Gyerekjátékok biztonsága: szigorítaná a szabályozást az Európai Bizottság

Gyerekjátékok biztonsága: szigorítaná a szabályozást az Európai Bizottság
2023. 07. 30., 07:15

„A javaslatnak köszönhetően gyermekeink játékai még biztonságosabbá válnak, többek között felhasznált a káros vegyi anyagok tekintetében.”

Az Európai Bizottság a játékok biztonságáról szóló rendeletjavaslatot terjesztett elő, melyben felülvizsgálja a jelenlegi szabályozást, hogy védelmet nyújtson a gyermekeknek a játékokból eredő esetleges kockázatoktól szemben.

Az uniós piacon forgalomba hozott játékok már most is a legbiztonságosabbak közé tartoznak a világon. A javasolt szabályok nagyobb védelmet fognak biztosítani a gyermekeknek, különösen a káros vegyi anyagokkal szemben. Céljuk továbbá, hogy csökkenjen az EU-ban – különösen az interneten – továbbra is értékesített nem biztonságos játékok nagy száma, valamint hogy javuljanak az EU-ban gyártott és az importált játékok közötti egyenlő versenyfeltételek. Ugyanakkor továbbra is biztosítani fogják a játékok szabad mozgását az egységes piacon – olvasható a Bizottság közleményében.

„A javaslatnak köszönhetően gyermekeink játékai még biztonságosabbá válnak, többek között felhasznált a káros vegyi anyagok tekintetében. A végrehajtás a digitális technológiáknak köszönhetően még hatékonyabb lesz, és könnyebben azonosíthatóak lesznek a nem biztonságos játékok, különösen az EU határain. A javaslat továbbá hozzájárul a versenyfeltételek kiegyenlítéséhez az uniós játékgyártó ipar terén, különösen ami a kis- és középvállalkozásokat illeti, mivel megszünteti a tisztességtelen versenyhelyzetet, miközben javítja gyermekeink biztonságát” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A javaslat a hatályos szabályokra építve aktualizálja azokat a biztonsági követelményeket, amelyeknek a játékoknak meg kell felelniük ahhoz, hogy az EU-ban forgalmazhatók legyenek, függetlenül attól, hogy az EU-ban vagy máshol gyártják-e őket. A javaslat kimondottan a következőkre irányul:

  • A káros vegyi anyagokkal szembeni védelem fokozása: A javaslat nemcsak fenntartja a rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagok jelenlegi tilalmát, hanem más káros vegyi anyagok játékokban való használatát is megtiltja. A javaslat azokat a vegyi anyagokat veszi célba, amelyek különösen károsak a gyermekekre nézve. Megtiltja például az endokrin rendszert befolyásoló vegyi anyagok (vagyis a hormonháztartást zavaró anyagok), valamint a légzőrendszerre ható vagy egy adott szervre mérgező vegyi anyagok játékokban való használatát.
  • Szigorúbb szabályérvényesítés: A javaslat biztosítja, hogy csak biztonságos játékokat értékesítsenek az EU-ban. Minden játéknak rendelkeznie egy úgynevezett kell digitális termékútlevéllel, amely információkat tartalmaz a javasolt rendeletnek való megfelelésről. Az importőröknek minden játékra vonatkozóan digitális termékútlevelet kell benyújtaniuk az EU határain, valamint az online értékesített játékok esetében is. A külső határokon egy új informatikai rendszer segítségével fogják átvizsgálni az összes digitális termékútlevelet, és azonosítani fogják a részletes vámellenőrzést igénylő szállítmányokat. A játékok ellenőrzéséért továbbra is a tagállamok ellenőrei felelnek. Ezenkívül, ha olyan nem biztonságos játékokat azonosítanak, amelyek kockázataival a rendelet nem foglalkozik egyértelműen, a javaslat biztosítja, hogy a Bizottság előírhassa e játékok piacról való kivonását.

A játékok biztonsága

A játékokra vonatkozó szabályokat a játékok biztonságáról szóló 2009/48/EK irányelv tartalmazza. Az említett irányelv határozza meg azokat a biztonsági követelményeket, amelyeknek a játékoknak meg kell felelniük ahhoz, hogy az uniós piacon forgalmazhatók legyenek, függetlenül attól, hogy az EU-ban vagy harmadik országban gyártják-e őket. Ez megkönnyíti a játékok szabad mozgását az egységes piacon.

Az irányelv értékelését követően azonban a Bizottság számos hiányosságot állapított meg a jogszabály gyakorlati alkalmazásában annak 2009-es elfogadása óta. Szükségesnek bizonyult a játékok lehetséges kockázataival szembeni védelem növelése, különösen a káros vegyi anyagok jelentette kockázatokat illetően. Az értékelés továbbá arra a következtetésre jutott, hogy növelni kell az irányelv végrehajtásának hatékonyságát, különösen az online értékesítés tekintetében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS