Kritikus fontosságú nyersanyagok: új álláspontot fogadott el az Európai Parlament

2023. 09. 14., 16:08

Az Európai Parlament szeptember 14-én elfogadta a stratégiai nyersanyagellátás fellendítéséről szóló álláspontot.

A kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabály célja, hogy az EU-t versenyképesebbé és önállóbbá tegye. Csökkenti a bürokráciát, elősegíti az innovációt a teljes értéklánc mentén, támogatja a kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat), valamint ösztönzi a kutatást és az alternatív anyagok, illetve a környezetbarátabb bányászati és termelési módszerek fejlesztését – olvasható a Parlament közleményében.

A jogszabálytervezetet 515 szavazattal 34 ellenében, 28 tartózkodás mellett fogadták el. A Parlament most tárgyalásokat kezd a Tanács spanyol elnökségével annak érdekében, hogy első olvasatban megállapodásra jusson.

A tagállamokból álló Tanáccsal folytatott tárgyalásokat megelőző álláspontjukban a képviselők hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy stratégiai partnerségeket alakítsanak ki az EU és a harmadik országok között a kritikus fontosságú nyersanyagok tekintetében annak érdekében, hogy diverzifikálják az EU ellátását.

Az EP-képviselők arra is törekednek, hogy a stratégiai technológiák nyersanyagait felváltó helyettesítő anyagokkal és termelési folyamatokkal kapcsolatos kutatásra és innovációra nagyobb hangsúlyt helyezzenek. Körkörösségi célokat kívánnak meghatározni annak érdekében, hogy előmozdítsák a stratégiaibb nyersanyagok hulladéktermékekből történő kitermelését. A képviselők azt is hangsúlyozzák, hogy csökkenteni kell a bürokráciát a vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások számára.

Az EU egyelőre függ bizonyos nyersanyagoktól – emlékeztet a Parlament közleménye. A kritikus nyersanyagok kulcsfontosságúak az EU zöld és digitális átállása szempontjából, és ellátásuk biztosítása kulcsfontosságú az Unió gazdasági ellenállóképessége, technológiai vezető szerepe és stratégiai autonómiája szempontjából. Az Ukrajna elleni orosz háború és az egyre agresszívabb kínai kereskedelmi- és iparpolitika óta a kobalt, a lítium és más nyersanyagok geopolitikai tényezővé is váltak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS