Európai üzemi tanácsok: elindult a konzultáció az irányelv felülvizsgálatáról

Európai üzemi tanácsok: elindult a konzultáció az irányelv felülvizsgálatáról
2023. 04. 12., 17:38

Az Európai Bizottság konzultációt indított az európai szociális partnerekkel az európai üzemi tanácsokról szóló irányelv esetleges felülvizsgálatával kapcsolatban. A konzultáció előzménye az Európai Parlament 2023. februári saját kezdeményezésű jogalkotási állásfoglalása, amely az irányelv felülvizsgálatát szorgalmazta.

„Az európai üzemi tanácsok fontos szociális párbeszédet tesznek lehetővé a nagy multinacionális vállalatokon belül, és ezáltal biztosítják, hogy kiegyensúlyozott megoldások szülessenek, továbbá előmozdítják a bizalmat és a partnerséget a munkavállalók és a munkáltatók között. Mindezekre nagyon nagy szükség van ahhoz, hogy sikerrel lehessen kezelni a zöld és digitális átállás következtében kialakuló strukturális változásokat. Üdvözöljük az Európai Parlament állásfoglalását, és várjuk a szociális partnerek véleményét, hogy az európai üzemi tanácsokról szóló irányelv ezután is megfelelhessen a céljának” – mondta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos.

Az irányelv 2018-as bizottsági értékelése szerint az európai üzemi tanácsok továbbra is fontos szerepet töltenek be a multinacionális vállalatokban a határokon átívelő szociális párbeszéd biztosítása és megszervezése terén, a tagállamok számára pedig kellő rugalmassággal teszik lehetővé annak a helyi rendszerekbe való beépítését. Ugyanakkor az értékelés hiányosságokra is rámutatott, például az európai üzemi tanácsok konzultációs eljárásainak területén, illetve a munkavállalók jogainak érvényesítésére szolgáló eszközökkel kapcsolatban. Az Európai Parlament is felkérte a Bizottságot az irányelvnek az egyes tagállamokra jellemző különböző munkaügyi kapcsolatrendszerek figyelembevételével végzett felülvizsgálatára, hogy az európai üzemi tanácsok erősebben és nagyobb hatással működhessenek, valamint a számuk is emelkedjen.

Üzemi tanácsok az EU-ban

szociális jogok európai pillérének 8. alapelve hangsúlyozza a szociális párbeszéd és a munkavállalói részvétel fontosságát. Az európai üzemi tanácsok intézménye fontos eszköz a munkavállalók számára, hogy részt vehessenek a multinacionális vállalatok határokon átívelő döntéseiben, amelyek rájuk is hatással vannak. Az európai üzemi tanácsokat a munkavállalók kérésére hozzák létre, és nem kötelező erejű véleményeket bocsátanak ki az irányító szervek számára, a releváns, határokon átívelő ügyeket illetően.

Az európai üzemi tanácsokról szóló irányelv előírja a tagállamok számára, hogy megfelelő közigazgatási, illetve bírósági eljárások álljanak rendelkezésre az európai üzemi tanácsok létrehozására és működésére vonatkozóan. Évente mintegy 20 új európai üzemi tanácsot hoznak létre, és körülbelül 1000 vállalatban működik aktív európai üzemi tanács – ez a feltételeknek megfelelő vállalatoknak nagyjából a felét jelenti.

A Bizottság az Európai Unió működéséről szóló szerződés 154. cikkének (2) bekezdésével összhangban kéri ki az európai szociális partnerek véleményét. Az említett bekezdés az Európai Unió működéséről szóló szerződés 153. cikkén alapuló szociálpolitikai javaslatok esetében kétszakaszos konzultációt ír elő az európai szociális partnerekkel. A szociális partnerek a konzultáció első és második szakaszában is dönthetnek úgy, hogy egyeztetnek egymással.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS