Négy magyar város csatlakozott a CrAFt projekthez

Négy magyar város csatlakozott a CrAFt projekthez
2022. 10. 13., 16:17

A CrAFt projekt keretein belül 60 európai város kap lehetőséget arra, hogy együtt dolgozzák ki és teszteljék a városi átalakulási modelleket a klímasemlegesség elérése érdekében.

A Creating Actionable Futures – CrAFt projekt az EU „New European Bauhaus (NEB)” kezdeményezésének része, amely a klímasemlegességre való átállást városi kihívásként értelmezi. Olyan kulcsfontosságú érdekelt feleket hoz össze, mint a polgárok és közösségek, ingatlantulajdonosok és bérlők, kulturális, művészeti és kreatív szektorok, egyetemek, művészeti és formatervező oktatási intézmények.

A Horizont Európa által finanszírozott projekt hozzájárul a Városi Misszió végrehajtásához, valamint támogatja a NetZeroCities platformot a városi klímaszerződések megtervezésében és megvalósításában a 60 CrAFt város tudására alapozva.

A 60 CrAFt város az Európai Kutatási és Innovációs Napok során, szeptember 29-én került kihirdetésre a „New European Bauhaus: együttműködés, közösség és kultúra az innovációért” szekcióban. Európa-szerte több mint 25 országból kerültek ki CrAFt-városok, Magyarországról összesen négy település került kiválasztásra: Békéscsaba, Budapest II. kerület, Gyöngyös, Veresegyház. A teljes lista itt érhető el.

A CrAFt városok tesztelik majd az átalakulási modelleket, megosztják azokat a CRAFt hálózat városaival, megvalósítási támogatást kapnak, és Európa-szerte a városok példaképévé válhatnak. A kiválasztott városok csatlakoznak az első három résztvevő („sandbox”) városhoz, Amszterdamhoz, Bolognához és Prágához, hogy közösen hozzanak létre és teszteljenek együttműködési irányítási modelleket a klímasemleges városátalakítás érdekében. A projekt kereteiben biztosított lehetőségeik és feladataik a következők:

– jógyakorlatok tesztelése a new european bauhaus által ihletett, együttműködésen alapuló helyi kormányzási modellekben;

– peer-to-peer környezetben való tanulás online fórumokon, fizikai találkozókon és helyszíni látogatásokon keresztül, valamint a tananyagokhoz való hozzáférés;

– következő generáció szakértői csoportokban való részvétel a diákokkal és ifjúsági közösségekkel együtt;

– személyre szabott szervezetfejlesztési támogatáshoz való hozzáférés;

– részvétel az egész európára kiterjedő craft történetmesélő kampányokban.

NFKIH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS