Covid19-intézkedéscsomag: az Európai Bizottság javaslatai az őszi és téli időszakra

2022. 09. 06., 12:11

„Most együtt, összehangoltan és kitartóan kell fellépnünk, hogy elkerülhessük a súlyos Covid19-esetek számának újbóli megugrását.”

Az Európai Bizottság konkrét intézkedésekre tett javaslatot, amelyek segítségével elkerülhető, hogy a közelgő őszi és téli szezonban megsokszorozódjon a koronavírus-esetek száma. A Bizottság sürgeti a tagállamokat, hogy alakítsák ki a szükséges stratégiákat és struktúrákat, többek között a koronavírus-vakcinázás és -felügyelet terén, a jövőbeli járványhullámokra való gyors és folyamatos reagálás érdekében. A Bizottság által javasolt intézkedések fő célja az oltóanyagok – köztük az adaptált és új oltóanyagok – szélesebb körű elterjesztése, illetve annak biztosítása, hogy minden egyén megfelelő védettséget szerezzen.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „Az elmúlt két év során az EU felkészült rá, hogy szembenézzen az idén ősszel és télen esedékes újabb koronavírus-hullámmal. A most meghozandó intézkedések nagy mértékben meghatározzák a világjárvány jövőbeli alakulását és a lakosság körében elérhető immunitás szintjét. A tagállamoknak továbbra is uniós szinten össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket a következő hullámra irányuló előkészületek és az oltási programok folytatása terén. Ha most megtesszük a kellő lépéseket, az csökkenteni fogja az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást, a gazdasági zavarokat és a társadalmi kihívásokat.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „A világjárvány még nagyon is itt van velünk. Most együtt, összehangoltan és kitartóan kell fellépnünk, hogy elkerülhessük a súlyos Covid19-esetek számának újbóli megugrását. Ehhez létfontosságú, hogy minden tagállam robusztus oltási stratégiát dolgozzon ki az őszi és téli időszakra való felkészüléshez, amely kiterjed az újonnan engedélyezett, adaptált emlékeztető vakcinák bevezetésére is. Az átoltottsági szakadékok felszámolását kiemelt prioritásnak kell tekinteni. Alapvetően fontos az is, hogy a tagállamok ellenállóképes felügyeleti rendszereket hozzanak létre a vírus fejlődésének nyomon követésére, hogy megfelelő stratégiával készüljenek szükség esetén a hatékony közegészségügyi intézkedések visszaállítására, valamint hogy növeljék egészségügyi rendszereik kapacitását. Szögezzük le világosan: készen kell állnunk arra, hogy szembenézzünk egy újabb, kihívásokkal teli időszakkal.”

A Covid19-oltóanyagokkal kapcsolatos főbb intézkedések

A Bizottság a következőket javasolja a tagállamoknak:

– Javítani kell az átoltottságot az alapoltás és az első emlékeztető oltás terén az oltható személyek körében. Ennek különösen nagy jelentősége van a súlyos szövődmények kockázatának jobban kitett népességcsoportok és az alacsonyabb átoltottsági aránnyal rendelkező országok esetében.

– Prioritásként kell kezelni egy további emlékeztető adag beadását a lakosság meghatározott csoportjainak, főként a 60 év feletti korosztálynak, valamint a súlyos betegségek kockázatának kitett, bármely életkorú beoltható személyeknek.

– A koronavírus és az influenza elleni oltási kampányok kombinálása. Az oltási kampányt rendszeresen aktualizált és világos kommunikációnak kell kísérnie, a járványügyi fejlemények, a viselkedési minták és a közvélemény megítélésének figyelembevételével.

– A polgárok egyértelmű tájékoztatása az oltás előnyeiről.

Szeptember 1-jén a Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása nyomán engedélyezte az EU-ban a BioNTech Pfizer és a Moderna omikron variánsra adaptált vakcináit. Az új, adaptált Covid19-oltóanyagok rendelkezésre állása érdekében többek között a következő intézkedéseket ajánlott bevezetni:

– Olyan nemzeti oltási stratégiák kidolgozása, amelyek egyértelművé teszik, mely oltóanyagokat ajánlott beadni – ideértve az új és adaptált oltóanyagokat is – melyik népességcsoportnak, figyelemmel az esetleges új variánsok megjelenésére is, az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által hamarosan kiadandó iránymutatás alapján.  

– Elegendő logisztikai kapacitás biztosítása az oltóanyagok beadásához, amint az új és adaptált oltóanyagok beérkeznek.

A vakcinázáson kívüli egyéb intézkedések

A légúti vírusok, például az influenza, a Covid19 és egyéb vírusok nyomon követése elengedhetetlen a vírusok terjedésének és fejlődésének jobb megértéséhez.

A járványügyi helyzettől függően a vírus terjedésének korlátozása tekintetében a tagállami eszköztárnak továbbra is kulcsfontosságú elemeit képezik a nem gyógyszeres beavatkozások, például a szájmaszkok vagy a gyülekezések méretének korlátozása. Fontos, hogy minden tagállam készen álljon arra, hogy egyértelmű küszöbértékek alapján újra bevezesse a közegészségügyi intézkedéseket. Az iskolákban végrehajtott intézkedéseket az oktatási környezethez és a korcsoporthoz kell igazítani, és az oktatás folyamatossága érdekében minimális szinten kell tartani.

A közlemény kiemeli továbbá az erőteljes egészségügyi rendszerek és kapacitások fontosságát valamennyi tagállamban. Javítani kell az egészségügyi rendszerek felkészültségét a fertőző betegségek járványhullámaira és más típusú sokkhatásokra. Emellett további intézkedéseket kell hozni az egészségügyi dolgozók és az egész népesség jó mentális egészségének támogatása céljából is.

A Bizottság arra is ösztönzi a tagállamokat, hogy egyesült erővel gyűjtsenek naprakész adatokat a poszt-Covid szindrómáról, és jobb képzést biztosítsanak az egészségügyi dolgozóknak, a „hosszú Covid” betegség felismerésének elősegítése céljából, főként az alapellátásban.

Mindemellett továbbra is kulcsfontosságú folytatni az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a Covid19-világjárvány idején az EU-n belül biztosítva legyenek mind a személyek, mind az áruk szabad mozgását elősegítő intézkedések. A harmadik országokból való beutazás kapcsán a Bizottság hamarosan javasolni fogja a vonatkozó tanácsi ajánlás felülvizsgálatát, figyelembe véve a megváltozott járványügyi helyzetet, a világszerte megnövekedett átoltottságot és a tagállamokban előírt belépési követelményeket.

Végezetül, a világjárvány felszámolása érdekében továbbra is alapvető fontosságú a koronavírus elleni globális szintű küzdelem támogatása. Az EU a jövőben is együttműködik a nemzetközi partnerekkel az oltóanyagok gyors fejlesztésének, tömeges gyártásának és világszintű méltányos elosztásának érdekében – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-03 19:18:00
Az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kiemelt Partnerei számos előnyben részesülnek és idén újításként a vásárok esetében az Innovatív Turisztikai Termékcsomag pályázatra jelentkezve a korábbi 50 százalékos kedvezmény helyett 100 százalékos kedvezményt nyerhetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS