Itt az új európai fegyver a kartellezés elleni küzdelemben

2019. 03. 20., 11:44

Az Európai Bizottság a felhasználók rendelkezésére bocsátotta azt az új online eszközt, amely a társaságok és jogi képviselőik számára megkönnyíti, hogy kartellügyekkel kapcsolatos engedékenységi és vitarendezési eljárások és nem kartellügyekben folytatott együttműködés keretében nyilatkozatokat és dokumentumokat nyújtsanak be.

Az engedékenységi és vitarendezési eljárások, valamint a nem kartellügyekben folytatott együttműködés már ma is biztosítják a társaságok és jogi képviselőik számára azt a lehetőséget, hogy akár szóban, akár írásban nyilatkozatokat és dokumentumokat nyújtsanak be.

Az eLeniency névre hallgató új eszköz lehetővé teszi az ilyen eljárásokban részt vevő társaságok és ügyvédeik számára, hogy az interneten keresztül tegyenek nyilatkozatokat vagy adjanak be dokumentumokat a pénzbüntetés elengedésére vagy csökkentésére irányuló engedékenység iránti kérelem, a kartellekkel kapcsolatos vitarendezési eljárások vagy a nem kartellügyekben folytatott együttműködés részeként.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben a vállalkozásoknak, illetve jogi képviselőiknek nem kell felkeresniük a bizottság irodáit, hogy – az eddigi eljárásnak megfelelően – a helyszínen tegyenek szóbeli nyilatkozatot.

Ami az engedékenység iránti kérelmeket illeti, az eLeniency felhasználói a bizottság e célra használt biztonságos szerverén keresztül közvetlenül is nyilatkozhatnak a vállalkozás nevében, és feltölthetik az igazoló dokumentumokat. Az eLeniency a bizottság engedékenységi közleménye alapján küldött információkérésekre való válaszadás céljából is igénybe vehető.

A kartellekkel kapcsolatos vitarendezési eljárások során az eLeniency felhasználható dokumentumok benyújtására, észrevételek megtételére vagy a bizottságnak címzett hivatalos vitarendezési beadványok beadására.

Az eLeniency arra is felhasználható, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 101. vagy 102. cikke megsértésének elismerése céljából egy nem kartelleljárásban együttműködő vállalkozás társasági nyilatkozatokat nyújtson be, észrevételeket tegyen vagy hivatalos vitarendezési beadványt adjon be a Bizottsághoz.

Az eszközhöz való hozzáférés biztonságos és korlátozott. Az eLeniency a titoktartás és a jogvédelem tekintetében ugyanolyan garanciákat nyújt, mint a hagyományos eljárás. Minden adatot biztonságos módon továbbítanak, és az adatokat nem lehet lemásolni vagy kinyomtatni.

A szóban tett társasági engedékenységi nyilatkozatokhoz hasonlóan az eLeniency útján az engedékenységi közlemény keretében benyújtott társasági nyilatkozatok is védelmet élveznek a polgári peres eljárási bizonyítékfeltárással szemben.

A titoktartás és a jogvédelem biztosítékait a bizottság versenypolitikai honlapja ismerteti, és azok megegyeznek a jelenlegi szóbeli eljárás során alkalmazottakkal.

A hét minden napján, napi 24 órában elérhető eLeniency itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-25 12:41:00
A munkaviszony létrejöttéhez írásba foglalt munkaszerződés szükséges. Időről-időre előfordul azonban, hogy a munkaszerződés írásba foglalása valamely okból elmarad. Ez minden esetben azt jelenti, hogy nem áll fenn a munkaviszony? Milyen következményei vannak, ha elmarad a munkaszerződés írásba foglalása? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS