Módosította az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeretet

2022. 10. 29., 16:20

Az Európai Bizottság elfogadta az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret módosítását, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az állami támogatási szabályokban előirányzott rugalmassággal élve az Ukrajna elleni orosz háború kontextusában is támogassák vállalkozásaikat.

Az Európai Bizottság elfogadta az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret módosítását, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az állami támogatási szabályokban előirányzott rugalmassággal élve az Ukrajna elleni orosz háború kontextusában is támogassák vállalkozásaikat.

2022. március 23-án elfogadott ideiglenes válságkeretet először 2022. július 20-án módosították a téli felkészültségi csomag kiegészítése céljából és a REPowerEU terv célkitűzéseivel összhangban – emlékeztet az Európai Bizottság közleménye.

Az október 28-án elfogadott módosítás figyelembe veszi a tagállamoktól a 2022. október 5-i és a 2022. október 25-i felmérés és célzott konzultációk keretében kapott visszajelzéseket, valamint a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló, közelmúltban elfogadott rendeletet ((EU) 2022/1854 rendelet) és az EU-ban tapasztalható magas gázárak kezelését és az idei téli ellátásbiztonság garantálását célzó új vészhelyzeti rendeletre vonatkozó bizottsági javaslatot.

A módosítás

– 2023. december 31-ig meghosszabbítja az ideiglenes válságkeretben meghatározott valamennyi intézkedést.

– A korlátozott összegű támogatások felső határát a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozások esetében 250 000 euróra, a halászati és az akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében 300 000 euróra, az összes többi ágazatban működő vállalat esetében pedig legfeljebb 2 millió euróra emeli.

– További rugalmasságot vezet be az energiaszolgáltatók kereskedési tevékenységeihez nyújtott likviditási támogatás tekintetében. Kivételes esetekben és szigorú biztosítékok mellett a tagállamok 90 %-os fedezetet meghaladó állami garanciákat nyújthatnak, amennyiben azokat központi szerződő felek vagy klíringtagok számára pénzügyi biztosítékként nyújtják. Ez összhangban van a Bizottság által 2022. október 18-án elfogadott felhatalmazáson alapuló jogi aktussal, amely bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi, hogy a biztosíték nélküli banki és állami garanciákat elismert biztosítékként használják fel a letéti felhívások teljesítéséhez.

– Biztosítékok mellett növeli a rugalmasságot és a támogatási lehetőségeket az emelkedő energiaköltségek által érintett vállalkozások számára. A tagállamok jogosultak lesznek arra, hogy a támogatást akár a múltbeli, akár a jelenlegi fogyasztás alapján számítsák ki, figyelembe véve, hogy nem szabad megzavarni az energiafogyasztás csökkentésére és a gazdasági tevékenységek folytonosságának biztosítására irányuló piaci ösztönzőket. Emellett a tagállamok rugalmasabban is nyújthatnak támogatást, többek között a különösen érintett energiaigényes ágazatok számára, a túlkompenzáció elkerülését célzó biztosítékok mellett. A nagyobb támogatási összegekben részesülő vállalkozások számára az ideiglenes válságkeret kötelezettségvállalásokat irányoz elő, amelyek az energiafogyasztás szénlábnyomának csökkentése és az energiahatékonysági intézkedések végrehajtása irányába mutatnak.

– Az (EU) 2022/1854 rendelettel összhangban új intézkedéseket vezet be a villamosenergia-kereslet csökkentésének támogatására.

– Pontosítja a feltőkésítési támogatási intézkedések értékelési kritériumait. Konkrétan, az ilyen fizetőképességi támogatásnak i. szükségesnek, megfelelőnek és arányosnak kell lennie; ii. megfelelő állami ellentételezést kell tartalmaznia; és iii. azt megfelelő versenyjogi intézkedéseknek kell kísérniük a tényleges verseny megőrzése érdekében, beleértve az osztalék- és bónuszkifizetések, valamint a felvásárlások tilalmát.

Az ideiglenes válságkeretben előírt intézkedések nem érintik azt a lehetőséget, hogy közvetlenül a Szerződés és különösen az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja alapján más szükséges és arányos intézkedések engedélyezhetők.

A Bizottság továbbá úgy határozott, hogy 2023. december 31-ig meghosszabbítja annak lehetőségét, hogy a Covid19-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keret alapján a fenntartható helyreállítást célzó beruházás-támogatási intézkedéseket lehessen nyújtani.

Az ideiglenes válságkeret 2023. december 31-ig lesz hatályban. A jogbiztonság érdekében a Bizottság egy későbbi időpontban értékelni fogja, hogy indokolt-e meghosszabbítani az ideiglenes válságkeret hatályát. A szankciók hatálya alá tartozó, orosz ellenőrzés alatt álló jogalanyok ki vannak zárva ezen intézkedések hatálya alól.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS