A legjobb uniós finanszírozású projektek 2022-ben

A legjobb uniós finanszírozású projektek 2022-ben
2022. 11. 18., 10:17

„A nyertesek megmutatták, hogy az uniós finanszírozású projektek milyen sokrétűek, átfogóak és innovatívak a munkahelyteremtés és a polgárok életminőségének javítása terén.”

Az Európai Bizottság kihirdette a kohéziós politika terén az EU legjobb projektjeit elismerő REGIOSTARS-díj 2022-es nyerteseit. A díj 15. évfordulójának megünneplésére 15 projektet jelöltek ki a korábbi díjak döntősei és nyertesei közül. Rövid dokumentumfilmek is készültek, amelyek bemutatják, miként alakultak a projektek a díjra való jelölésük óta.

Nyilvános szavazást követően Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos a portugáliai Evorában tartott ünnepségen adta át a díjakat a nyerteseknek. „Szívből gratulálok az idei REGIOSTARS díj nyerteseinek! 2022-ben ünnepeljük e fontos verseny 15. évfordulóját. A nyertesek az elmúlt 15 évben inspiráló bevált gyakorlatokkal szolgáltak, és megmutatták, hogy az uniós finanszírozású projektek milyen sokrétűek, átfogóak és innovatívak a munkahelyteremtés és a polgárok életminőségének javítása terén. Ezek olyan bevált gyakorlatok, amelyeket továbbra is támogatni és ösztönözni fogunk” – mondta a biztos.

Az első helyen a máltai Cittadella Gozo „rehabilitációs és helyreállítási” projektje végzett. A projekt helyreállította és rehabilitálta az ősi és erődített város falain található belső éptíményeket. Az új látogatóközpontnak és a jobb megközelíthetőségnek köszönhetően ez a figyelemreméltó látnivaló minden eddiginél több turistát vonz majd, teljes mértékben kiaknázva a benne rejlő lehetőségeket. 

A második helyet az e-iskolákkal kapcsolatos kísérleti projekt nyerte el. Ez a projekt 151 horvátországi általános és középiskola számára biztosított IKT-berendezéseket és digitális oktatási eszközöket. Az ország iskoláinak 10 százalékát segítette abban, hogy növeljék a kompetenciájukat az IKT tanítási és tanulási célú használatában. A tanárok és az iskolaigazgatók folyamatos támogatását és képzését is magában foglaló átfogó megközelítés segített biztosítani a projekt hosszú távú fenntarthatóságát.

A harmadik helyet a „PICSA andalúziai fenntartható építési program” kapta. Ez a projekt hozzájárult a spanyolországi Andalúzia épületállományának megújulásához azáltal, hogy a meglévő épületekben energiamegtakarítást és fokozott megújulóenergia-használatot vezetett be. A projekt a helyi építőipari vállalatok versenyképességének javítását és az alacsony jövedelmű családok energiaszegénységének csökkentését is támogatta.

REGIOSTARS

A Bizottság 2008 óta minden évben meghirdeti a REGIOSTARS-versenyt. A díj az olyan uniós finanszírozású kohéziós politikai projektek európai kiválósági védjegyévé vált, amely innovatív és inkluzív módon járul hozzá a régiók fejlesztéséhez. Arra ösztönözte a régiókat, hogy egyre hatásosabb uniós kohéziós politikát valósítsanak meg.

Minden évben több száz projekt versenyez öt kategóriában és egy adott témában minden versenyen. A közönségdíjat a polgárok szavazhatják meg a döntősök közül kiválasztva a számukra legkedvesebb projektet.

2023-tól kezdődően a kategóriák a 2021–2027-es programozási időszak szakpolitikai célkitűzéseihez fognak kapcsolódni. Emellett a kiválasztási folyamatra két lépésben kerül sor, és a döntőbe jutott jelöltek az éves Régiók Európai Hete során egy zsűri előtt vesznek részt egy utolsó megmérettetésen. A díjátadó ünnepségeket a tagállamokban rotációs rendszerben tartják. A 2023-as év házigazdája a csehországi Ostrava városa lesz.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS