Elővigyázatosság: egy globális influenzajárványra is felkészül Európa

2022. 07. 29., 14:27

„Ez egy valódi példa arra, hogy miként működik a gyakorlatban az európai egészségügyi unió.”

Az Európai Bizottság – Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságán keresztül – keretszerződést írt alá a GSK gyógyszeripari vállalattal az Adjupanrix elnevezésű, pandémiás influenza elleni vakcina közös beszerzésére vonatkozóan. Olyan megállapodásról van szó, amelyet 12 tagállam és a közös beszerzésben részt vevő más országok írtak alá, és amelynek értelmében a részt vevő országok egy világméretű influenzajárvány kitörésekor szükség esetén akár 85 000 000 adag oltóanyagot vásárolhatnak.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos a következőket mondta: „Egészségügyi vészhelyzetben a felkészültség kulcsfontosságú. A Covid19 erre minden kétséget kizáróan rávilágított. A ma aláírt szerződés révén akár 85 millió adag pandémiás influenza elleni védőoltást tudunk biztosítani az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságunkon keresztül, hogy megvédjük polgárainkat, ha a jövőben ilyen vészhelyzet alakulna ki. Ez egy valódi példa arra, hogy miként működik a gyakorlatban az európai egészségügyi unió.”

A világméretű influenzajárvány egy olyan új influenzatörzs által okozott globális járvány lenne, amellyel szemben az emberi populációban alig vagy egyáltalán nem áll fenn immunitás. Bár az influenzajárványok bekövetkeztét nehéz megjósolni, fontos, hogy felkészüljünk rájuk – hangsúlyozza az Európai Bizottság közleménye.

Közös közbeszerzési mechanizmus

Az EU közös közbeszerzési megállapodása lehetővé teszi a 36 részt vevő ország számára, hogy az egészségügyi ellenintézkedések esetében a nemzeti szintű beszerzés helyett vagy mellett közösen intézzenek beszerzéseket. A közös közbeszerzési mechanizmus célja az egyes egészségügyi ellenintézkedésekhez való méltányosabb hozzáférés biztosítása és az ellátásbiztonság javítása, valamint a részt vevő uniós országok számára kiegyensúlyozottabb árak biztosítása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS