HERA-val készül az EU az egészségügyi veszélyhelyzetekre

HERA-val készül az EU az egészségügyi veszélyhelyzetekre
2021. 09. 19., 18:15

Az Európai Bizottság létrehozta az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságot (HERA) azzal a céllal, hogy megelőzze és felderítse az egészségügyi veszélyhelyzeteket, valamint gyorsan reagálni tudjon azokra.

A HERA operatív információgyűjtés és a szükséges reagálási kapacitások kiépítése révén előre fogja tudni jelezni a fenyegetéseket és a potenciális egészségügyi válságokat. Veszélyhelyzet esetén a HERA biztosítja olyan gyógyszerek, vakcinák és az egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó egyéb eszközök – például kesztyűk és maszkok – kidolgozását, gyártását és elosztását, amelyek a koronavírusra való reagálás első szakaszában gyakran hiányoztak. A HERA az Unió helyzetéről szóló 2021. évi beszédben bejelentett európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére, és pótolni fogja az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásában és felkészültségében mutatkozó hiányosságokat – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Válságok előtt: felkészülés

Egy egészségügyi válságot megelőző „felkészülési szakaszban” a HERA szorosan együtt fog működni más uniós és nemzeti egészségügyi hatóságokkal, az iparággal és a nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy az EU jobban felkészüljön az egészségügyi veszélyhelyzetekre.

A HERA fenyegetésértékeléseket és operatív információgyűjtést fog végezni, modelleket dolgoz ki a járványok előrejelzésére, és 2022 elejéig legalább három nagy hatású fenyegetést fog azonosítani és azokkal kapcsolatban fellépni, továbbá kezelni fogja az egészségügyi ellenintézkedések terén adott esetben felmerülő hiányosságokat.

A HERA emellett támogatni fogja az új egészségügyi ellenintézkedések kidolgozására irányuló kutatást és innovációt, többek között az egész Unióra kiterjedő klinikai vizsgálati hálózatokon és platformokon keresztül a gyors adatmegosztás érdekében.

Ezen túlmenően a HERA kezelni fogja a piaci kihívásokat és növelni fogja az ipari kapacitást. A Covid19-vakcinákkal kapcsolatos ipari léptékváltással foglalkozó munkacsoport által végzett munkára építve a HERA a szoros párbeszéd mellett egy hosszú távú stratégiát fog kialakítani az iparral a gyártási kapacitásra és a célzott beruházásokra vonatkozóan, és kezelni fogja az egészségügyi ellenintézkedések ellátási láncában jelentkező szűk keresztmetszeteket.

A hatóság elő fogja mozdítani az ellenintézkedésekhez kapcsolódó eszközök közbeszerzését, kezelni fogja a rendelkezésre állásukkal és a szétosztásukkal kapcsolatos kihívásokat, és növelni fogja a készletfelhalmozási kapacitást a logisztika terén felmerülő hiányok és szűk keresztmetszetek kiküszöbölése érdekében.

A HERA emellett erősíteni fogja az egészségügyi ellenintézkedések valamennyi aspektusával kapcsolatos ismereteket és készségeket a tagállamokban.

Egészségügyi válság idején: veszélyhelyzetre való reagálás

Amennyiben uniós szinten népegészségügyi szükséghelyzetet hirdetnek ki, a HERA gyorsan átállhat a veszélyhelyzeti műveletekre, ideértve a gyors döntéshozatalt és a sürgősségi intézkedések életbe léptetését egy magas szintű egészségügyi válságtanács irányításával. Mozgósítani fogja a vészhelyzeti finanszírozást, valamint mechanizmusokat indít az egészségügyi ellenintézkedések és a nyersanyagok nyomon követése, új célzott fejlesztése, beszerzése és megvásárlása érdekében.

Az EU FAB létesítmények – amelyek az oltóanyag- és gyógyszergyártáshoz szükséges gyártási kapacitások azonnali biztosítására készen álló hálózatot alkotnak – működésbe fognak lépni, hogy rendelkezésre bocsássák a szükséghelyzetre lefoglalt sürgős gyártási kapacitásokat, valamint hogy veszélyhelyzeti kutatási és innovációs terveket dolgozzanak ki a tagállamokkal folytatott párbeszéd keretében.

Fokozódni fog az egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó eszközök gyártása az EU-ban, és leltár készül a gyártóüzemekről, a nyersanyagokról, a fogyóeszközökről, a berendezésekről és az infrastruktúráról annak érdekében, hogy világosan áttekinthetők legyenek az uniós kapacitások.

Források

A HERA tevékenységei a jelenlegi többéves pénzügyi keretből 6 milliárd eurós indikatív költségvetésre támaszkodnak a 2022–2027-es időszakban. E költségvetés egy része a NextGenerationEU programból származik majd.

Más uniós programok, például a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz, a REACT-EU, a Kohéziós Alap és az EU-n belüli InvestEU program, valamint az EU-n kívüli Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz szintén hozzá fognak járulni az egészségügyi rendszerek rezilienciájának támogatásához. A fenti 6 milliárd euróval együtt a teljes támogatás így csaknem 30 milliárd eurót tesz ki a következő finanszírozási időszakban, és még ennél is többet, ha figyelembe vesszük a nemzeti szintű és a magánszektorbeli beruházásokat.

Következő lépések

A 2021 februárjában elindított HERA-inkubátor gyors elindításának és fejlesztésének biztosítása érdekében a HERA-t a Bizottságon belüli struktúraként hozzák létre. 2022 elején válik teljes mértékben működőképessé. Működését 2025-ig – amikor is sor kerül majd teljes körű értékelésére – évente felülvizsgálják és kiigazítják.

Az uniós szintű népegészségügyi szükséghelyzet esetén hozott egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó sürgős intézkedések keretéről szóló tanácsi rendeletjavaslatot a Tanács fogja megvitatni és elfogadni.

A következő napokban a Bizottság előzetes tájékoztatót tesz közzé annak érdekében, hogy előzetesen tájékoztassa az oltóanyagok és a terápiás készítmények gyártóit az EU FAB létesítmények számára kiírt, 2022 elejére tervezett pályázati felhívásról.

A biztosi testület tagjainak nyilatkozatai

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A HERA egy erősebb egészségügyi unió újabb építőköve, és jelentős előrelépést jelent a válsághelyzetekre való felkészülésünk szempontjából. A HERA-val gondoskodni fogunk arról, hogy rendelkezzünk azokkal az orvosi eszközökkel, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy megvédjük polgárainkat a jövőbeli egészségügyi veszélyektől. A HERA lehetővé teszi majd a gyors döntések meghozatalát az ellátás biztosítása érdekében. Ezt ígértem már 2020-ban, és ígéretemnek most eleget is teszünk.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök elmondta: „A HERA küldetése egyértelmű: biztosítani az egészségügyi ellenintézkedések rendelkezésre állását, hozzáférhetőségét és elosztását az Unióban. A HERA az EU válasza a veszélyhelyzetekre való felkészülésre és azok kezelésére. A HERA rendelkezni fog az iparral, az orvosszakértőkkel, a kutatókkal és a globális partnereinkkel való együttműködéshez szükséges befolyással és költségvetéssel annak biztosítása érdekében, hogy a kritikus fontosságú eszközök, gyógyszerek és vakcinák szükség esetén gyorsan rendelkezésre álljanak. Most már tudjuk, hogy a Covid19-világjárvány és a jövőbeli egészségügyi veszélyhelyzetek elleni küzdelemben az egyetlen járható utat az együttműködés jelenti.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így nyilatkozott: „A HERA elengedhetetlen egy erős európai egészségügyi unió számára. A HERA segítségével – az előrejelzések révén – képesek leszünk előre látni a fenyegetéseket és olyan módon összehangolni tevékenységeinket, hogy e fenyegetésekre időben reagálni tudjunk a kritikus fontosságú egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó készletek kidolgozásának, beszerzésének és elosztásának biztosításával. A HERA egy egyedülálló közegészségügyi biztonsági struktúra, amely lehetővé teszi számunkra az események előrejelzését. A közegészségügyi biztonság együttes törekvéssé válik az EU-ban. Csaknem két év pusztító járvány után a HERA az egészségpolitika szemléletváltásának szimbóluma, amelyet mindannyiunknak támogatnunk kell: ha együtt cselekszünk, erősebbek vagyunk, és képesek vagyunk valódi változást eredményezni polgáraink egészségének biztosítása érdekében.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos úgy vélte: „Az egészségügyi ellenintézkedések kulcsfontosságúak az egészséget fenyegető veszélyek leküzdésében. A Bizottság élen járt a világjárvány elleni küzdelemben, de többet kell tennünk annak biztosítása érdekében, hogy felkészültebbek legyünk a következő válságokra. A kutatás és az innováció központi eleme lesz a HERA-nak, mivel az új hatóság egyik feladata, hogy előmozdítsa és támogassa a gyógyászati technológiák kidolgozását és gyártását.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hangsúlyozta: „A HERA-val levonjuk a válság tanulságait: az Unióban rendelkezésre álló elegendő ipari kapacitás és a jól működő ellátási láncok nélkül nem tudjuk biztosítani polgáraink egészségét. Európa és a világ többi része számára rekordidő alatt sikerült növelnünk a Covid19 elleni oltóanyag-előállítást. De jobban fel kell készülnünk a jövőbeli egészségügyi válságokra. A HERA új, a szükségekhez igazítható termelési kapacitásokat és biztonságos ellátási láncokat fog garantálni annak érdekében, hogy Európa szükség esetén gyorsan reagálhasson.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS