Európai üzemi tanácsok: elindult a konzultáció az irányelv felülvizsgálatáról

Európai üzemi tanácsok: elindult a konzultáció az irányelv felülvizsgálatáról
2023. 04. 12., 17:38

Az Európai Bizottság konzultációt indított az európai szociális partnerekkel az európai üzemi tanácsokról szóló irányelv esetleges felülvizsgálatával kapcsolatban. A konzultáció előzménye az Európai Parlament 2023. februári saját kezdeményezésű jogalkotási állásfoglalása, amely az irányelv felülvizsgálatát szorgalmazta.

„Az európai üzemi tanácsok fontos szociális párbeszédet tesznek lehetővé a nagy multinacionális vállalatokon belül, és ezáltal biztosítják, hogy kiegyensúlyozott megoldások szülessenek, továbbá előmozdítják a bizalmat és a partnerséget a munkavállalók és a munkáltatók között. Mindezekre nagyon nagy szükség van ahhoz, hogy sikerrel lehessen kezelni a zöld és digitális átállás következtében kialakuló strukturális változásokat. Üdvözöljük az Európai Parlament állásfoglalását, és várjuk a szociális partnerek véleményét, hogy az európai üzemi tanácsokról szóló irányelv ezután is megfelelhessen a céljának” – mondta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos.

Az irányelv 2018-as bizottsági értékelése szerint az európai üzemi tanácsok továbbra is fontos szerepet töltenek be a multinacionális vállalatokban a határokon átívelő szociális párbeszéd biztosítása és megszervezése terén, a tagállamok számára pedig kellő rugalmassággal teszik lehetővé annak a helyi rendszerekbe való beépítését. Ugyanakkor az értékelés hiányosságokra is rámutatott, például az európai üzemi tanácsok konzultációs eljárásainak területén, illetve a munkavállalók jogainak érvényesítésére szolgáló eszközökkel kapcsolatban. Az Európai Parlament is felkérte a Bizottságot az irányelvnek az egyes tagállamokra jellemző különböző munkaügyi kapcsolatrendszerek figyelembevételével végzett felülvizsgálatára, hogy az európai üzemi tanácsok erősebben és nagyobb hatással működhessenek, valamint a számuk is emelkedjen.

Üzemi tanácsok az EU-ban

szociális jogok európai pillérének 8. alapelve hangsúlyozza a szociális párbeszéd és a munkavállalói részvétel fontosságát. Az európai üzemi tanácsok intézménye fontos eszköz a munkavállalók számára, hogy részt vehessenek a multinacionális vállalatok határokon átívelő döntéseiben, amelyek rájuk is hatással vannak. Az európai üzemi tanácsokat a munkavállalók kérésére hozzák létre, és nem kötelező erejű véleményeket bocsátanak ki az irányító szervek számára, a releváns, határokon átívelő ügyeket illetően.

Az európai üzemi tanácsokról szóló irányelv előírja a tagállamok számára, hogy megfelelő közigazgatási, illetve bírósági eljárások álljanak rendelkezésre az európai üzemi tanácsok létrehozására és működésére vonatkozóan. Évente mintegy 20 új európai üzemi tanácsot hoznak létre, és körülbelül 1000 vállalatban működik aktív európai üzemi tanács – ez a feltételeknek megfelelő vállalatoknak nagyjából a felét jelenti.

A Bizottság az Európai Unió működéséről szóló szerződés 154. cikkének (2) bekezdésével összhangban kéri ki az európai szociális partnerek véleményét. Az említett bekezdés az Európai Unió működéséről szóló szerződés 153. cikkén alapuló szociálpolitikai javaslatok esetében kétszakaszos konzultációt ír elő az európai szociális partnerekkel. A szociális partnerek a konzultáció első és második szakaszában is dönthetnek úgy, hogy egyeztetnek egymással.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.