Tovább erősödött a befektetői aktivitás a kockázati- és magántőkepiacon

2021. 12. 14., 19:31

2021. július–szeptember folyamán 53 tranzakció keretében összesen 15,8 milliárd forintot fektettek be hazai vállalkozásokba, közel annyit, mint az első félév egészében – tájékoztatott a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA).

Sok új vállalkozás jutott tőkéhez

2021. harmadik negyedévében 53 tranzakció során 53 vállalkozás jutott összesen 15,799 milliárd forint tőkéhez, ami közel 60 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakában befektetett tőkénél.

A tranzakciók száma magasabb volt, mint a megelőző két év hasonló időszakában regisztrált ügyletek száma.

A befektetések megoszlása a cégek életciklusa szerint

A legnagyobb egyedi értékű befektetéseket az érintett cégek növekedési tőkebefektetésként kapták, ezen ügyletek értéke 7,4 illetve 1,4 milliárd forint összeget ért el.

Az öt legjelentősebb ügylet a teljes befektetett összeg 70 százalékát tette ki.

A vizsgált időszakban a tranzakciók közül 39 első körös befektetés volt, ezek tették ki a teljes volumen 83 százalékát.

A legnagyobb összegeket a növekedési tőkebefektetések tették ki, ezek az ügyletek képviselték a negyedév során befektetett tőke közel 60 százalékát.

Az inkubációs szakaszban tartó cégek a viszonylag alacsony egyedi befektetések ellenére összességében viszonylag jelentős összeget kaptak, hozzájuk került a harmadik negyedévben befektetett tőke több mint 12 százaléka.

21 tranzakciót rögzítettek magvető, start-up és késői fázisú cégekben, ezek a teljes tranzakciószám nagyjából 40 százalékát tették ki, míg a teljes befektetett összeg 27 százalékát adták.

Az inkubációs ügyleteknél közel 75 millió, a magvető ügyleteknél 114 millió, a start-up ügyletek estében pedig közel 166 millió forint volt az átlagos befektetési összeg. A későbbi fázisban lévő cégeknél ugyanez a mutató 464 millió forintot ért el.

Kedvelt iparágak

2021. harmadik negyedévében a tőkebefektetések összesen 13 szektort érintettek. Összegét tekintve messze a legtöbb befektetés az ingatlan szektorba jutott: ide került a harmadik negyedévben befektetett teljes összeg 54 százaléka. A második helyen az üzleti- és ipari szolgáltatások álltak, a befektetett tőke értékének 15 százalékával. E két ágazat adta a tranzakciók számának 19 százalékát.

Az ingatlan szektorban realizált befektetések átlagértéke 2 867 millió forint volt, az építőipar szektorban 511 millió forint.

Kiszállások

A harmadik negyedévben a kiszállások száma némileg meghaladta az első két negyedév – 35 és 43 ügylet – adatait. A harmadik negyedévben regisztrált 49 kiszállás 12 alaphoz kötődött. A legtöbb – tíz – exitre a fogyasztói szolgáltatások szektorban került sor.

A leggyakoribb kiszállási módot – 22 esetet – a management általi kivásárlás képviselte. 12 alkalommal szakmai felvásárlás keretében történt meg a kiszállás, míg 11 esetben a befektetők a könyvleírás mellett döntöttek. Két kilépés esetében újabb magántőkealap vásárolta meg az alapok részesedését, míg további két eset más típusú kiszállással zárult.

Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 5,6 évig voltak tulajdonosok.

Tőkegyűjtés

A vizsgált időszakban nem került sor tőkegyűjtésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS