„Az emberek friss levegőt akarnak!”

„Az emberek friss levegőt akarnak!”
2022. 10. 25., 17:47

Az európaiak komolyan aggódnak a levegőminőség miatt és határozottabb fellépést sürgetnek.

Az európaiak aggódnak a levegőszennyezés egészségügyi és környezeti hatása miatt – derül ki az Eurobarométer tematikus felméréséből. A legtöbben úgy gondolják, hogy az ipari ágazatoknak, közszférabeli szervezeteknek és munkáltatóknak többet kell tenniük a levegőminőség javítása érdekében. A válaszadók egyértelműen a levegőminőség javítását megcélzó nemzetközi, illetve európai megközelítést támogatják, és azok nagy többsége, akik hallottak már az EU levegőminőségi előírásairól, ezek megerősítését szorgalmazzák – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos a következőket mondta: „Az emberek friss levegőt akarnak! A városokban élő, az asztmában szenvedő és az ipari létesítmények vonzáskörzetében élő emberek egyaránt aggódnak, és cselekvésre szólítanak fel minket. A Bizottság az uniós levegőminőségi előírások szigorítására irányuló ambiciózus javaslattal az élen fog járni ebben.”

A felmérés főbb megállapításai

Aggodalom a levegőszennyezés egészségügyi és környezeti hatásai miatt

Az európaiak többsége úgy véli, hogy a hazájukban komoly problémát jelentenek a levegőszennyezésből eredő légzőszervi betegségek (89%), asztma (88%), valamint szív- és érrendszeri betegségek. Az európaiak aggodalmukat fejezik ki a légszennyezés által a víztestekben okozott környezetvédelmi problémák, például a savasodás és az eutrofizáció miatt is (83%). A romló vízminőség fő következményei közé tartozik a savasodás (a vizek savasabbá válása) és az eutrofizáció (a vízben található túlzott tápanyagmennyiség miatt az algák túlszaporodhatnak, ami más vízi élőlények pusztulásához vezethet).

Sokan gondolják úgy, hogy romlott a levegőminőség

A válaszadók csaknem fele (47%) úgy véli, hogy romlott a levegőminőség az elmúlt tíz évben. Ez az arány azonban 11 százalékpontos csökkenést jelent 2019-hez képest. Ez az arány azonban 11 százalékpontos csökkenést jelent 2019-hez képest

Az uniós levegőminőségi előírások megerősítésének támogatása

Az Eurobarométer felmérésből kiderül, hogy a polgárok nem elég tájékozottak az országaikban tapasztalható levegőminőségi problémákkal kapcsolatban.  Az európaiak többsége továbbra is rosszul tájékozott a meglévő uniós előírásokat illetően, a válaszadóknak csupán kisebb hányada (27%) hallott ezekről. Mindazonáltal az uniós levegőminőségi előírásokat ismerő válaszadók nagy többsége (67%) úgy véli, hogy az előírásokat meg kell erősíteni. Ez alól mindössze öt tagállam kivétel.

A levegőminőség javítását célzó további intézkedések támogatása, különösen nemzetközi szinten

Az európaiak nagy többsége szerint a légszennyezést nemzetközi szinten (65%) kellene kezelni, ezt követi az európai és a nemzeti szintű kezelést támogatók (mindkettő 42%), végül pedig a regionális vagy helyi megoldást szorgalmazók (32%) aránya. A válaszadók egy jelentősebb csoportja pedig úgy véli, hogy minden szinten egyidejűleg kell intézkedéseket végrehajtani (19%).

A káros kibocsátások csökkentésére irányuló egyéni fellépés

Az európaiak többsége úgy véli, hogy a nagy ipari létesítmények, a fosszilis tüzelőanyagokat hasznosító energiatermelők, a közigazgatási szervek és a munkáltatók nem tesznek eleget a jó levegőminőség előmozdítása érdekében.

A többség úgy véli, hogy a lakosság ezzel szemben kellő erőfeszítést tesz. A válaszadók úgy gondolják, maguk is többet tettek a kibocsátások csökkentése érdekében idén, mint 2019-ben. A tömegközlekedési eszközök használata, a kerékpározás, illetve a gyaloglás a leggyakoribb módszerek, amelyekkel az európai polgárok saját bevallásuk szerint igyekeznek csökkenteni a levegőbe történő káros kibocsátásokat.

Amint azt az európai zöld megállapodás a toxikus anyagoktól mentes környezet megteremtésére irányuló szennyezőanyag-mentességi célkitűzés részeként bejelentette, a Bizottság hamarosan javaslatot tesz a jelenlegi uniós levegőminőségi előírások felülvizsgálatára. A javaslat az előírásokat szorosabban összehangolja majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb ajánlásaival, és megerősíti azokat a rendelkezéseket, amelyek segítik a helyi hatóságokat a tisztább levegő biztosításában. A módosított javaslat emellett nagyobb hangsúlyt fektet a hatékonyabb végrehajtásra, így elősegítve az előírások gyakorlati megvalósítását.

Az Eurobarométer tematikus felmérést 2022. március 21. és április 20. között végezték; 26 509 különböző társadalmi és demográfiai csoporthoz tartozó válaszadó véleményét kérték anyanyelvükön az Európai Bizottság megbízásából.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS