Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz: itt tart most a 800 milliárd eurós program

Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz: itt tart most a 800 milliárd eurós program
2023. 09. 21., 17:21

A Bizottsághoz eddig 21 tagállamtól összesen 34 kifizetési kérelem érkezett, az elfogadott beruházások és reformok végrehajtására 153,4 milliárd eurót folyósítottak.

Az Európai Bizottság elfogadta a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) – a Next Generation EU középpontjában álló 800 milliárd eurós reform- és beruházási eszköz – végrehajtásáról szóló második éves jelentését.

A jelentés bemutatja, milyen eredményeket ért el a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz a tagállamok gazdasági és társadalmi rezilienciájának növelése, valamint a REPowerEU terv megvalósítása terén – ez utóbbi az EU válasza az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja által okozott nehézségekre és globális energiapiaci zavarokra.

A Bizottsághoz eddig 21 tagállamtól összesen 34 kifizetési kérelem érkezett, és 153,4 milliárd euró folyósítására került sor az elfogadott beruházások és reformok végrehajtására. A Tanács négy felülvizsgált, REPowerEU-fejezetet is tartalmazó tervet már el is fogadott, további 17 felülvizsgált terv pedig a bizottsági értékelés szakaszánál tart.

Az RRF kedvező változásokat idéz elő számos területeken, köztük az éghajlati és digitális átállás, a szociális fellépés, az egészségügy, valamint a társadalmi-gazdasági és intézményi reziliencia terén. Hatásai nemcsak az egyes tagállamokban érzékelhetők, hanem Unió-szerte támogatják a gazdasági konvergenciát, valamint a társadalmi és területi kohéziót – hangsúlyozza a Bizottság közleménye. Így például több mint 6 millióan vettek részt olyan oktatási és képzési programokban, melyek az RRF révén részesültek finanszírozásban, 1,4 millió vállalkozás jutott támogatáshoz, 5,8 millió embernek nyújtottak segítséget az éghajlattal kapcsolatos katasztrófákkal – például áradásokkal és erdőtüzekkel – szembeni védelmi intézkedések, a tagállami helyreállítási és rezilienciaépítési tervek végrehajtása pedig 22 millió megawattóra megtakarítást eredményezett az energiafogyasztás terén.

Miközben folyamatosan halad előre az RRF által finanszírozott intézkedések bevezetése, a Bizottság továbbra is sikeresen mozgósított forrásokat a tőkepiacokon az eszköz finanszírozására, és a Next Generation EU keretében eddig több mint 44 milliárd euró összegben bocsátott ki zöldkötvényt.

„A világjárvány okozta gazdasági visszaesést követő helyreállítás jól halad, és ebben a Next Generation EU is szerepet játszik. Kórházak és iskolák építéséhez és korszerűsítéséhez biztosítottunk forrásokat, támogattuk a vállalkozásokat és a családokat, valamint ellenállóképesebbé tettük Uniónkat, hogy a helyreállítás előnyeiből senki se maradjon ki. Ilyen Európa, amikor a legjobb oldalát mutatja. A mai éves jelentés összegzi ezeket az eredményeket, és felvázolja a 2026-ig megvalósítandó lépéseket” – mondta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke.

„A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről ma közzétett második jelentés megerősíti, hogy Európa jól halad előre ezen egyedülálló eszköz megvalósítása terén. Egymást követik a kifizetési kérelmek és kifizetések, azzal párhuzamosan, ahogy a tagállamok fokozatosan teljesítik azokat a célokat és mérföldköveket, amelyek hozzájárulnak gazdaságaik és társadalmaik átalakításához, és ezáltal ahhoz, hogy versenyképesebbé váljanak és felkészültebben nézzenek szembe a jövő kihívásaival. Már most is látjuk, mekkora áttörést hozott az RRF, mely több mint két éve működik, és amelynek futamideje három év múlva ér véget. Az eszköz hozzájárult a strukturális reformok ösztönzéséhez, fokozta a beruházások hatását, és kellően rugalmas maradt a körülmények gyors változása ellenére. Munkánk azonban még korántsem ért véget, és 2026-ig fokoznunk kell a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz végrehajtásának ütemét, hogy az EU egésze részesülhessen az RRF nyújtotta előnyökből” – mondta Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök.

„A két és fél éve útnak indított Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz beváltja a hozzá fűzött ígéreteket. Legyen szó a tiszta energiáról vagy a nagy sebességű internetről, a képzésről és az oktatásról vagy az árvízvédelemről, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásai olyan kulcsfontosságú beruházásokat és reformokat támogatnak, amelyek már most is javítják európaiak millióinak életét. Az elkövetkezendő három évben azonban még rengeteg a tennivalónk. A Bizottság készen áll arra, hogy továbbra is támogassa a tagállamokat abban, hogy a lehető legjobban tudjanak élni ezzel a történelmi jelentőségű lehetőséggel” – mondta Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS