Közel félmillió munkahelyet védtek meg 2021-ben az EU piacvédelmi intézkedései

2022. 09. 21., 15:30

Az uniós kereskedelmi intézkedések 2021-ben 462 ezer munkahelyet védtek meg olyan kulcsfontosságú feldolgozóipari ágazatokban, mint az alumíniumipar, az acélgyártás, a kerámiagyártás és a zöld technológia.

Az Európai Bizottság közzétette az EU 2021. évi piacvédelmi tevékenységeiről szóló éves jelentését. A jelentés megállapítja, hogy az uniós kereskedelmi intézkedések 2021-ben 462 000 munkahelyet védtek meg olyan kulcsfontosságú uniós feldolgozóipari ágazatokban, mint az alumíniumipar, az acélgyártás, a kerámiagyártás és a zöld technológia. Ez azt mutatja, hogy az uniós piacvédelmi intézkedések hatékonyan védik az uniós gyártókat a tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi gyakorlatokkal szemben – olvasható a Bizottság közleményében.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke és a kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Elengedhetetlen, hogy megvédjük az európai gyártókat és munkavállalókat a kereskedelmi szabályokat megszegők által okozott károktól. A tisztességes kereskedelem biztosítása kiváltképpen fontos a mai, kihívásokkal terhes globális környezetben, amikor az ellátás biztonsága veszélyben van. Nem engedhetjük meg, hogy a dömpingelt vagy támogatott behozatal kárt okozzon az uniós gazdasági ágazatnak. Az Európai Bizottság számára ezért változatlanul kiemelt prioritás a piacvédelmi intézkedések hatékony érvényesítése és végrehajtása.”

A megújuló energiaforrások és a digitális értékláncok szempontjából döntő fontosságú termékek – például a szélerőműtorony-alkatrészek vagy az optikai szálak – tisztességtelen behozatala elleni küzdelem eredményeként az EU kereskedelmi intézkedései ösztönzik a modern gyártásba, valamint a kutatásba és fejlesztésbe történő beruházásokat, mivel mindkettő elengedhetetlen az ellátás, a növekedés, a munkahelyteremtés és a bevételek fenntartásához Európa említett iparágaiban. A kereskedelmi intézkedések hozzájárulnak az európai zöld megállapodáshoz és az európai digitális menetrendhez is.

Határozott fellépés a vámok kijátszása ellen és segítségnyújtás külföldön az uniós exportőröknek

A 2021. évi éves jelentésből kiderül, hogy a Bizottság fokozta nyomonkövetési erőfeszítéseit a vámokat – főleg az intézkedések kijátszása révén – kikerülő gazdasági szereplők kilétének megállapítása és szankcionálása érdekében. Amikor a Bizottság 2021-ben ilyen gyakorlatokat talált, kijátszásellenes vagy visszanyerésre vonatkozó intézkedések révén határozottan fellépett ellenük.

Ezen túlmenően a Bizottság fokozott segítséget nyújtott az uniós exportőröknek a harmadik országok által az exportőreinkkel szemben bevezetett indokolatlan vagy tisztességtelen piacvédelmi intézkedések kezeléséhez.

A Bizottság végrehajtotta az Európai Számvevőszék fennmaradó – különösen a piacvédelmi eszköz céljáról és használatáról és az érdekelt felek (különösen a kkv-k) tájékoztatásáról szóló kommunikációra vonatkozó – 2020-as ajánlásait is.

Az éves jelentés

2021 végén 163 végleges piacvédelmi intézkedés volt hatályban az EU-ban, amelyek többsége dömpingellenes intézkedés volt. A Bizottság 2021-ben 14 új vizsgálatot indított, köztük 11 dömpingellenes és 3 szubvencióellenes vizsgálatot.

Az éves jelentést kísérő szolgálati munkadokumentum felsorolja a Bizottság 2021. évi piacvédelmi tevékenységeit. Összefoglalja a kiválasztott ügyeket és a piacvédelemmel kapcsolatos, figyelemreméltó bírósági ítéleteket, valamint több olyan harmadik országbeli ügyet is taglal, amelyeket a Bizottság az év során figyelemmel kísért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS