Új mobilalkalmazás segít az értékpapírszámla-egyenleg ellenőrzésében

Új mobilalkalmazás segít az értékpapírszámla-egyenleg ellenőrzésében
2022. 09. 26., 19:21

Ősztől egy új MNB mobilalkalmazással a lakossági és vállalati ügyfelek okostelefonjukkal az eddiginél is egyszerűbben, például QR-kóddal, biometrikus azonosítással ellenőrizhetik értékpapír-számlájuk egyenlegét. Az alkalmazással összevethetők az értékpapírszámla-vezető szervezetek által az ügyfélnek, illetve az MNB-nek küldött egyedi értékpapírszámla adatok. Így biztonságosan, anonim módon szűrhetők ki az esetleges eltérések.

A Magyar Nemzeti Bank informatikai fejlesztése révén az értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek a továbbiakban egy ingyenes, QR-kód leolvasóval is rendelkező lekérdező alkalmazást (ÉSZLA app) tölthetnek le okostelefonjukra értékpapírjaik és pénzeszközeik egyenlegének megbízható, anonim és egyszerű havi ellenőrzésére.

Ha az ügyfél legalább három alkalommal belép a mobilapplikációba az értékpapírszámla vezető szervezet által megküldött számlakivonaton szereplő QR-kóddal vagy (a számlavezetőjétől kapott) havonta változó jelszavával, akkor a továbbiakban egy regisztráció nyomán saját biometrikus azonosítójával (pl. az ujjlenyomatával) vagy egy egyszerű állandó PIN-kóddal, további azonosítás nélkül ellenőrizheti majd befektetéseit. A regisztráció révén arra is lehetőség nyílik, hogy a különböző szervezeteknél vezetett valamennyi számláján lévő befektetését ellenőrizze a felhasználó.

Az értékpapírszámlákat vezető szervezetek (bankok, befektetési vállalkozások, alapkezelők és a Magyar Államkincstár) több mint 2 millió számláról küldenek havonta kimutatást ügyfeleinek levélben vagy elektronikusan. Emellett a számlavezetők valamennyi ügyfelük értékpapíregyenlegét és számlaadatát anonim, más által nem azonosítható módon eljuttatják az MNB-nek is. Az ÉSZLA lényege, hogy – a jegybanknál nyilvántartott adatok segítségével - az ügyfelek független forrásból is ellenőrizni tudják, hogy valósak, helyesek-e a számlavezető által az egyenlegeikről nekik küldött kimutatások. Az MNB maga is felhasználja a részére eljutatott anonim adatokat további ellenőrzésre, így felügyelve a pénz és az értékpapírok tényleges meglétét.

Az MNB honlapján elérhető ÉSZLA lekérdező felületen eddig csak úgy lehetett ellenőrizni az értékpapírok és pénzeszközök egyenlegét, hogy egy állandó 24 jegyű belépési azonosítót (amit évente egyszer emlékeztetőül a számlavezető újra megküld), illetve egy, az számlakivonaton szereplő, havonta változó 12 karakteres jelszót is meg kellett adni. E folyamat válik az iOS-re és Androidra egyaránt letölthető ÉSZLA app révén szeptembertől sokkalta egyszerűbbé.

A lakossági és vállalati ügyfelek az ÉSZLA lekérdező felületen, illetve szeptembertől az ÉSZLA app-ban az adott hó 10. munkanapjától egy hónapon át tudják ellenőrizni az értékpapírjaik és pénzeszközeik előző hó végi egyenlegét.

Az ÉSZLA lekérdező felület MNB honlapján elérhető webes verziója több éve indult el, azóta több százezer ügyfél kattintott rá, megbizonyosodva arról, hogy minden rendben van megtakarításaival. Aki nem jártas az internet, okostelefonok világában, a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodákban vagy az MNB fővárosi ügyfélszolgálatán (anonimitása megőrzésével) kaphat segítséget befektetései ellenőrzéséhez.

Ha valaki eltérést tapasztal a számlavezetőtől kapott kivonaton szereplő adatok és az ÉSZLA lekérdező felületen elérhető adatok között, célszerű azonnal panaszt tennie befektetési szolgáltatójánál, és – szeptembertől már a mobil applikáció használatával is – jelezheti a tapasztalt eltérést az MNB-nek is. A jegybank minden esetben értékeli az eltérést, szükség esetén pedig vizsgálat során írja elő a probléma megoldását. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS