HERA-val készül az EU az egészségügyi veszélyhelyzetekre

HERA-val készül az EU az egészségügyi veszélyhelyzetekre
2021. 09. 19., 18:15

Az Európai Bizottság létrehozta az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságot (HERA) azzal a céllal, hogy megelőzze és felderítse az egészségügyi veszélyhelyzeteket, valamint gyorsan reagálni tudjon azokra.

A HERA operatív információgyűjtés és a szükséges reagálási kapacitások kiépítése révén előre fogja tudni jelezni a fenyegetéseket és a potenciális egészségügyi válságokat. Veszélyhelyzet esetén a HERA biztosítja olyan gyógyszerek, vakcinák és az egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó egyéb eszközök – például kesztyűk és maszkok – kidolgozását, gyártását és elosztását, amelyek a koronavírusra való reagálás első szakaszában gyakran hiányoztak. A HERA az Unió helyzetéről szóló 2021. évi beszédben bejelentett európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére, és pótolni fogja az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásában és felkészültségében mutatkozó hiányosságokat – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Válságok előtt: felkészülés

Egy egészségügyi válságot megelőző „felkészülési szakaszban” a HERA szorosan együtt fog működni más uniós és nemzeti egészségügyi hatóságokkal, az iparággal és a nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy az EU jobban felkészüljön az egészségügyi veszélyhelyzetekre.

A HERA fenyegetésértékeléseket és operatív információgyűjtést fog végezni, modelleket dolgoz ki a járványok előrejelzésére, és 2022 elejéig legalább három nagy hatású fenyegetést fog azonosítani és azokkal kapcsolatban fellépni, továbbá kezelni fogja az egészségügyi ellenintézkedések terén adott esetben felmerülő hiányosságokat.

A HERA emellett támogatni fogja az új egészségügyi ellenintézkedések kidolgozására irányuló kutatást és innovációt, többek között az egész Unióra kiterjedő klinikai vizsgálati hálózatokon és platformokon keresztül a gyors adatmegosztás érdekében.

Ezen túlmenően a HERA kezelni fogja a piaci kihívásokat és növelni fogja az ipari kapacitást. A Covid19-vakcinákkal kapcsolatos ipari léptékváltással foglalkozó munkacsoport által végzett munkára építve a HERA a szoros párbeszéd mellett egy hosszú távú stratégiát fog kialakítani az iparral a gyártási kapacitásra és a célzott beruházásokra vonatkozóan, és kezelni fogja az egészségügyi ellenintézkedések ellátási láncában jelentkező szűk keresztmetszeteket.

A hatóság elő fogja mozdítani az ellenintézkedésekhez kapcsolódó eszközök közbeszerzését, kezelni fogja a rendelkezésre állásukkal és a szétosztásukkal kapcsolatos kihívásokat, és növelni fogja a készletfelhalmozási kapacitást a logisztika terén felmerülő hiányok és szűk keresztmetszetek kiküszöbölése érdekében.

A HERA emellett erősíteni fogja az egészségügyi ellenintézkedések valamennyi aspektusával kapcsolatos ismereteket és készségeket a tagállamokban.

Egészségügyi válság idején: veszélyhelyzetre való reagálás

Amennyiben uniós szinten népegészségügyi szükséghelyzetet hirdetnek ki, a HERA gyorsan átállhat a veszélyhelyzeti műveletekre, ideértve a gyors döntéshozatalt és a sürgősségi intézkedések életbe léptetését egy magas szintű egészségügyi válságtanács irányításával. Mozgósítani fogja a vészhelyzeti finanszírozást, valamint mechanizmusokat indít az egészségügyi ellenintézkedések és a nyersanyagok nyomon követése, új célzott fejlesztése, beszerzése és megvásárlása érdekében.

Az EU FAB létesítmények – amelyek az oltóanyag- és gyógyszergyártáshoz szükséges gyártási kapacitások azonnali biztosítására készen álló hálózatot alkotnak – működésbe fognak lépni, hogy rendelkezésre bocsássák a szükséghelyzetre lefoglalt sürgős gyártási kapacitásokat, valamint hogy veszélyhelyzeti kutatási és innovációs terveket dolgozzanak ki a tagállamokkal folytatott párbeszéd keretében.

Fokozódni fog az egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó eszközök gyártása az EU-ban, és leltár készül a gyártóüzemekről, a nyersanyagokról, a fogyóeszközökről, a berendezésekről és az infrastruktúráról annak érdekében, hogy világosan áttekinthetők legyenek az uniós kapacitások.

Források

A HERA tevékenységei a jelenlegi többéves pénzügyi keretből 6 milliárd eurós indikatív költségvetésre támaszkodnak a 2022–2027-es időszakban. E költségvetés egy része a NextGenerationEU programból származik majd.

Más uniós programok, például a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz, a REACT-EU, a Kohéziós Alap és az EU-n belüli InvestEU program, valamint az EU-n kívüli Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz szintén hozzá fognak járulni az egészségügyi rendszerek rezilienciájának támogatásához. A fenti 6 milliárd euróval együtt a teljes támogatás így csaknem 30 milliárd eurót tesz ki a következő finanszírozási időszakban, és még ennél is többet, ha figyelembe vesszük a nemzeti szintű és a magánszektorbeli beruházásokat.

Következő lépések

A 2021 februárjában elindított HERA-inkubátor gyors elindításának és fejlesztésének biztosítása érdekében a HERA-t a Bizottságon belüli struktúraként hozzák létre. 2022 elején válik teljes mértékben működőképessé. Működését 2025-ig – amikor is sor kerül majd teljes körű értékelésére – évente felülvizsgálják és kiigazítják.

Az uniós szintű népegészségügyi szükséghelyzet esetén hozott egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó sürgős intézkedések keretéről szóló tanácsi rendeletjavaslatot a Tanács fogja megvitatni és elfogadni.

A következő napokban a Bizottság előzetes tájékoztatót tesz közzé annak érdekében, hogy előzetesen tájékoztassa az oltóanyagok és a terápiás készítmények gyártóit az EU FAB létesítmények számára kiírt, 2022 elejére tervezett pályázati felhívásról.

A biztosi testület tagjainak nyilatkozatai

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A HERA egy erősebb egészségügyi unió újabb építőköve, és jelentős előrelépést jelent a válsághelyzetekre való felkészülésünk szempontjából. A HERA-val gondoskodni fogunk arról, hogy rendelkezzünk azokkal az orvosi eszközökkel, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy megvédjük polgárainkat a jövőbeli egészségügyi veszélyektől. A HERA lehetővé teszi majd a gyors döntések meghozatalát az ellátás biztosítása érdekében. Ezt ígértem már 2020-ban, és ígéretemnek most eleget is teszünk.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök elmondta: „A HERA küldetése egyértelmű: biztosítani az egészségügyi ellenintézkedések rendelkezésre állását, hozzáférhetőségét és elosztását az Unióban. A HERA az EU válasza a veszélyhelyzetekre való felkészülésre és azok kezelésére. A HERA rendelkezni fog az iparral, az orvosszakértőkkel, a kutatókkal és a globális partnereinkkel való együttműködéshez szükséges befolyással és költségvetéssel annak biztosítása érdekében, hogy a kritikus fontosságú eszközök, gyógyszerek és vakcinák szükség esetén gyorsan rendelkezésre álljanak. Most már tudjuk, hogy a Covid19-világjárvány és a jövőbeli egészségügyi veszélyhelyzetek elleni küzdelemben az egyetlen járható utat az együttműködés jelenti.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így nyilatkozott: „A HERA elengedhetetlen egy erős európai egészségügyi unió számára. A HERA segítségével – az előrejelzések révén – képesek leszünk előre látni a fenyegetéseket és olyan módon összehangolni tevékenységeinket, hogy e fenyegetésekre időben reagálni tudjunk a kritikus fontosságú egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó készletek kidolgozásának, beszerzésének és elosztásának biztosításával. A HERA egy egyedülálló közegészségügyi biztonsági struktúra, amely lehetővé teszi számunkra az események előrejelzését. A közegészségügyi biztonság együttes törekvéssé válik az EU-ban. Csaknem két év pusztító járvány után a HERA az egészségpolitika szemléletváltásának szimbóluma, amelyet mindannyiunknak támogatnunk kell: ha együtt cselekszünk, erősebbek vagyunk, és képesek vagyunk valódi változást eredményezni polgáraink egészségének biztosítása érdekében.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos úgy vélte: „Az egészségügyi ellenintézkedések kulcsfontosságúak az egészséget fenyegető veszélyek leküzdésében. A Bizottság élen járt a világjárvány elleni küzdelemben, de többet kell tennünk annak biztosítása érdekében, hogy felkészültebbek legyünk a következő válságokra. A kutatás és az innováció központi eleme lesz a HERA-nak, mivel az új hatóság egyik feladata, hogy előmozdítsa és támogassa a gyógyászati technológiák kidolgozását és gyártását.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hangsúlyozta: „A HERA-val levonjuk a válság tanulságait: az Unióban rendelkezésre álló elegendő ipari kapacitás és a jól működő ellátási láncok nélkül nem tudjuk biztosítani polgáraink egészségét. Európa és a világ többi része számára rekordidő alatt sikerült növelnünk a Covid19 elleni oltóanyag-előállítást. De jobban fel kell készülnünk a jövőbeli egészségügyi válságokra. A HERA új, a szükségekhez igazítható termelési kapacitásokat és biztonságos ellátási láncokat fog garantálni annak érdekében, hogy Európa szükség esetén gyorsan reagálhasson.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS