„Itt az alkalom, hogy az európai iparágat világelsővé tegyük a műanyagok újrahasznosításában”

2019. 09. 20., 17:05

A teljes műanyagipari értéklánc több mint 100 állami és magánszereplője írja alá a Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozatát, hogy önkéntes lépésekkel tegyék zökkenőmentesebbé az uniós műanyag-újrafeldolgozási piacot.

Nyilatkozatában a szövetség ismerteti azokat az eszközöket, amelyekkel 2025-re meg kívánja valósítani azt a célt, hogy évente legalább 10 millió tonna újrafeldolgozott műanyagot hasznosítsanak az új termékek gyártásában Európában. Ezt a célértéket az Európai Bizottság határozta meg 2018. évi, műanyagokkal kapcsolatos uniós stratégiájában, amely az európai műanyag-újrafeldolgozás fellendítésére irányuló erőfeszítéseinek részét képezi.

Frans Timmermans, a fenntartható fejlődésért felelős első alelnök így nyilatkozott: „Üdvözlöm az ágazat kötelezettségvállalásait, amelyek révén új utak nyílnak számunkra a műanyagok előállításában és felhasználásában. A műanyagok hatékony újrahasznosítása hozzájárul bolygónk megtisztításához és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, mivel a fosszilis alapanyagok helyébe a műanyaghulladékok lépnek a gyártás során.”

Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos hangsúlyozta: „Itt az alkalom, hogy az európai iparágat világelsővé tegyük a műanyagok újrahasznosításában. Környezetünk védelme, a munkahelyteremtés és versenyképességünk fenntartása érdekében teljes mértékben meg kell ragadnunk e lehetőséget.”

A nyilatkozat, amelynek aláírói között kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, vállalkozói szövetségek, szabványügyi és kutatási szervezetek, valamint helyi és nemzeti hatóságok egyaránt szerepelnek, 10 millió tonnás célértéket rögzít, és a természet műanyaghulladék-mentessé tételére, továbbá a hulladéklerakás teljes kiküszöbölésére szólít fel. Mindezek érdekében a nyilatkozat többek között az alábbi konkrét intézkedéseket vázolja fel:

  • optimalizálni kell a műanyag termékek tervezését, hogy biztosítható legyen azok jobb újrafeldolgozhatósága és az újrahasznosított műanyagok nagyobb arányban történő integrálása a gyártási láncba;
  • unió-szerte fel kell tárni a műanyaghulladék nagyobb arányú összegyűjtésében, válogatásában és újrafeldolgozásában rejlő kiaknázatlan potenciált és a beruházási hiányterületeket;
  • menetrendet kell kidolgozni a körforgásos műanyagok kutatására-fejlesztésére;
  • átlátható és megbízható ellenőrzési rendszert kell kialakítani a műanyaghulladék-áramlás uniós szintű nyomon követésére.

A következő lépések

A szövetség nyilatkozata a későbbiekben is aláírható lesz a bizottság honlapján, hogy még nagyobb számban csatlakozhassanak az érdekeltek és különösen az Európa-szerte működő közigazgatási szervek.

Az aláírók továbbá arra ösztönzik a vállalkozói szövetségeket és a vállalatokat, hogy – amennyiben ezt még nem tették meg – önkéntes vállalásokat fogalmazzanak meg az újrafeldolgozott műanyagok nagyobb arányú felhasználása vagy előállítása céljából. Az érdekeltek a következő címre írhatnak további tájékoztatásért: GROW-ENV-RPLASTICS-PLEDGE@ec.europa.eu

Műanyaghulladék-újrafeldolgozás az EU-ban

A műanyaghulladék újrafeldolgozási potenciálja még mindig nagy mértékben kihasználatlan az EU-ban, különösen az egyéb anyagok, például a papír, az üveg és a fémek feldolgozási arányához képest. Az Európában évente összegyűjtött több mint 27 millió tonna műanyaghulladéknak kevesebb mint egyharmada kerül újrahasznosító üzemekbe. Ebből eredően 2016-ban kevesebb mint 4 millió tonna újrafeldolgozott műanyagot értékesítettek Európában, ami a műanyagok uniós piacának alig 8%-át teszi ki. Az újrahasznosított műanyag mennyiségét 10 millió tonnában meghatározó uniós célkitűzés 2025-ig történő megvalósításával a Műanyagkörforgási Szövetség több mint 150 százalékkal kívánja fellendíteni fel az újrafeldolgozott műanyagok uniós piacát. 

Az Európai Bizottság 2018. december 11-én jelentette be a Műanyagkörforgási Szövetség elnevezésű kezdeményezés megalakulását. A szövetség létrejöttét a műanyagok nagyobb arányú újrahasznosítását célzó önkéntes ipari vállalások előzetes értékelése előzte meg. Az említett értékelés azt mutatta, hogy az újrahasznosított műanyagok beszállítói részéről tett vállalások elegendőek annak biztosításához, hogy 2025-ig évente legalább 10 millió tonna – vagy akár annál több – újrahasznosított műanyagot használjanak fel Európában. Ugyanakkor az újrafeldolgozott műanyagok felhasználóinak –például a műanyag-feldolgozó és -gyártó vállalatoknak – a vállalásai nem voltak kielégítőek, ezért a kereslet és a kínálat közelítése érdekében további intézkedésekre volt szükség.

A Műanyagkörforgási Szövetség 2019. február 5-én tartotta első ülését az európai ipari napok keretében. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a műanyagipari értéklánc keretében együtt kell működniük annak érdekében, hogy 2025-re teljesülhessen az a célkitűzés, miszerint évente 10 millió tonna újrahasznosított műanyag kerüljön felhasználásra új termékekben. A szövetség tagjai öt témakört emeltek ki prioritásként:

  1. a műanyaghulladékok gyűjtése és válogatása,
  2. terméktervezés az újrafeldolgozás jegyében,
  3. a termékek újrafeldolgozottműanyag-tartalma,
  4. kutatás-fejlesztés és beruházások, a kémiai újrahasznosítás területén is, és
  5. a műanyagok újrafeldolgozásának nyomon követése az EU-ban.

Konkrét megoldások kidolgozása céljából azonnali jelleggel munkacsoportok jöttek létre. A csoportok 2019 tavaszán tartott üléseiken készítették elő azt a nyilatkozatot, amelyet a csatlakozott felek 2019. szeptember 20-án írnak alá.

A Műanyagkörforgási Szövetség nyilatkozata itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-26 10:35:00
Nem vesztik hatályukat 2022. július 1-jével Áfa tv. azon rendelkezései, amelyek jelenleg fordított adózást írnak elő a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági és acélipari termékkör értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS