Nem riadnak vissza a sötét gyakorlatoktól az európai webáruházak

Nem riadnak vissza a sötét gyakorlatoktól az európai webáruházak
2023. 01. 30., 15:22

Az „online ellenőrzési akció” során átvilágított 399 európai webáruházból 148 alkalmazott manipulatív gyakorlatot.

Az Európai Bizottság, valamint 23 tagállam, Norvégia és Izland nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságai (Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat) a mai napon közzétették a kiskereskedelmi weboldalak átvilágításának (ún. online ellenőrzési akció) eredményeit. Az ellenőrzés 399 kiskereskedelmi webáruházra terjedt ki, amelyek a textiltermékektől kezdve az elektronikai cikkekig számtalan terméket értékesítenek. Az ellenőrzés emellett a manipulatív gyakorlatok három konkrét típusára – az úgynevezett „sötét megoldásokra” – összpontosított, amelyek arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek esetleg nem szolgálják a mindenek felett álló érdeküket. A három típus a következő: hamis online visszaszámlálók, olyan webes interfészek, amelyek arra szolgálnak, hogy a fogyasztókat vásárlásra, előfizetésre vagy egyéb választásra ösztönözzék, valamint rejtett információk. A vizsgálat kimutatta, hogy 148 oldal e három sötét megoldás közül legalább egyet alkalmazott.

A jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders így nyilatkozott: „Átvilágításunk azt mutatja, hogy a webáruházak közel 40 százaléka manipulatív gyakorlatokra támaszkodik a fogyasztók sebezhetőségének kihasználása vagy becsapása céljából. Ez a magatartás egyértelműen helytelen és ellentétes a fogyasztóvédelemmel. Manapság már rendelkezünk kötelező erejű eszközökkel az ilyen problémák kezeléséhez, és arra kérem a nemzeti hatóságokat, hogy használják ki jogérvényesítési kapacitásaikat a megfelelő intézkedések meghozatala és e gyakorlatok leküzdése érdekében. Ezzel párhuzamosan a Bizottság felülvizsgálja az összes fogyasztóvédelmi jogszabályt annak biztosítása érdekében, hogy azok megfeleljenek a digitális kor követelményeinek, többek között annak értékelése céljából, hogy a jogszabályok kellőképpen lefedik-e a sötét megoldásokat.”  

  • 42 weboldal hamis online visszaszámlálót használt meghatározott termékek vásárlásához rendelt határidővel,
  • 54 weboldal vizuális tervezés vagy nyelvválasztás révén bizonyos választási lehetőségekhez – az előfizetésektől a drágább termékekig vagy a kézbesítési lehetőségekig – irányította a fogyasztókat,
  • 70 weboldalról állapították meg, hogy a fontos információkat elrejtették, vagy kevésbé láthatóvá tették azokat a fogyasztók számára. Erre példa a szállítási költségekkel, a termékek összetételével vagy az olcsóbb opció rendelkezésre állásával kapcsolatos információ. 23 weboldal azzal a céllal rejtett el információkat, hogy manipulálja a fogyasztókat, és meggyőzze őket az előfizetésről.
  •  Az online ellenőrzési akció kiterjedt az átvilágított weboldalak 102 alkalmazására is, amelyekből 27 a sötét megoldások három kategóriája közül legalább az egyiket alkalmazta.

További lépések

A nemzeti hatóságok most felveszik a kapcsolatot az érintett kereskedőkkel, hogy azok módosítsák a weboldalakat, és szükség esetén tegyenek további lépéseket nemzeti eljárásaiknak megfelelően.

Az online ellenőrzési akció mellett a sötét megoldások kezelésére irányuló, a Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat munkáját kiegészítő, szélesebb körű erőfeszítéseinek részeként a Bizottság kapcsolatba fog lépni a digitális környezetben alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló 2022. évi tanulmányban azonosított online kereskedőkkel is, hogy felkérje őket az itt azonosított problémák orvoslására.

A Bizottság emellett visszajelzéseket gyűjt a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos három irányelvről annak megállapítása érdekében, hogy azok biztosítják-e a magas szintű védelmet a digitális környezetben, mégpedig a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvről, a fogyasztók jogairól szóló irányelvről és a szerződésekben alkalmazott tisztességtelen feltételekről szóló irányelvről. A nyilvános konzultáció 2023. február 20-ig tart.

Fogyasztóvédelem az EU-ban

Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért felelős hatóságok hálózata. A határokon átnyúló kérdések kezelése érdekében ezek a hatóságok uniós szinten koordinálják tevékenységüket.

A nemzeti hatóságok felelősek az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért. A fogyasztóvédelmi együttműködésről szóló aktualizált rendeletnek köszönhetően a tagállami hatóságok már erősebb hatáskörrel rendelkeznek a szabálytalanságok felderítésére és a tisztességtelen kereskedők elleni gyors fellépésre.

digitális szolgáltatásokról szóló új jogszabály meg fogja tiltani a sötét megoldások alkalmazását az online platformokon. Ki fogja egészíteni az olyan szabályokat, mint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv vagy az általános adatvédelmi rendelet, és biztosítja, hogy a platformok esetében ne maradjon szabályozási hézag a felhasználók manipulálása tekintetében.

Ráadásul az uniós fogyasztóvédelmi szabályok hatékonyabb végrehajtásáról és korszerűsítéséről szóló új irányelv a meglévő uniós fogyasztóvédelmi jogi eszközök módosítása révén átláthatóbbá tette az online vásárlást a fogyasztók számára.

A hálózat az online ellenőrzési akciókat az Európai Bizottság által kidolgozott közös kritériumok felhasználásával végzi. A korábbi ellenőrzésekkel kapcsolatos információk itt találhatók.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS