Azbeszt: új európai megállapodás a munkavállalók védelmét szolgáló új szabályokról

Azbeszt: új európai megállapodás a munkavállalók védelmét szolgáló új szabályokról
2023. 06. 29., 14:22

Az Európai Tanács ideiglenes megállapodásra jutott az Európai Parlamenttel az azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelmének megerősítését célzó új jogszabályról.

Az új szabályok – a legújabb technológiai fejleményekkel összhangban – jelentős mértékben csökkentik az azbesztre vonatkozó jelenlegi expozíciós határértékeket, és pontosabb módszereket határoznak meg az expozíciós szint mérésére vonatkozóan – olvasható a Tanács közleményében.

Alacsonyabb expozíciós határérték

Bár az azbeszt használatát közel két évtizeddel ezelőtt betiltották az EU-ban, a régebbi épületekben még mindig megtalálható és így továbbra is veszélyt jelent a munkavállalók egészségére. A ma elfogadott új szabályok kezdetben 0,01 rost/cm³-re fogják csökkenteni az azbesztre vonatkozó maximális expozíciós határértéket, ami a tizede a jelenlegi 0,1 rost/cm³-es határértéknek.

Egy legfeljebb hatéves átmeneti időszakot követően a tagállamoknak új módszert, az elektronmikroszkópiát kell majd bevezetniük az azbesztszint mérésére, amely érzékenyebb, mint a jelenleg alkalmazott fáziskontraszt mikroszkóp, és lehetővé teszi a vékony azbesztrostok mérését. Az elektronmikroszkópia bevezetését követően a tagállamoknak két lehetőségük lesz:

  • vagy mérik a vékony azbesztrostokat, és ebben az esetben a maximális expozíciós határérték 0,01 rost/cm³ marad
  • vagy nem mérik a vékony azbesztrostokat, és ekkor a maximális expozíciós határérték 0,002 rost/cm³-re csökken

Megerősített megelőző és óvintézkedések

Az új szabályok értelmében amennyiben egy vállalkozás bontási vagy azbesztmentesítési munkálatokat kíván végezni, engedélyt kell kérnie a nemzeti hatóságoktól. Az azbeszt használatának tagállami betiltása előtt épült épületek bontási vagy karbantartási munkálatainak megkezdése előtt a munkáltatóknak intézkedéseket kell tenniük annak érdekében is, hogy megállapítsák, mely anyagok tartalmazhatnak esetleg azbesztet. Ehhez információkat kérhetnek például az épület tulajdonosaitól vagy más munkáltatóktól, illetve igénybe vehetnek más releváns információforrásokat, például nyilvántartásokat is.

Azoknak a munkavállalóknak, akik azbesztnek vannak vagy lehetnek kitéve, megfelelő egyéni védőeszközöket kell viselniük, és az irányelvben meghatározott minőségi minimumkövetelményekkel összhangban kötelező képzésben kell részesülniük.

Nyilvántartások

A tagállamoknak nyilvántartást kell vezetniük az azbeszttel összefüggő, minden orvosilag diagnosztizált foglalkozási megbetegedésről.

A rák elleni küzdelem elősegítése

A ma elfogadott rendelkezések – az európai rákellenes tervvel összhangban – elő fogják segíteni a foglalkozási eredetű rákos megbetegedések megelőzését. A levegőben lévő azbesztrostok belélegezve olyan súlyos betegségeket okozhatnak, mint a tüdőrák, amelynek első jelei lehet, hogy csak évtizedek elteltével jelentkeznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS