Bankreformról szavaz az Európai Parlament

2019. 04. 15., 17:00

Hogyan lehet egy erősebb bankunióval biztosítani az eurózóna nagyobb védelmét a jövőbeli pénzügyi válságok esetén? Új javaslatokról szavaz az Európai Parlament.

A bankok megmentése

A parlament két javaslatról szavaz a bankok kisegítését illetően (a jelentéstevő mindkét esetben a svéd, néppárti Gunnar Hökmark). Ezek kimondják, hogy válság esetén a pénzügyi intézetek valamennyi pénzt maguknál tarthatnak, így legalább minimális hatásuk marad a pénzügyi stabilitásra és az adófizetőkre.

„Az új követelmények segítenek a kockázat csökkentésében a pénzügyi szektorban, ugyanakkor azt is sikerült biztosítanunk, hogy a bankok aktív szerepet játszhassanak a beruházások finanszírozásában” – mondta Gunnar Hökmark.

A javaslatok azt is kiemelik, hogy szükség van a kompetens hatóságokra, akik szükség esetén időben közbe tudnak lépni, ezzel segítve az intézményeket egy rossz pénzügyi helyzetben.

Kockázatcsökkentés

Két másik javaslat – amelynek Peter Simon (szocialista, német) a jelentéstevője – is terítékre kerül: ezek kiemelik, hogy fontos befejezni a bankunió kialakításának utolsó simításait. Így a határokon átívelő piacot hozhatnak létre, ahol a fogyasztók élvezhetik az integrált európai bankrendszer pozitív hatásait. Jelenleg ugyanis kevésbé vonzó egy eurózónán belüli országban lévő banknak egy másikba terjeszkedni, mint a belföldi piacon.

„Az európai banszektor sokféleségét az védi, hogy a kisebb, regionális és kockázatkerülő európai bankok számára csökkentek a bürokratikus terhek” – mondta Peter Simon.

A német képviselő azt is szeretné elérni, hogy az Európai Központi Bank felügyelete alatt működő Európai Rendszerkockázati Testület nagyobb szerepet játsszon a tagállamok közötti együttműködésben akkor, ha a pénzügyi szektort érintő kockázat rendszerszintű.

„A parlamentnek sikerült elérnie, hogy a bankok felmérjék a környezettel és a szociális szférával kapcsolatos jövőbeli kockázatokat és intézkedéseket tegyenek, hogy ezeket megfelelően tudják majd kezelni – tette hozzá a jelentéstevő. – Ez mindenképpen segít abban, hogy fenntarthatóbb legyen a pénzügyi szektor.”

A bankreformról a parlament április 15-én vitázik és a rákövetkező napon szavaz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS