Bankreformról szavaz az Európai Parlament

2019. 04. 15., 17:00

Hogyan lehet egy erősebb bankunióval biztosítani az eurózóna nagyobb védelmét a jövőbeli pénzügyi válságok esetén? Új javaslatokról szavaz az Európai Parlament.

A bankok megmentése

A parlament két javaslatról szavaz a bankok kisegítését illetően (a jelentéstevő mindkét esetben a svéd, néppárti Gunnar Hökmark). Ezek kimondják, hogy válság esetén a pénzügyi intézetek valamennyi pénzt maguknál tarthatnak, így legalább minimális hatásuk marad a pénzügyi stabilitásra és az adófizetőkre.

„Az új követelmények segítenek a kockázat csökkentésében a pénzügyi szektorban, ugyanakkor azt is sikerült biztosítanunk, hogy a bankok aktív szerepet játszhassanak a beruházások finanszírozásában” – mondta Gunnar Hökmark.

A javaslatok azt is kiemelik, hogy szükség van a kompetens hatóságokra, akik szükség esetén időben közbe tudnak lépni, ezzel segítve az intézményeket egy rossz pénzügyi helyzetben.

Kockázatcsökkentés

Két másik javaslat – amelynek Peter Simon (szocialista, német) a jelentéstevője – is terítékre kerül: ezek kiemelik, hogy fontos befejezni a bankunió kialakításának utolsó simításait. Így a határokon átívelő piacot hozhatnak létre, ahol a fogyasztók élvezhetik az integrált európai bankrendszer pozitív hatásait. Jelenleg ugyanis kevésbé vonzó egy eurózónán belüli országban lévő banknak egy másikba terjeszkedni, mint a belföldi piacon.

„Az európai banszektor sokféleségét az védi, hogy a kisebb, regionális és kockázatkerülő európai bankok számára csökkentek a bürokratikus terhek” – mondta Peter Simon.

A német képviselő azt is szeretné elérni, hogy az Európai Központi Bank felügyelete alatt működő Európai Rendszerkockázati Testület nagyobb szerepet játsszon a tagállamok közötti együttműködésben akkor, ha a pénzügyi szektort érintő kockázat rendszerszintű.

„A parlamentnek sikerült elérnie, hogy a bankok felmérjék a környezettel és a szociális szférával kapcsolatos jövőbeli kockázatokat és intézkedéseket tegyenek, hogy ezeket megfelelően tudják majd kezelni – tette hozzá a jelentéstevő. – Ez mindenképpen segít abban, hogy fenntarthatóbb legyen a pénzügyi szektor.”

A bankreformról a parlament április 15-én vitázik és a rákövetkező napon szavaz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS