őket az itt azonosított problémák orvoslására.

A Bizottság emellett visszajelzéseket gyűjt a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos három irányelvről annak megállapítása érdekében, hogy azok biztosítják-e a magas szintű védelmet a digitális környezetben, mégpedig a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvről, a fogyasztók jogairól szóló irányelvről és a szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelvről. A nyilvános konzultáció 2023. február 20-ig tart.

Fogyasztóvédelem az EU-ban

Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért felelős hatóságok hálózata. A határokon átnyúló kérdések kezelése érdekében ezek a hatóságok uniós szinten koordinálják tevékenységüket.

A nemzeti hatóságok felelősek az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért. A fogyasztóvédelmi együttműködésről szóló aktualizált rendeletnek köszönhetően a tagállami hatóságok már erősebb hatáskörrel rendelkeznek a szabálytalanságok felderítésére és a tisztességtelen kereskedők elleni gyors fellépésre.

digitális szolgáltatásokról szóló új jogszabály meg fogja tiltani a sötét megoldások alkalmazását az online platformokon. Ki fogja egészíteni az olyan szabályokat, mint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv vagy az általános adatvédelmi rendelet, és biztosítja, hogy a platformok esetében ne maradjon szabályozási hézag a felhasználók manipulálása tekintetében.

Ráadásul az uniós fogyasztóvédelmi szabályok hatékonyabb végrehajtásáról és korszerűsítéséről szóló új irányelv a meglévő uniós fogyasztóvédelmi jogi eszközök módosítása révén átláthatóbbá tette az online vásárlást a fogyasztók számára.

A hálózat az online ellenőrzési akciókat az Európai Bizottság által kidolgozott közös kritériumok felhasználásával végzi. A korábbi ellenőrzésekkel kapcsolatos információk itt találhatók.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS