BIREG kötelezettséget érintő változások

2022. 08. 24., 12:18

Átmeneti közúti árufuvarozási engedélymentességet biztosító megállapodásokat kötött az Európai Unió Ukrajnával, valamint a Moldovai Köztársasággal (a továbbiakban: Megállapodások).

Az orosz-ukrán háború okozta közúti árufuvarozási zavarok enyhítésére, az ellátási láncok biztosítása, valamint az érintett országok támogatása érdekében, a Megállapodások ideiglenes jelleggel, engedélymentes tranzit- és áruszállítási jogokat biztosítanak a felek számára.

A mentességre a Megállapodásokkal érintett felek területén székhellyel rendelkező fuvarozók jogosultak, akik az EU-tagállamok és a Moldovai Köztársaság, illetve az EU-tagállamok és Ukrajna viszonylatában végeznek fuvarfeladatokat, valamint tranzitfuvarokat (az egyik szerződő fél területén bejegyzett közúti árufuvarozó járműveinek a másik szerződő fél területén történő ki- és berakodás nélküli áthaladása).

A Megállapodások ugyanakkor nem biztosítanak engedélymentességet

– a moldáv és ukrán fuvarozók által az EU területén belül végzett kabotázsra;

– az EU tagállamok közötti fuvarozásra; valamint

– a harmadik országok közötti, a másik fél területén áthaladó tranzit fuvarra.

A Megállapodások hatálya alá tartozó fuvarfeladatokra vonatkozó engedélymentesség a magyarországi BIREG kötelezettségre is kihatással van. A Megállapodásokból fakadó engedélymentesség azt eredményezi, hogy a fuvarozók, illetve a magyarországi fel- és lerakóhelyek ezeket a fuvarfeladatokat BIREG regisztrációmentesen kezelhetik.

A Moldovai Köztársasággal kötött megállapodás 2023. március 31-ig, míg az Ukrajnával kötött megállapodás 2023. június 30-ig marad hatályban. A Megállapodások lehetséges hosszabbításáról a felek 3 hónappal az egyes megállapodások lejárta előtt konzultálnak.

PwC

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS