Közel félmillió munkahelyet védtek meg 2021-ben az EU piacvédelmi intézkedései

2022. 09. 21., 15:30

Az uniós kereskedelmi intézkedések 2021-ben 462 ezer munkahelyet védtek meg olyan kulcsfontosságú feldolgozóipari ágazatokban, mint az alumíniumipar, az acélgyártás, a kerámiagyártás és a zöld technológia.

Az Európai Bizottság közzétette az EU 2021. évi piacvédelmi tevékenységeiről szóló éves jelentését. A jelentés megállapítja, hogy az uniós kereskedelmi intézkedések 2021-ben 462 000 munkahelyet védtek meg olyan kulcsfontosságú uniós feldolgozóipari ágazatokban, mint az alumíniumipar, az acélgyártás, a kerámiagyártás és a zöld technológia. Ez azt mutatja, hogy az uniós piacvédelmi intézkedések hatékonyan védik az uniós gyártókat a tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi gyakorlatokkal szemben – olvasható a Bizottság közleményében.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke és a kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Elengedhetetlen, hogy megvédjük az európai gyártókat és munkavállalókat a kereskedelmi szabályokat megszegők által okozott károktól. A tisztességes kereskedelem biztosítása kiváltképpen fontos a mai, kihívásokkal terhes globális környezetben, amikor az ellátás biztonsága veszélyben van. Nem engedhetjük meg, hogy a dömpingelt vagy támogatott behozatal kárt okozzon az uniós gazdasági ágazatnak. Az Európai Bizottság számára ezért változatlanul kiemelt prioritás a piacvédelmi intézkedések hatékony érvényesítése és végrehajtása.”

A megújuló energiaforrások és a digitális értékláncok szempontjából döntő fontosságú termékek – például a szélerőműtorony-alkatrészek vagy az optikai szálak – tisztességtelen behozatala elleni küzdelem eredményeként az EU kereskedelmi intézkedései ösztönzik a modern gyártásba, valamint a kutatásba és fejlesztésbe történő beruházásokat, mivel mindkettő elengedhetetlen az ellátás, a növekedés, a munkahelyteremtés és a bevételek fenntartásához Európa említett iparágaiban. A kereskedelmi intézkedések hozzájárulnak az európai zöld megállapodáshoz és az európai digitális menetrendhez is.

Határozott fellépés a vámok kijátszása ellen és segítségnyújtás külföldön az uniós exportőröknek

A 2021. évi éves jelentésből kiderül, hogy a Bizottság fokozta nyomonkövetési erőfeszítéseit a vámokat – főleg az intézkedések kijátszása révén – kikerülő gazdasági szereplők kilétének megállapítása és szankcionálása érdekében. Amikor a Bizottság 2021-ben ilyen gyakorlatokat talált, kijátszásellenes vagy visszanyerésre vonatkozó intézkedések révén határozottan fellépett ellenük.

Ezen túlmenően a Bizottság fokozott segítséget nyújtott az uniós exportőröknek a harmadik országok által az exportőreinkkel szemben bevezetett indokolatlan vagy tisztességtelen piacvédelmi intézkedések kezeléséhez.

A Bizottság végrehajtotta az Európai Számvevőszék fennmaradó – különösen a piacvédelmi eszköz céljáról és használatáról és az érdekelt felek (különösen a kkv-k) tájékoztatásáról szóló kommunikációra vonatkozó – 2020-as ajánlásait is.

Az éves jelentés

2021 végén 163 végleges piacvédelmi intézkedés volt hatályban az EU-ban, amelyek többsége dömpingellenes intézkedés volt. A Bizottság 2021-ben 14 új vizsgálatot indított, köztük 11 dömpingellenes és 3 szubvencióellenes vizsgálatot.

Az éves jelentést kísérő szolgálati munkadokumentum felsorolja a Bizottság 2021. évi piacvédelmi tevékenységeit. Összefoglalja a kiválasztott ügyeket és a piacvédelemmel kapcsolatos, figyelemreméltó bírósági ítéleteket, valamint több olyan harmadik országbeli ügyet is taglal, amelyeket a Bizottság az év során figyelemmel kísért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS