Tovább erősödött a befektetői aktivitás a kockázati- és magántőkepiacon

2021. 12. 14., 19:31

2021. július–szeptember folyamán 53 tranzakció keretében összesen 15,8 milliárd forintot fektettek be hazai vállalkozásokba, közel annyit, mint az első félév egészében – tájékoztatott a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA).

Sok új vállalkozás jutott tőkéhez

2021. harmadik negyedévében 53 tranzakció során 53 vállalkozás jutott összesen 15,799 milliárd forint tőkéhez, ami közel 60 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakában befektetett tőkénél.

A tranzakciók száma magasabb volt, mint a megelőző két év hasonló időszakában regisztrált ügyletek száma.

A befektetések megoszlása a cégek életciklusa szerint

A legnagyobb egyedi értékű befektetéseket az érintett cégek növekedési tőkebefektetésként kapták, ezen ügyletek értéke 7,4 illetve 1,4 milliárd forint összeget ért el.

Az öt legjelentősebb ügylet a teljes befektetett összeg 70 százalékát tette ki.

A vizsgált időszakban a tranzakciók közül 39 első körös befektetés volt, ezek tették ki a teljes volumen 83 százalékát.

A legnagyobb összegeket a növekedési tőkebefektetések tették ki, ezek az ügyletek képviselték a negyedév során befektetett tőke közel 60 százalékát.

Az inkubációs szakaszban tartó cégek a viszonylag alacsony egyedi befektetések ellenére összességében viszonylag jelentős összeget kaptak, hozzájuk került a harmadik negyedévben befektetett tőke több mint 12 százaléka.

21 tranzakciót rögzítettek magvető, start-up és késői fázisú cégekben, ezek a teljes tranzakciószám nagyjából 40 százalékát tették ki, míg a teljes befektetett összeg 27 százalékát adták.

Az inkubációs ügyleteknél közel 75 millió, a magvető ügyleteknél 114 millió, a start-up ügyletek estében pedig közel 166 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. A későbbi fázisban lévő cégeknél ugyanez a mutató 464 millió forintot ért el.

Kedvelt iparágak

2021. harmadik negyedévében a tőkebefektetések összesen 13 szektort érintettek. Összegét tekintve messze a legtöbb befektetés az ingatlan szektorba jutott: ide került a harmadik negyedévben befektetett teljes összeg 54 százaléka. A második helyen az üzleti- és ipari szolgáltatások álltak, a befektetett tőke értékének 15 százalékával. E két ágazat adta a tranzakciók számának 19 százalékát.

Az ingatlan szektorban realizált befektetések átlagértéke 2 867 millió forint volt, az építőipar szektorban 511 millió forint.

Kiszállások

A harmadik negyedévben a kiszállások száma némileg meghaladta az első két negyedév – 35 és 43 ügylet – adatait. A harmadik negyedévben regisztrált 49 kiszállás 12 alaphoz kötődött. A legtöbb – tíz – exitre a fogyasztói szolgáltatások szektorban került sor.

A leggyakoribb kiszállási módot – 22 esetet – a management általi kivásárlás képviselte. 12 alkalommal szakmai felvásárlás keretében történt meg a kiszállás, míg 11 esetben a befektetők a könyvleírás mellett döntöttek. Két kilépés esetében újabb magántőkealap vásárolta meg az alapok részesedését, míg további két eset más típusú kiszállással zárult.

Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 5,6 évig voltak tulajdonosok.

Tőkegyűjtés

A vizsgált időszakban nem került sor tőkegyűjtésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS