Magyarország ellen is keresetet indított az Európai Bizottság az Európai Bíróságon

2023. 02. 15., 16:12

Az Európai Bizottság keresetet indított a Bíróságon Csehországgal, Németországgal, Észtországgal, Spanyolországgal, Olaszországgal, Luxemburggal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelvet ((EU) 2019/1937 irányelv) a jogi keretükbe átültető nemzeti intézkedések meghozatalának és azok közlésének elmulasztása miatt.

Az irányelv előírja a tagállamok számára, hogy biztosítsanak hatékony csatornákat az uniós szabályok megsértésének bizalmas bejelentésére a magánszektorban és a közszférában működő visszaélést bejelentő személyek számára, szilárd védelmi rendszert kialakítva a megtorlással szemben. Ez egyaránt érvényes az adott szervezeten belül, és azon kívül, az illetékes hatóság viszonylatában. A tagállamoknak 2021. december 17-ig kellett átültetniük az irányelv rendelkezéseinek való megfeleléshez szükséges intézkedéseket.

Az irányelv kulcsszerepet játszik az uniós jog érvényesítésében számos olyan fontos szakpolitikai területen, ahol az uniós jog megsértése károkat okozhat a közérdeknek. E szakpolitikai területek köre a környezetvédelemtől kezdve a közbeszerzésen, a pénzügyi szolgáltatásokon, a nukleáris biztonságon és a termékbiztonságon át az Unió pénzügyi érdekeinek védelméig terjed – olvasható a Bizottság közleményében.

Öt éves a „történet”

A Bizottság 2018. április 23-án kezdeményezéscsomagot terjesztett elő, amely magában foglalta az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelvre irányuló javaslatot és egy közleményt, amely átfogó jogi keretet hoz létre a visszaélést bejelentő személyek védelmére a közérdek európai szintű védelme érdekében. Az irányelvet 2019. október 23-án fogadták el, és 2019. december 16-án lépett hatályba.

2022 januárjában a Bizottság felszólító levelet küldött 24 tagállamnak, amiért azok a határidő lejárta előtt nem ültették át teljes mértékben az irányelvet, és nem tájékoztatták a Bizottságot az átültető intézkedésekről. Emellett a Bizottság 2022 júliusában 15 tagállamnak, 2022 szeptemberében pedig négy tagállamnak küldött indokolással ellátott véleményt, amiért elmulasztották közölni az irányelvet teljes mértékben átültető intézkedéseket.

Mivel 8 tagállam nem adott kielégítő választ a Bizottság indokolással ellátott véleményére, a Bizottság úgy határozott, hogy keresetet indít ezekkel a tagállamokkal szemben az Európai Unió Bíróságán.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS