Bankreformról szavaz az Európai Parlament

2019. 04. 15., 17:00

Hogyan lehet egy erősebb bankunióval biztosítani az eurózóna nagyobb védelmét a jövőbeli pénzügyi válságok esetén? Új javaslatokról szavaz az Európai Parlament.

A bankok megmentése

A parlament két javaslatról szavaz a bankok kisegítését illetően (a jelentéstevő mindkét esetben a svéd, néppárti Gunnar Hökmark). Ezek kimondják, hogy válság esetén a pénzügyi intézetek valamennyi pénzt maguknál tarthatnak, így legalább minimális hatásuk marad a pénzügyi stabilitásra és az adófizetőkre.

„Az új követelmények segítenek a kockázat csökkentésében a pénzügyi szektorban, ugyanakkor azt is sikerült biztosítanunk, hogy a bankok aktív szerepet játszhassanak a beruházások finanszírozásában” – mondta Gunnar Hökmark.

A javaslatok azt is kiemelik, hogy szükség van a kompetens hatóságokra, akik szükség esetén időben közbe tudnak lépni, ezzel segítve az intézményeket egy rossz pénzügyi helyzetben.

Kockázatcsökkentés

Két másik javaslat – amelynek Peter Simon (szocialista, német) a jelentéstevője – is terítékre kerül: ezek kiemelik, hogy fontos befejezni a bankunió kialakításának utolsó simításait. Így a határokon átívelő piacot hozhatnak létre, ahol a fogyasztók élvezhetik az integrált európai bankrendszer pozitív hatásait. Jelenleg ugyanis kevésbé vonzó egy eurózónán belüli országban lévő banknak egy másikba terjeszkedni, mint a belföldi piacon.

„Az európai banszektor sokféleségét az védi, hogy a kisebb, regionális és kockázatkerülő európai bankok számára csökkentek a bürokratikus terhek” – mondta Peter Simon.

A német képviselő azt is szeretné elérni, hogy az Európai Központi Bank felügyelete alatt működő Európai Rendszerkockázati Testület nagyobb szerepet játsszon a tagállamok közötti együttműködésben akkor, ha a pénzügyi szektort érintő kockázat rendszerszintű.

„A parlamentnek sikerült elérnie, hogy a bankok felmérjék a környezettel és a szociális szférával kapcsolatos jövőbeli kockázatokat és intézkedéseket tegyenek, hogy ezeket megfelelően tudják majd kezelni – tette hozzá a jelentéstevő. – Ez mindenképpen segít abban, hogy fenntarthatóbb legyen a pénzügyi szektor.”

A bankreformról a parlament április 15-én vitázik és a rákövetkező napon szavaz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS