Módosította az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeretet

2022. 10. 29., 16:20

Az Európai Bizottság elfogadta az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret módosítását, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az állami támogatási szabályokban előirányzott rugalmassággal élve az Ukrajna elleni orosz háború kontextusában is támogassák vállalkozásaikat.

Az Európai Bizottság elfogadta az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret módosítását, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az állami támogatási szabályokban előirányzott rugalmassággal élve az Ukrajna elleni orosz háború kontextusában is támogassák vállalkozásaikat.

2022. március 23-án elfogadott ideiglenes válságkeretet először 2022. július 20-án módosították a téli felkészültségi csomag kiegészítése céljából és a REPowerEU terv célkitűzéseivel összhangban – emlékeztet az Európai Bizottság közleménye.

Az október 28-án elfogadott módosítás figyelembe veszi a tagállamoktól a 2022. október 5-i és a 2022. október 25-i felmérés és célzott konzultációk keretében kapott visszajelzéseket, valamint a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló, közelmúltban elfogadott rendeletet ((EU) 2022/1854 rendelet) és az EU-ban tapasztalható magas gázárak kezelését és az idei téli ellátásbiztonság garantálását célzó új vészhelyzeti rendeletre vonatkozó bizottsági javaslatot.

A módosítás

– 2023. december 31-ig meghosszabbítja az ideiglenes válságkeretben meghatározott valamennyi intézkedést.

– A korlátozott összegű támogatások felső határát a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozások esetében 250 000 euróra, a halászati és az akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében 300 000 euróra, az összes többi ágazatban működő vállalat esetében pedig legfeljebb 2 millió euróra emeli.

– További rugalmasságot vezet be az energiaszolgáltatók kereskedési tevékenységeihez nyújtott likviditási támogatás tekintetében. Kivételes esetekben és szigorú biztosítékok mellett a tagállamok 90 %-os fedezetet meghaladó állami garanciákat nyújthatnak, amennyiben azokat központi szerződő felek vagy klíringtagok számára pénzügyi biztosítékként nyújtják. Ez összhangban van a Bizottság által 2022. október 18-án elfogadott felhatalmazáson alapuló jogi aktussal, amely bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi, hogy a biztosíték nélküli banki és állami garanciákat elismert biztosítékként használják fel a letéti felhívások teljesítéséhez.

– Biztosítékok mellett növeli a rugalmasságot és a támogatási lehetőségeket az emelkedő energiaköltségek által érintett vállalkozások számára. A tagállamok jogosultak lesznek arra, hogy a támogatást akár a múltbeli, akár a jelenlegi fogyasztás alapján számítsák ki, figyelembe véve, hogy nem szabad megzavarni az energiafogyasztás csökkentésére és a gazdasági tevékenységek folytonosságának biztosítására irányuló piaci ösztönzőket. Emellett a tagállamok rugalmasabban is nyújthatnak támogatást, többek között a különösen érintett energiaigényes ágazatok számára, a túlkompenzáció elkerülését célzó biztosítékok mellett. A nagyobb támogatási összegekben részesülő vállalkozások számára az ideiglenes válságkeret kötelezettségvállalásokat irányoz elő, amelyek az energiafogyasztás szénlábnyomának csökkentése és az energiahatékonysági intézkedések végrehajtása irányába mutatnak.

– Az (EU) 2022/1854 rendelettel összhangban új intézkedéseket vezet be a villamosenergia-kereslet csökkentésének támogatására.

– Pontosítja a feltőkésítési támogatási intézkedések értékelési kritériumait. Konkrétan, az ilyen fizetőképességi támogatásnak i. szükségesnek, megfelelőnek és arányosnak kell lennie; ii. megfelelő állami ellentételezést kell tartalmaznia; és iii. azt megfelelő versenyjogi intézkedéseknek kell kísérniük a tényleges verseny megőrzése érdekében, beleértve az osztalék- és bónuszkifizetések, valamint a felvásárlások tilalmát.

Az ideiglenes válságkeretben előírt intézkedések nem érintik azt a lehetőséget, hogy közvetlenül a Szerződés és különösen az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja alapján más szükséges és arányos intézkedések engedélyezhetők.

A Bizottság továbbá úgy határozott, hogy 2023. december 31-ig meghosszabbítja annak lehetőségét, hogy a Covid19-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keret alapján a fenntartható helyreállítást célzó beruházás-támogatási intézkedéseket lehessen nyújtani.

Az ideiglenes válságkeret 2023. december 31-ig lesz hatályban. A jogbiztonság érdekében a Bizottság egy későbbi időpontban értékelni fogja, hogy indokolt-e meghosszabbítani az ideiglenes válságkeret hatályát. A szankciók hatálya alá tartozó, orosz ellenőrzés alatt álló jogalanyok ki vannak zárva ezen intézkedések hatálya alól.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS