A legjobb uniós finanszírozású projektek 2022-ben

A legjobb uniós finanszírozású projektek 2022-ben
2022. 11. 18., 10:17

„A nyertesek megmutatták, hogy az uniós finanszírozású projektek milyen sokrétűek, átfogóak és innovatívak a munkahelyteremtés és a polgárok életminőségének javítása terén.”

Az Európai Bizottság kihirdette a kohéziós politika terén az EU legjobb projektjeit elismerő REGIOSTARS-díj 2022-es nyerteseit. A díj 15. évfordulójának megünneplésére 15 projektet jelöltek ki a korábbi díjak döntősei és nyertesei közül. Rövid dokumentumfilmek is készültek, amelyek bemutatják, miként alakultak a projektek a díjra való jelölésük óta.

Nyilvános szavazást követően Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos a portugáliai Evorában tartott ünnepségen adta át a díjakat a nyerteseknek. „Szívből gratulálok az idei REGIOSTARS díj nyerteseinek! 2022-ben ünnepeljük e fontos verseny 15. évfordulóját. A nyertesek az elmúlt 15 évben inspiráló bevált gyakorlatokkal szolgáltak, és megmutatták, hogy az uniós finanszírozású projektek milyen sokrétűek, átfogóak és innovatívak a munkahelyteremtés és a polgárok életminőségének javítása terén. Ezek olyan bevált gyakorlatok, amelyeket továbbra is támogatni és ösztönözni fogunk” – mondta a biztos.

Az első helyen a máltai Cittadella Gozo „rehabilitációs és helyreállítási” projektje végzett. A projekt helyreállította és rehabilitálta az ősi és erődített város falain található belső éptíményeket. Az új látogatóközpontnak és a jobb megközelíthetőségnek köszönhetően ez a figyelemreméltó látnivaló minden eddiginél több turistát vonz majd, teljes mértékben kiaknázva a benne rejlő lehetőségeket. 

A második helyet az e-iskolákkal kapcsolatos kísérleti projekt nyerte el. Ez a projekt 151 horvátországi általános és középiskola számára biztosított IKT-berendezéseket és digitális oktatási eszközöket. Az ország iskoláinak 10 százalékát segítette abban, hogy növeljék a kompetenciájukat az IKT tanítási és tanulási célú használatában. A tanárok és az iskolaigazgatók folyamatos támogatását és képzését is magában foglaló átfogó megközelítés segített biztosítani a projekt hosszú távú fenntarthatóságát.

A harmadik helyet a „PICSA andalúziai fenntartható építési program” kapta. Ez a projekt hozzájárult a spanyolországi Andalúzia épületállományának megújulásához azáltal, hogy a meglévő épületekben energiamegtakarítást és fokozott megújulóenergia-használatot vezetett be. A projekt a helyi építőipari vállalatok versenyképességének javítását és az alacsony jövedelmű családok energiaszegénységének csökkentését is támogatta.

REGIOSTARS

A Bizottság 2008 óta minden évben meghirdeti a REGIOSTARS-versenyt. A díj az olyan uniós finanszírozású kohéziós politikai projektek európai kiválósági védjegyévé vált, amely innovatív és inkluzív módon járul hozzá a régiók fejlesztéséhez. Arra ösztönözte a régiókat, hogy egyre hatásosabb uniós kohéziós politikát valósítsanak meg.

Minden évben több száz projekt versenyez öt kategóriában és egy adott témában minden versenyen. A közönségdíjat a polgárok szavazhatják meg a döntősök közül kiválasztva a számukra legkedvesebb projektet.

2023-tól kezdődően a kategóriák a 2021–2027-es programozási időszak szakpolitikai célkitűzéseihez fognak kapcsolódni. Emellett a kiválasztási folyamatra két lépésben kerül sor, és a döntőbe jutott jelöltek az éves Régiók Európai Hete során egy zsűri előtt vesznek részt egy utolsó megmérettetésen. A díjátadó ünnepségeket a tagállamokban rotációs rendszerben tartják. A 2023-as év házigazdája a csehországi Ostrava városa lesz.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS