Elővigyázatosság: egy globális influenzajárványra is felkészül Európa

2022. 07. 29., 14:27

„Ez egy valódi példa arra, hogy miként működik a gyakorlatban az európai egészségügyi unió.”

Az Európai Bizottság – Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságán keresztül – keretszerződést írt alá a GSK gyógyszeripari vállalattal az Adjupanrix elnevezésű, pandémiás influenza elleni vakcina közös beszerzésére vonatkozóan. Olyan megállapodásról van szó, amelyet 12 tagállam és a közös beszerzésben részt vevő más országok írtak alá, és amelynek értelmében a részt vevő országok egy világméretű influenzajárvány kitörésekor szükség esetén akár 85 000 000 adag oltóanyagot vásárolhatnak.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos a következőket mondta: „Egészségügyi vészhelyzetben a felkészültség kulcsfontosságú. A Covid19 erre minden kétséget kizáróan rávilágított. A ma aláírt szerződés révén akár 85 millió adag pandémiás influenza elleni védőoltást tudunk biztosítani az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságunkon keresztül, hogy megvédjük polgárainkat, ha a jövőben ilyen vészhelyzet alakulna ki. Ez egy valódi példa arra, hogy miként működik a gyakorlatban az európai egészségügyi unió.”

A világméretű influenzajárvány egy olyan új influenzatörzs által okozott globális járvány lenne, amellyel szemben az emberi populációban alig vagy egyáltalán nem áll fenn immunitás. Bár az influenzajárványok bekövetkeztét nehéz megjósolni, fontos, hogy felkészüljünk rájuk – hangsúlyozza az Európai Bizottság közleménye.

Közös közbeszerzési mechanizmus

Az EU közös közbeszerzési megállapodása lehetővé teszi a 36 részt vevő ország számára, hogy az egészségügyi ellenintézkedések esetében a nemzeti szintű beszerzés helyett vagy mellett közösen intézzenek beszerzéseket. A közös közbeszerzési mechanizmus célja az egyes egészségügyi ellenintézkedésekhez való méltányosabb hozzáférés biztosítása és az ellátásbiztonság javítása, valamint a részt vevő uniós országok számára kiegyensúlyozottabb árak biztosítása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS