Azbeszt: új európai megállapodás a munkavállalók védelmét szolgáló új szabályokról

Azbeszt: új európai megállapodás a munkavállalók védelmét szolgáló új szabályokról
2023. 06. 29., 14:22

Az Európai Tanács ideiglenes megállapodásra jutott az Európai Parlamenttel az azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelmének megerősítését célzó új jogszabályról.

Az új szabályok – a legújabb technológiai fejleményekkel összhangban – jelentős mértékben csökkentik az azbesztre vonatkozó jelenlegi expozíciós határértékeket, és pontosabb módszereket határoznak meg az expozíciós szint mérésére vonatkozóan – olvasható a Tanács közleményében.

Alacsonyabb expozíciós határérték

Bár az azbeszt használatát közel két évtizeddel ezelőtt betiltották az EU-ban, a régebbi épületekben még mindig megtalálható és így továbbra is veszélyt jelent a munkavállalók egészségére. A ma elfogadott új szabályok kezdetben 0,01 rost/cm³-re fogják csökkenteni az azbesztre vonatkozó maximális expozíciós határértéket, ami a tizede a jelenlegi 0,1 rost/cm³-es határértéknek.

Egy legfeljebb hatéves átmeneti időszakot követően a tagállamoknak új módszert, az elektronmikroszkópiát kell majd bevezetniük az azbesztszint mérésére, amely érzékenyebb, mint a jelenleg alkalmazott fáziskontraszt mikroszkóp, és lehetővé teszi a vékony azbesztrostok mérését. Az elektronmikroszkópia bevezetését követően a tagállamoknak két lehetőségük lesz:

  • vagy mérik a vékony azbesztrostokat, és ebben az esetben a maximális expozíciós határérték 0,01 rost/cm³ marad
  • vagy nem mérik a vékony azbesztrostokat, és ekkor a maximális expozíciós határérték 0,002 rost/cm³-re csökken

Megerősített megelőző és óvintézkedések

Az új szabályok értelmében amennyiben egy vállalkozás bontási vagy azbesztmentesítési munkálatokat kíván végezni, engedélyt kell kérnie a nemzeti hatóságoktól. Az azbeszt használatának tagállami betiltása előtt épült épületek bontási vagy karbantartási munkálatainak megkezdése előtt a munkáltatóknak intézkedéseket kell tenniük annak érdekében is, hogy megállapítsák, mely anyagok tartalmazhatnak esetleg azbesztet. Ehhez információkat kérhetnek például az épület tulajdonosaitól vagy más munkáltatóktól, illetve igénybe vehetnek más releváns információforrásokat, például nyilvántartásokat is.

Azoknak a munkavállalóknak, akik azbesztnek vannak vagy lehetnek kitéve, megfelelő egyéni védőeszközöket kell viselniük, és az irányelvben meghatározott minőségi minimumkövetelményekkel összhangban kötelező képzésben kell részesülniük.

Nyilvántartások

A tagállamoknak nyilvántartást kell vezetniük az azbeszttel összefüggő, minden orvosilag diagnosztizált foglalkozási megbetegedésről.

A rák elleni küzdelem elősegítése

A ma elfogadott rendelkezések – az európai rákellenes tervvel összhangban – elő fogják segíteni a foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzését. A levegőben lévő azbesztrostok belélegezve olyan súlyos betegségeket okozhatnak, mint a tüdőrák, amelynek első jelei lehet, hogy csak évtizedek elteltével jelentkeznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS