Itt az új európai fegyver a kartellezés elleni küzdelemben

2019. 03. 20., 11:44

Az Európai Bizottság a felhasználók rendelkezésére bocsátotta azt az új online eszközt, amely a társaságok és jogi képviselőik számára megkönnyíti, hogy kartellügyekkel kapcsolatos engedékenységi és vitarendezési eljárások és nem kartellügyekben folytatott együttműködés keretében nyilatkozatokat és dokumentumokat nyújtsanak be.

Az engedékenységi és vitarendezési eljárások, valamint a nem kartellügyekben folytatott együttműködés már ma is biztosítják a társaságok és jogi képviselőik számára azt a lehetőséget, hogy akár szóban, akár írásban nyilatkozatokat és dokumentumokat nyújtsanak be.

Az eLeniency névre hallgató új eszköz lehetővé teszi az ilyen eljárásokban részt vevő társaságok és ügyvédeik számára, hogy az interneten keresztül tegyenek nyilatkozatokat vagy adjanak be dokumentumokat a pénzbüntetés elengedésére vagy csökkentésére irányuló engedékenység iránti kérelem, a kartellekkel kapcsolatos vitarendezési eljárások vagy a nem kartellügyekben folytatott együttműködés részeként.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben a vállalkozásoknak, illetve jogi képviselőiknek nem kell felkeresniük a bizottság irodáit, hogy – az eddigi eljárásnak megfelelően – a helyszínen tegyenek szóbeli nyilatkozatot.

Ami az engedékenység iránti kérelmeket illeti, az eLeniency felhasználói a bizottság e célra használt biztonságos szerverén keresztül közvetlenül is nyilatkozhatnak a vállalkozás nevében, és feltölthetik az igazoló dokumentumokat. Az eLeniency a bizottság engedékenységi közleménye alapján küldött információkérésekre való válaszadás céljából is igénybe vehető.

A kartellekkel kapcsolatos vitarendezési eljárások során az eLeniency felhasználható dokumentumok benyújtására, észrevételek megtételére vagy a bizottságnak címzett hivatalos vitarendezési beadványok beadására.

Az eLeniency arra is felhasználható, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 101. vagy 102. cikke megsértésének elismerése céljából egy nem kartelleljárásban együttműködő vállalkozás társasági nyilatkozatokat nyújtson be, észrevételeket tegyen vagy hivatalos vitarendezési beadványt adjon be a Bizottsághoz.

Az eszközhöz való hozzáférés biztonságos és korlátozott. Az eLeniency a titoktartás és a jogvédelem tekintetében ugyanolyan garanciákat nyújt, mint a hagyományos eljárás. Minden adatot biztonságos módon továbbítanak, és az adatokat nem lehet lemásolni vagy kinyomtatni.

A szóban tett társasági engedékenységi nyilatkozatokhoz hasonlóan az eLeniency útján az engedékenységi közlemény keretében benyújtott társasági nyilatkozatok is védelmet élveznek a polgári peres eljárási bizonyítékfeltárással szemben.

A titoktartás és a jogvédelem biztosítékait a bizottság versenypolitikai honlapja ismerteti, és azok megegyeznek a jelenlegi szóbeli eljárás során alkalmazottakkal.

A hét minden napján, napi 24 órában elérhető eLeniency itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.