Elővigyázatosság: egy globális influenzajárványra is felkészül Európa

2022. 07. 29., 14:27

„Ez egy valódi példa arra, hogy miként működik a gyakorlatban az európai egészségügyi unió.”

Az Európai Bizottság – Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságán keresztül – keretszerződést írt alá a GSK gyógyszeripari vállalattal az Adjupanrix elnevezésű, pandémiás influenza elleni vakcina közös beszerzésére vonatkozóan. Olyan megállapodásról van szó, amelyet 12 tagállam és a közös beszerzésben részt vevő más országok írtak alá, és amelynek értelmében a részt vevő országok egy világméretű influenzajárvány kitörésekor szükség esetén akár 85 000 000 adag oltóanyagot vásárolhatnak.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos a következőket mondta: „Egészségügyi vészhelyzetben a felkészültség kulcsfontosságú. A Covid19 erre minden kétséget kizáróan rávilágított. A ma aláírt szerződés révén akár 85 millió adag pandémiás influenza elleni védőoltást tudunk biztosítani az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságunkon keresztül, hogy megvédjük polgárainkat, ha a jövőben ilyen vészhelyzet alakulna ki. Ez egy valódi példa arra, hogy miként működik a gyakorlatban az európai egészségügyi unió.”

A világméretű influenzajárvány egy olyan új influenzatörzs által okozott globális járvány lenne, amellyel szemben az emberi populációban alig vagy egyáltalán nem áll fenn immunitás. Bár az influenzajárványok bekövetkeztét nehéz megjósolni, fontos, hogy felkészüljünk rájuk – hangsúlyozza az Európai Bizottság közleménye.

Közös közbeszerzési mechanizmus

Az EU közös közbeszerzési megállapodása lehetővé teszi a 36 részt vevő ország számára, hogy az egészségügyi ellenintézkedések esetében a nemzeti szintű beszerzés helyett vagy mellett közösen intézzenek beszerzéseket. A közös közbeszerzési mechanizmus célja az egyes egészségügyi ellenintézkedésekhez való méltányosabb hozzáférés biztosítása és az ellátásbiztonság javítása, valamint a részt vevő uniós országok számára kiegyensúlyozottabb árak biztosítása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS