Elindult az EIT Campus

Elindult az EIT Campus
2023. 01. 10., 15:12

„Azért hoztuk létre az EIT Campust, hogy mindazok a hallgatók és szakemberek, akik sokféle témakörben szeretnék elmélyíteni az ismereteiket, egy helyen megtaláljanak mindent.”

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) elindította az „EIT Campus” elnevezésű új programot, amellyel megkönnyíti a hozzáférést az innovációt és a vállalkozási ismereteket egyesítő, széles körű oktatási és képzési kínálatához.

Az új, átfogó online platformnak köszönhetően a tanulni vágyó érdeklődők megismerhetik a gazdag oktatási és készségfejlesztési programkínálatot, amelyet az EIT és annak kilenc tudományos és innovációs társulása (TIT) nyújt. A platformon elsőként elérhető tanfolyamok témái közt szerepel az éghajlat, az élelmiszerek, az egészség és a nyersanyagok. Segítségükkel új kompetenciákra tehetünk szert a zöldebb és virágzóbb Európa érdekében. Idővel újabb tanfolyamokkal bővül majd a választék, amelyek egyéb témákat is érintenek, többek között: energiaügyek, digitalizáció, mezőgazdaság, ipar, városi mobilitás, kultúra és kreativitás – olvasható a Bizottság közleményében.

„Azért hoztuk létre az EIT Campust, hogy mindazok a hallgatók és szakemberek, akik sokféle témakörben szeretnék elmélyíteni az ismereteiket, egy helyen megtaláljanak mindent. A lehetséges tárgyak között az innováció és a vállalkozási ismeretek különleges helyet foglalnak el. Az EIT Campus által rendelkezésre bocsátott képzések és egyéb lehetőségek olyan témákban fogják szélesíteni az érdeklődők látókörét, amelyek a jövőnk szempontjából alapvető fontosságúak. Azt szeretnénk, hogy a hallgatók és a szakemberek a lehető legjobban fel legyenek készülve, mert fontos szerepük lesz az európai digitális és zöld átállás támogatásában” – mondta Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

Az új tanfolyamok kínálatán kívül az EIT Campus oktatási tevékenységének köszönhetően egy helyen lesznek elérhetőek a korábban számos különböző honlapon megtalálható szolgáltatások is az alábbi csoportoknak:

  • Középiskolásoknak az EIT Girls Go Circular elnevezésű projekten keresztül, amely a fiatal lányok technológiai és vállalkozói készségfejlesztésével foglalkozik, a zöld és digitális átalakulás jegyében.
  • Egyetemi hallgatóknak az EIT-védjegy segítségével. Ez egy minőségbiztosítási tanúsítvány, olyan kiváló oktatási programok számára, amelyek központjában az innováció, a vállalkozói készségek, a kreativitás és a vezetői készségek állnak. Az EIT több mint 200 egyetemből álló hálózatán belül 65 olyan mesterképzési és doktori programot fejlesztett ki, amelyeket elláttak ezzel a védjeggyel. Ezeket a képzéseket már több mint 4500-an el is végezték.
  • A továbbképzésekben részt vevő szakembereknek az EIT fokozatot nem adó képzéseivel és workshopjaival. Mindeddig több mint 100 000-en vettek részt ezekben az EIT által szervezett online oktatási programokban. A továbbképzésekben részt vevő szakemberek ezenkívül hozzáférhetnek a célzott készségfejlesztési programokhoz, mint például az új EIT Deep Tech Talent Initiative elnevezésű kezdeményezéshez, amely egymillió felhasználó készségfejlesztését tűzte ki célul a mélytechnológia területén. Egy másik rendelkezésükre álló program a European Battery Alliance Academy, amely az EU tagállamokkal és ipari partnerekkel együttműködésben 800 000 dolgozó képzését és készségfejlesztését vállalja az akkumulátorellátási lánc teljes spektrumában.
  • Felsőoktatási intézményeknek az EIT HEI Initiative elnevezésű kezdeményezésen keresztül, amely az intézményeknek ajánl segítséget az innováció és a vállalkozói készségek tanításában. Jelenleg 50 projekt fut több mint 290 felsőoktatási intézmény és 300 oktatási rendszeren kívüli szervezet részvételével. Csak 2021-ben több mint 9900 tanuló, valamint oktatási és nem oktatási dolgozó vett részt a projekt képzéseiben. Ezenkívül több mint 310 induló és növekvő innovatív vállalkozás részesült támogatásban.

A legtöbb iskolai program ingyenes lesz, a szakmaibb jellegű továbbképzési és egyéb tanfolyamok pedig költségtérítés ellenében vehetők majd igénybe.

Európai Innovációs és Technológiai Intézet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egy független uniós szerv, amely erősebbé teszi Európa innovációs képességét. Támogatja a dinamikus, hosszú távú európai partnerségek kialakítását a vezető cégekkel, kutatólaboratóriumokkal és felsőoktatási intézményekkel. Ezeket az EIT tudományos és innovációs társulásainak (TIT) nevezik. A TIT-k célja a globális kihívások megoldásainak keresése, többek között a klímaváltozás és a fenntartható energia, illetve az egészséges életmód és táplálkozás témaköreiben.

A vállalkozásoktatás az EIT és a TIT-k tevékenységének egyik alappillére, az olyan projektek mellett, amelyek az üzleti tevékenység előmozdításával, akcelerátor-szolgáltatásokkal és innovációval foglalkoznak. Az elmúlt évtizedben az EIT közössége számos élvonalbeli oktatási programot hozott létre.

Az EIT Campus kezdeményezés szorosan kapcsolódik a készségek európai éve elnevezésű kezdeményezéshez, mivel támogatja a készségfejlesztést és a munkaerőpiac igényeihez való alkalmazkodást.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS