Elindult az EIT Campus

Elindult az EIT Campus
2023. 01. 10., 15:12

„Azért hoztuk létre az EIT Campust, hogy mindazok a hallgatók és szakemberek, akik sokféle témakörben szeretnék elmélyíteni az ismereteiket, egy helyen megtaláljanak mindent.”

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) elindította az „EIT Campus” elnevezésű új programot, amellyel megkönnyíti a hozzáférést az innovációt és a vállalkozási ismereteket egyesítő, széles körű oktatási és képzési kínálatához.

Az új, átfogó online platformnak köszönhetően a tanulni vágyó érdeklődők megismerhetik a gazdag oktatási és készségfejlesztési programkínálatot, amelyet az EIT és annak kilenc tudományos és innovációs társulása (TIT) nyújt. A platformon elsőként elérhető tanfolyamok témái közt szerepel az éghajlat, az élelmiszerek, az egészség és a nyersanyagok. Segítségükkel új kompetenciákra tehetünk szert a zöldebb és virágzóbb Európa érdekében. Idővel újabb tanfolyamokkal bővül majd a választék, amelyek egyéb témákat is érintenek, többek között: energiaügyek, digitalizáció, mezőgazdaság, ipar, városi mobilitás, kultúra és kreativitás – olvasható a Bizottság közleményében.

„Azért hoztuk létre az EIT Campust, hogy mindazok a hallgatók és szakemberek, akik sokféle témakörben szeretnék elmélyíteni az ismereteiket, egy helyen megtaláljanak mindent. A lehetséges tárgyak között az innováció és a vállalkozási ismeretek különleges helyet foglalnak el. Az EIT Campus által rendelkezésre bocsátott képzések és egyéb lehetőségek olyan témákban fogják szélesíteni az érdeklődők látókörét, amelyek a jövőnk szempontjából alapvető fontosságúak. Azt szeretnénk, hogy a hallgatók és a szakemberek a lehető legjobban fel legyenek készülve, mert fontos szerepük lesz az európai digitális és zöld átállás támogatásában” – mondta Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

Az új tanfolyamok kínálatán kívül az EIT Campus oktatási tevékenységének köszönhetően egy helyen lesznek elérhetőek a korábban számos különböző honlapon megtalálható szolgáltatások is az alábbi csoportoknak:

  • Középiskolásoknak az EIT Girls Go Circular elnevezésű projekten keresztül, amely a fiatal lányok technológiai és vállalkozói készségfejlesztésével foglalkozik, a zöld és digitális átalakulás jegyében.
  • Egyetemi hallgatóknak az EIT-védjegy segítségével. Ez egy minőségbiztosítási tanúsítvány, olyan kiváló oktatási programok számára, amelyek központjában az innováció, a vállalkozói készségek, a kreativitás és a vezetői készségek állnak. Az EIT több mint 200 egyetemből álló hálózatán belül 65 olyan mesterképzési és doktori programot fejlesztett ki, amelyeket elláttak ezzel a védjeggyel. Ezeket a képzéseket már több mint 4500-an el is végezték.
  • A továbbképzésekben részt vevő szakembereknek az EIT fokozatot nem adó képzéseivel és workshopjaival. Mindeddig több mint 100 000-en vettek részt ezekben az EIT által szervezett online oktatási programokban. A továbbképzésekben részt vevő szakemberek ezenkívül hozzáférhetnek a célzott készségfejlesztési programokhoz, mint például az új EIT Deep Tech Talent Initiative elnevezésű kezdeményezéshez, amely egymillió felhasználó készségfejlesztését tűzte ki célul a mélytechnológia területén. Egy másik rendelkezésükre álló program a European Battery Alliance Academy, amely az EU tagállamokkal és ipari partnerekkel együttműködésben 800 000 dolgozó képzését és készségfejlesztését vállalja az akkumulátorellátási lánc teljes spektrumában.
  • Felsőoktatási intézményeknek az EIT HEI Initiative elnevezésű kezdeményezésen keresztül, amely az intézményeknek ajánl segítséget az innováció és a vállalkozói készségek tanításában. Jelenleg 50 projekt fut több mint 290 felsőoktatási intézmény és 300 oktatási rendszeren kívüli szervezet részvételével. Csak 2021-ben több mint 9900 tanuló, valamint oktatási és nem oktatási dolgozó vett részt a projekt képzéseiben. Ezenkívül több mint 310 induló és növekvő innovatív vállalkozás részesült támogatásban.

A legtöbb iskolai program ingyenes lesz, a szakmaibb jellegű továbbképzési és egyéb tanfolyamok pedig költségtérítés ellenében vehetők majd igénybe.

Európai Innovációs és Technológiai Intézet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egy független uniós szerv, amely erősebbé teszi Európa innovációs képességét. Támogatja a dinamikus, hosszú távú európai partnerségek kialakítását a vezető cégekkel, kutatólaboratóriumokkal és felsőoktatási intézményekkel. Ezeket az EIT tudományos és innovációs társulásainak (TIT) nevezik. A TIT-k célja a globális kihívások megoldásainak keresése, többek között a klímaváltozás és a fenntartható energia, illetve az egészséges életmód és táplálkozás témaköreiben.

A vállalkozásoktatás az EIT és a TIT-k tevékenységének egyik alappillére, az olyan projektek mellett, amelyek az üzleti tevékenység előmozdításával, akcelerátor-szolgáltatásokkal és innovációval foglalkoznak. Az elmúlt évtizedben az EIT közössége számos élvonalbeli oktatási programot hozott létre.

Az EIT Campus kezdeményezés szorosan kapcsolódik a készségek európai éve elnevezésű kezdeményezéshez, mivel támogatja a készségfejlesztést és a munkaerőpiac igényeihez való alkalmazkodást.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.