Európai egészségügyi unió: létrejött az új uniós közegészség-védelmi keret

Európai egészségügyi unió: létrejött az új uniós közegészség-védelmi keret
2022. 12. 25., 16:10

„Hivatalosan is helyükre kerültek az európai egészségügyi unió alkotóelemei.”

Nemcsak a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekre vonatkozó uniós szabályok lettek szigorúbbak, hanem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) feladatköre is kiszélesedett, valamint létrejött az egészségügyi ellenintézkedésekre vonatkozó új szükséghelyzeti keret. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kibővített megbízatásával és az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) létrehozásával az EU mostantól rendelkezik az ahhoz szükséges eszközökkel, hogy felkészülten várja a népegészségügyi szükséghelyzeteket, és jobban tudjon reagálni azokra – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Két évvel azután, hogy előterjesztettük az erős európai egészségügyi unióra vonatkozó jövőképünket, az a mai napon valósággá vált. A Covid19 megmutatta, hogy mit érhetünk el, ha Unióként együttműködünk. Mostantól rendelkezünk a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy új irányt határozzunk meg az uniós egészségügyi felkészültség és reagálás terén. A gyors és határozott uniós szintű fellépés a leghathatósabb eszközünk arra, hogy megvédjük az állampolgárokat az egészségügyi veszélyektől, és ehhez erős és tartós mechanizmusokra van szükségünk. Szeretnék köszönetet mondani a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek a folyamat során tanúsított együttműködésükért és támogatásukért” – Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

„Remek évzárás ez a polgáraink és az európai egészségügyi unió számára. Örömömre szolgál ismét azt látni, hogy a közös munka sikerre visz. Ez a fontos eredmény is bizonyítja, hogy az európai közegészségügy prioritást jelent számunkra a politikai döntéshozatal során, és ez továbbra is így marad” – Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

Az új szabályok hatálybalépésével kiteljesednek az európai egészségügyi unió felkészültségi és reagálási képességei, és szilárd alapokon nyugvó jogi keret jön létre, amelynek köszönhetően a megelőzés, a felkészültség, a felügyelet, a kockázatértékelés, a korai figyelmeztetés és a gyorsreagálás alapvető fontosságú területein javulnak az uniós kapacitások.

A határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendelet ezentúl a következőket teszi lehetővé az EU számára:

  • megbízható felkészültségtervezésre és integráltabb felügyeleti rendszerre támaszkodhat,
  • bővített kapacitást fordíthat a pontos kockázatértékelésre és a célzott reagálásra,
  • az egészségügyi ellenintézkedésekre vonatkozó közös közbeszerzésekhez szilárd mechanizmusokat vehet igénybe,
  • ha a jövőben határokon át terjedő egészségügyi veszélyek alakulnak ki, akkor közös, uniós szintű intézkedéseket fogadhat el leküzdésükre.

A megerősített szerepkörrel bíró ECDC most már amellett, hogy az egészségügyi veszélyekre való felkészültséget illetően ajánlásokat adhat ki a tagállamoknak, az uniós referencialaboratóriumok új kiválósági hálózatának is otthont tud adni, és súlyos járványhelyzet esetén uniós egészségügyi munkacsoportot tud felállítani gyors egészségügyi beavatkozások végrehajtására.

Annak érdekében, hogy népegészségügyi szükséghelyzetekben hatékonyan és összehangoltan lehessen fellépni, a szükséghelyzeti keretről szóló rendelet értelmében a HERA-n belül létrehozható egy egészségügyi válságtanács. Koordinációs tevékenysége révén ez a válságtanács rövid időn belül gondoskodik majd uniós szinten arról, hogy egészségügyi ellenintézkedések álljanak rendelkezésre és legyenek hozzáférhetőek az érintettek számára. A rendelet lehetővé teszi továbbá az EU FAB létesítményhálózat, illetve a szükséghelyzeti kutatási és innovációs tervek aktiválását, valamint a sürgősségi finanszírozáshoz való hozzáférést.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS