Harminc éves az egységes európai piac

Harminc éves az egységes európai piac
2023. 01. 04., 12:17

Az Európai Unió 2023-ban ünnepli egységes piacának 30. évfordulóját. Az 1993. január 1-jén létrehozott európai egységes piac lehetővé teszi az áruk, a szolgáltatások, a személyek és a tőke szabad mozgását az EU-ban, megkönnyítve az emberek életét és új lehetőségeket teremtve a vállalkozások számára.

Az egységes piacot kezdetben 12 uniós ország alkotta: Belgium, Dánia, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és az Egyesült Királyság. Az egységes piac ma 27 tagállamot, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát foglalja magában, Svájc pedig részleges hozzáféréssel rendelkezik.

Az idén 30 éves egységes piac kulcsszerepet játszott az EU-hoz csatlakozott új tagállamok gazdasági fejlődésének felgyorsításában, a piacra lépés akadályainak felszámolásában és a növekedés fellendítésében – olvasható az Európai Bizottság közleményében. A közelmúltban az egységes piac alapvető szerepet játszott abban, hogy Európa kezelni tudja a Covid19-világjárványt és az Ukrajna elleni orosz invázióból eredő energiaválságot. Az egységes piac integritásának megőrzése és megerősítése továbbra is elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa összehangolt módon tudjon reagálni az új kihívásokra, és továbbra is támogassa az európai gazdaságok versenyképességét.

„Az egységes piac a világ legnagyobb kereskedelmi tömbje. Harminc éve az EU alapját képezi. Vállalkozások milliói, valamint az európai fogyasztók számára kínál lehetőségeket. Az elmúlt két év világossá tette számunkra, hogy Európa képessége a sokkhatások elnyelésére és a válságok leküzdésére az erős egységes piactól függ. Ezért tettünk javaslatot az egységes piaci szükséghelyzeti eszköz létrehozására, amely lehetővé teszi, hogy közösen lépjünk fel. Biztosítandó, hogy ez az eszköz válság idején is működjön” – mondta Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

Az egységes piac sokkal több, mint pusztán egy jogi keret – vagy akár egy piac. Folyamatosan meg kell őriznünk, javítanunk kell és újra fel kell találnunk ezt a hatalmas értéket: először is annak biztosításával, hogy az általunk közösen elfogadott szabályokat együttesen is alkalmazzák, másodszor azáltal, hogy a kkv-kat helyezzük Európa versenyképességének középpontjába, harmadszor pedig annak biztosításával, hogy a polgárok és a vállalkozások hozzáférjenek a számukra szükséges árukhoz és szolgáltatásokhoz, amikor erre szükségük van. Az egységes piac – egy egész kontinens súlyával – vezető szerepet biztosított az Európai Uniónak a globális színtéren. Az egységes piac fennállásának 30. évfordulóján bizalommal és elszántsággal kijelenthetem, hogy az előttünk álló kihívásokkal meg fogunk birkózni” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

Az egységes piacnak köszönhetően az EU javítani tudta valamennyi európai polgár életét. A Bizottság közleménye három területet emel ki:

  • A zöldebb és digitálisabb gazdaságra való átállás felgyorsítása: az európai zöld megállapodás az EU növekedési stratégiája. Az „Irány az 55%!”intézkedéscsomag és a digitális évtizedre vonatkozó uniós javaslatok alapján az EU szabályozási keretet hoz létre Európa zöld és digitális átállásának támogatására. Az uniós iparstratégia kíséri az uniós ipart ezekben az átalakulásokban. Az egységes piac hozzájárul annak biztosításához is, hogy a vállalkozásaink számára alapvető inputok – többek között a kritikus fontosságú nyersanyagok és a fejlett technológiák, például a félvezetők – továbbra is rendelkezésre álljanak.
  • A magas szintű biztonság és a vezető globális technológiai szabványok garantálása: az uniós jogszabályok lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy bízzanak abban, hogy az egységes piacon forgalmazott valamennyi termék biztonságos, és a környezet, a munka, a személyes adatok és az emberi jogok magas szintű védelmén alapul. Ezek a szabályok és szabványok gyakran világszerte érvényesülnek, ami versenyelőnyt biztosít az európai vállalkozások számára, és erősíti Európa globális pozícióját, miközben ösztönzi a legmagasabb színvonalra törő versenyt. Az EU ma globális szabványalkotó.
  • Gyors reagálás a közelmúltbeli válságokra: az olyan közelmúltbeli válságok kezelése, mint a Covid19-világjárvány és a jelenlegi energiaválság közös és összehangolt európai fellépést igényel. A Covid19 során a belső határok nyitva tartása és az egységes piac zökkenőmentes működésének biztosítása lehetővé tette, hogy az oltóanyagok, az orvostechnikai felszerelések és egyéb kritikus anyagok eljussanak a rászorulókhoz. Jelenleg Európának az energiaválságra adott válasza a REPowerEU terven alapul, amely az egységes piac erejére támaszkodik, ami lehetővé teszi az EU számára a diverzifikáltabb energiaforrások közös beszerzését, valamint a tiszta és megújuló energia fejlesztésének és alkalmazásának jelentős felgyorsítását. Ez máris csökkentette az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS