BIREG kötelezettséget érintő változások

2022. 08. 24., 12:18

Átmeneti közúti árufuvarozási engedélymentességet biztosító megállapodásokat kötött az Európai Unió Ukrajnával, valamint a Moldovai Köztársasággal (a továbbiakban: Megállapodások).

Az orosz-ukrán háború okozta közúti árufuvarozási zavarok enyhítésére, az ellátási láncok biztosítása, valamint az érintett országok támogatása érdekében, a Megállapodások ideiglenes jelleggel, engedélymentes tranzit- és áruszállítási jogokat biztosítanak a felek számára.

A mentességre a Megállapodásokkal érintett felek területén székhellyel rendelkező fuvarozók jogosultak, akik az EU-tagállamok és a Moldovai Köztársaság, illetve az EU-tagállamok és Ukrajna viszonylatában végeznek fuvarfeladatokat, valamint tranzitfuvarokat (az egyik szerződő fél területén bejegyzett közúti árufuvarozó járműveinek a másik szerződő fél területén történő ki- és berakodás nélküli áthaladása).

A Megállapodások ugyanakkor nem biztosítanak engedélymentességet

– a moldáv és ukrán fuvarozók által az EU területén belül végzett kabotázsra;

– az EU tagállamok közötti fuvarozásra; valamint

– a harmadik országok közötti, a másik fél területén áthaladó tranzit fuvarra.

A Megállapodások hatálya alá tartozó fuvarfeladatokra vonatkozó engedélymentesség a magyarországi BIREG kötelezettségre is kihatással van. A Megállapodásokból fakadó engedélymentesség azt eredményezi, hogy a fuvarozók, illetve a magyarországi fel- és lerakóhelyek ezeket a fuvarfeladatokat BIREG regisztrációmentesen kezelhetik.

A Moldovai Köztársasággal kötött megállapodás 2023. március 31-ig, míg az Ukrajnával kötött megállapodás 2023. június 30-ig marad hatályban. A Megállapodások lehetséges hosszabbításáról a felek 3 hónappal az egyes megállapodások lejárta előtt konzultálnak.

PwC

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS