„Az emberek friss levegőt akarnak!”

„Az emberek friss levegőt akarnak!”
2022. 10. 25., 17:47

Az európaiak komolyan aggódnak a levegőminőség miatt és határozottabb fellépést sürgetnek.

Az európaiak aggódnak a levegőszennyezés egészségügyi és környezeti hatása miatt – derül ki az Eurobarométer tematikus felméréséből. A legtöbben úgy gondolják, hogy az ipari ágazatoknak, közszférabeli szervezeteknek és munkáltatóknak többet kell tenniük a levegőminőség javítása érdekében. A válaszadók egyértelműen a levegőminőség javítását megcélzó nemzetközi, illetve európai megközelítést támogatják, és azok nagy többsége, akik hallottak már az EU levegőminőségi előírásairól, ezek megerősítését szorgalmazzák – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos a következőket mondta: „Az emberek friss levegőt akarnak! A városokban élő, az asztmában szenvedő és az ipari létesítmények vonzáskörzetében élő emberek egyaránt aggódnak, és cselekvésre szólítanak fel minket. A Bizottság az uniós levegőminőségi előírások szigorítására irányuló ambiciózus javaslattal az élen fog járni ebben.”

A felmérés főbb megállapításai

Aggodalom a levegőszennyezés egészségügyi és környezeti hatásai miatt

Az európaiak többsége úgy véli, hogy a hazájukban komoly problémát jelentenek a levegőszennyezésből eredő légzőszervi betegségek (89%), asztma (88%), valamint szív- és érrendszeri betegségek. Az európaiak aggodalmukat fejezik ki a légszennyezés által a víztestekben okozott környezetvédelmi problémák, például a savasodás és az eutrofizáció miatt is (83%). A romló vízminőség fő következményei közé tartozik a savasodás (a vizek savasabbá válása) és az eutrofizáció (a vízben található túlzott tápanyagmennyiség miatt az algák túlszaporodhatnak, ami más vízi élőlények pusztulásához vezethet).

Sokan gondolják úgy, hogy romlott a levegőminőség

A válaszadók csaknem fele (47%) úgy véli, hogy romlott a levegőminőség az elmúlt tíz évben. Ez az arány azonban 11 százalékpontos csökkenést jelent 2019-hez képest. Ez az arány azonban 11 százalékpontos csökkenést jelent 2019-hez képest

Az uniós levegőminőségi előírások megerősítésének támogatása

Az Eurobarométer felmérésből kiderül, hogy a polgárok nem elég tájékozottak az országaikban tapasztalható levegőminőségi problémákkal kapcsolatban.  Az európaiak többsége továbbra is rosszul tájékozott a meglévő uniós előírásokat illetően, a válaszadóknak csupán kisebb hányada (27%) hallott ezekről. Mindazonáltal az uniós levegőminőségi előírásokat ismerő válaszadók nagy többsége (67%) úgy véli, hogy az előírásokat meg kell erősíteni. Ez alól mindössze öt tagállam kivétel.

A levegőminőség javítását célzó további intézkedések támogatása, különösen nemzetközi szinten

Az európaiak nagy többsége szerint a légszennyezést nemzetközi szinten (65%) kellene kezelni, ezt követi az európai és a nemzeti szintű kezelést támogatók (mindkettő 42%), végül pedig a regionális vagy helyi megoldást szorgalmazók (32%) aránya. A válaszadók egy jelentősebb csoportja pedig úgy véli, hogy minden szinten egyidejűleg kell intézkedéseket végrehajtani (19%).

A káros kibocsátások csökkentésére irányuló egyéni fellépés

Az európaiak többsége úgy véli, hogy a nagy ipari létesítmények, a fosszilis tüzelőanyagokat hasznosító energiatermelők, a közigazgatási szervek és a munkáltatók nem tesznek eleget a jó levegőminőség előmozdítása érdekében.

A többség úgy véli, hogy a lakosság ezzel szemben kellő erőfeszítést tesz. A válaszadók úgy gondolják, maguk is többet tettek a kibocsátások csökkentése érdekében idén, mint 2019-ben. A tömegközlekedési eszközök használata, a kerékpározás, illetve a gyaloglás a leggyakoribb módszerek, amelyekkel az európai polgárok saját bevallásuk szerint igyekeznek csökkenteni a levegőbe történő káros kibocsátásokat.

Amint azt az európai zöld megállapodás a toxikus anyagoktól mentes környezet megteremtésére irányuló szennyezőanyag-mentességi célkitűzés részeként bejelentette, a Bizottság hamarosan javaslatot tesz a jelenlegi uniós levegőminőségi előírások felülvizsgálatára. A javaslat az előírásokat szorosabban összehangolja majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb ajánlásaival, és megerősíti azokat a rendelkezéseket, amelyek segítik a helyi hatóságokat a tisztább levegő biztosításában. A módosított javaslat emellett nagyobb hangsúlyt fektet a hatékonyabb végrehajtásra, így elősegítve az előírások gyakorlati megvalósítását.

Az Eurobarométer tematikus felmérést 2022. március 21. és április 20. között végezték; 26 509 különböző társadalmi és demográfiai csoporthoz tartozó válaszadó véleményét kérték anyanyelvükön az Európai Bizottság megbízásából.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.
2024-07-23 20:10:00
A fémmegmunkálással, illetve akkumulátor-alkatrészek gyártásával foglalkozó dél-koreai Bumchun 56,3 millió euró értékű beruházással bővíti 2019-ben épült salgótarjáni üzemét; a négy új gyártósor 400 új munkahelyet teremt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS