Hozzáadottérték-adó: változtatna a rendszeren az Európai Bizottság

2022. 12. 08., 15:41

Az Európai Bizottság több intézkedést is javasolt annak érdekében, hogy a digitalizáció felkarolása és előmozdítása révén korszerűsítse és hatékonyabbá tegye az EU hozzáadottértékadó- (héa, „áfa”) rendszerét a vállalkozások számára, valamint ellenállóbbá tegye a rendszert a csalással szemben.

héabevétel-kiesésre vonatkozó legfrissebb adatok szerint a tagállamok 2020-ban 93 milliárd euró héabevételtől estek el. Konzervatív becslések szerint a hiányzó bevételek egynegyede esetében a bevételkiesés közvetlenül az EU-n belüli kereskedelemhez kapcsolódó héacsalásnak tudható be. Ezek a veszteségek nyilvánvalóan hátrányosan érintik az általános államháztartást egy olyan időszakban, amikor a tagállamok sorra módosítják költségvetésüket annak érdekében, hogy kezelni tudják az energiaárak közelmúltbeli ugrásszerű emelkedéseinek és Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújának társadalmi és gazdasági hatásait. Emellett az uniós héaszabályozás bizonyos esetekben továbbra is megterhelőnek bizonyulhat a vállalkozások – különösen a kkv-k és más, határokon átnyúló tevékenységet folytató vagy határokon át terjeszkedni kívánó vállalatok – számára.

„Az uniós országok minden évben milliárdokat veszítenek a héacsalások miatt, míg a vállalkozások számára sok nehézséget okoz az elavult héaszabályok betartása. A ma előterjesztett javaslatok egy olyan új korszak nyitányát jelentik az uniós héarendszer szempontjából, amely a jogszerű vállalkozások, különösen a kkv-k, valamint a tagállamok javát szolgálja egy olyan időszakban, amikor az államháztartásokra nyomás nehezedik, a beruházások és közszolgáltatások finanszírozási igényei pedig óriásiak. Ugyanakkor egyenlőbb versenyfeltételeket vezetünk be a hagyományos szolgáltatók és a digitális platformok viszonylatában azokban az ágazatokban, amelyeket a leginkább sújt az egyenlőtlen adóügyi bánásmód” – mondta Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos.

A digitális korhoz való alkalmazkodás során a héaszabályokat is aktualizálnunk kell az új digitális realitásoknak, például az e-kereskedelem és a platformalapú munkavégzés gyors térnyerésének a figyelembevétele érdekében. Az olyan digitális technológiák, mint az e-számlázás, hatékonyan növelik a héabevételeket, miközben elősegítik vállalkozásaink, különösen a kis méretű vállalkozások növekedését. Hozzájárulhatnak a csalás elleni küzdelemhez, és ezáltal évente több milliárd eurónyi adóbevétel-kiesést előzhetnek meg, valamint csökkenthetik a túlterhelt államháztartásra nehezedő nyomást. A ma előterjesztett javaslatok egyszerűsítik és észszerűsítik a héaszabályainkat, méltányosabbá teszik a vállalkozások életét, és Európa-szerte előmozdítják a digitális átállást” – mondta Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök.

A Bizottság által javasolt intézkedések segíteni fogják a tagállamokat abban, hogy évente akár 18 milliárd euróval nagyobb összegű héabevételt szedjenek be, miközben előmozdítják a vállalkozások, köztük a kkv-k növekedését – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az e-számlázáson alapuló valós idejű digitális jelentéstételre való áttérés az EU-ban határokon átnyúló tevékenységet folytató vállalkozások esetében

Az új rendszer bevezeti az elektronikus számlázáson alapuló, valós idejű digitális héabevallást, amely révén a tagállamok a héacsalás és különösen a körhintacsalás elleni küzdelem fokozásához szükséges értékes információkhoz jutnak. Az e-számlázásra való áttérés akár évi 11 milliárd euróval is csökkenti a héacsalás miatt kieső bevétel összegét, valamint évente több mint 4,1 milliárd euróval mérsékli az uniós kereskedők adminisztratív és megfelelési költségeit az elkövetkező tíz évben. Biztosítja továbbá, hogy a meglévő nemzeti rendszerek Unió-szerte közeledjenek egymáshoz, és utat mutat azon tagállamok számára, amelyek az elkövetkező években a belföldi kereskedelemre vonatkozó nemzeti digitális jelentéstételi rendszert kívánnak létrehozni.

A személyszállítási és a rövid távú szálláshely-kiadási szolgáltatásokhoz kapcsolódó platformokra vonatkozó aktualizált héaszabályok

Az új szabályok értelmében az említett ágazatokban a platformgazdaság szereplői lesznek felelősek a héa beszedéséért és az adóhatóságok számára történő befizetéséért azokban az esetekben, amikor a szolgáltatók ezt nem teszik meg, például azért, mert kisvállalkozások vagy egyéni szolgáltatók. Más pontosításokkal együtt ez valamennyi tagállamban egységes megközelítést biztosít, és hozzájárul az online és a hagyományos rövid távú szálláshely-kiadási és szállítási szolgáltatások közötti verseny feltételeinek kiegyensúlyozottabbá tételéhez. Megkönnyíti a kkv-k életét is, amelyeknek máskülönben minden olyan tagállamban meg kellene érteniük és be kellene tartaniuk a héaszabályokat, ahol üzleti tevékenységet folytatnak.

EU-szerte egységes héanyilvántartás bevezetése

Az előterjesztett javaslat az online vásárlás lehetőségét kínáló vállalatok által igénybe vehető, már meglévő egyablakos héaügyintézési modellre építve lehetővé tenné a más tagállambeli fogyasztók részére értékesítő vállalkozásoknak, hogy az egész EU-ra vonatkozóan csak egyszer vetessék magukat nyilvántartásba héaalanyként, és héakötelezettségeiket egyetlen online portálon keresztül, egyetlen nyelven teljesítsék. Becslések szerint ez a lépés tíz év alatt mintegy 8,7 milliárd eurót takaríthat meg a vállalkozások, különösen a kkv-k számára a nyilvántartásba vételi és adminisztratív költségek tekintetében. A héa beszedésének javítását célzó további intézkedések közé tartozik az egyablakos importügyintézési rendszer kötelezővé tétele egyes olyan platformok számára, amelyek megkönnyítik az EU-n belüli fogyasztók részére történő értékesítést.

A következő lépések

A Bizottság a ma előterjesztett javaslatcsomagot a következő három uniós jogszabály módosításának formájában dolgozta ki: a héairányelv (2006/112/EK irányelv), a 282/2011/EU tanácsi végrehajtási rendelet és a közigazgatási együttműködésről szóló 904/2010/EU tanácsi rendelet.

A Bizottság a jogalkotási javaslatokat jóváhagyás céljából a Tanács, illetve konzultáció céljából az Európai Parlament és a Gazdasági és Szociális Bizottság elé terjeszti.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS