Közel félmillió munkahelyet védtek meg 2021-ben az EU piacvédelmi intézkedései

2022. 09. 21., 15:30

Az uniós kereskedelmi intézkedések 2021-ben 462 ezer munkahelyet védtek meg olyan kulcsfontosságú feldolgozóipari ágazatokban, mint az alumíniumipar, az acélgyártás, a kerámiagyártás és a zöld technológia.

Az Európai Bizottság közzétette az EU 2021. évi piacvédelmi tevékenységeiről szóló éves jelentését. A jelentés megállapítja, hogy az uniós kereskedelmi intézkedések 2021-ben 462 000 munkahelyet védtek meg olyan kulcsfontosságú uniós feldolgozóipari ágazatokban, mint az alumíniumipar, az acélgyártás, a kerámiagyártás és a zöld technológia. Ez azt mutatja, hogy az uniós piacvédelmi intézkedések hatékonyan védik az uniós gyártókat a tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi gyakorlatokkal szemben – olvasható a Bizottság közleményében.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke és a kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Elengedhetetlen, hogy megvédjük az európai gyártókat és munkavállalókat a kereskedelmi szabályokat megszegők által okozott károktól. A tisztességes kereskedelem biztosítása kiváltképpen fontos a mai, kihívásokkal terhes globális környezetben, amikor az ellátás biztonsága veszélyben van. Nem engedhetjük meg, hogy a dömpingelt vagy támogatott behozatal kárt okozzon az uniós gazdasági ágazatnak. Az Európai Bizottság számára ezért változatlanul kiemelt prioritás a piacvédelmi intézkedések hatékony érvényesítése és végrehajtása.”

A megújuló energiaforrások és a digitális értékláncok szempontjából döntő fontosságú termékek – például a szélerőműtorony-alkatrészek vagy az optikai szálak – tisztességtelen behozatala elleni küzdelem eredményeként az EU kereskedelmi intézkedései ösztönzik a modern gyártásba, valamint a kutatásba és fejlesztésbe történő beruházásokat, mivel mindkettő elengedhetetlen az ellátás, a növekedés, a munkahelyteremtés és a bevételek fenntartásához Európa említett iparágaiban. A kereskedelmi intézkedések hozzájárulnak az európai zöld megállapodáshoz és az európai digitális menetrendhez is.

Határozott fellépés a vámok kijátszása ellen és segítségnyújtás külföldön az uniós exportőröknek

A 2021. évi éves jelentésből kiderül, hogy a Bizottság fokozta nyomonkövetési erőfeszítéseit a vámokat – főleg az intézkedések kijátszása révén – kikerülő gazdasági szereplők kilétének megállapítása és szankcionálása érdekében. Amikor a Bizottság 2021-ben ilyen gyakorlatokat talált, kijátszásellenes vagy visszanyerésre vonatkozó intézkedések révén határozottan fellépett ellenük.

Ezen túlmenően a Bizottság fokozott segítséget nyújtott az uniós exportőröknek a harmadik országok által az exportőreinkkel szemben bevezetett indokolatlan vagy tisztességtelen piacvédelmi intézkedések kezeléséhez.

A Bizottság végrehajtotta az Európai Számvevőszék fennmaradó – különösen a piacvédelmi eszköz céljáról és használatáról és az érdekelt felek (különösen a kkv-k) tájékoztatásáról szóló kommunikációra vonatkozó – 2020-as ajánlásait is.

Az éves jelentés

2021 végén 163 végleges piacvédelmi intézkedés volt hatályban az EU-ban, amelyek többsége dömpingellenes intézkedés volt. A Bizottság 2021-ben 14 új vizsgálatot indított, köztük 11 dömpingellenes és 3 szubvencióellenes vizsgálatot.

Az éves jelentést kísérő szolgálati munkadokumentum felsorolja a Bizottság 2021. évi piacvédelmi tevékenységeit. Összefoglalja a kiválasztott ügyeket és a piacvédelemmel kapcsolatos, figyelemreméltó bírósági ítéleteket, valamint több olyan harmadik országbeli ügyet is taglal, amelyeket a Bizottság az év során figyelemmel kísért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS