Értékpapír-állományok: MNB-összefoglaló az augusztusi változásokról

Értékpapír-állományok: MNB-összefoglaló az augusztusi változásokról
2022. 10. 07., 13:13

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 608 milliárd forinttal csökkent, a rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 59 milliárd forinttal növekedett augusztusban.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 608 milliárd forinttal csökkent augusztusban. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 125 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán augusztusban 6 milliárd forint értékben öt új sorozat kibocsátására került sor, egy papír járt le 148 milliárd forint összegben. Az aukciókon 299 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 44 milliárd forintot tettek ki. A nem aukció keretében értékesített (lakossági) kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 255 milliárd forintos állománycsökkenést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy aukciós ki- és rábocsátások 117 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 258 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 41 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok nőttek, az árváltozás -208 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán augusztusban sem új kibocsátásra, sem lejáratra nem került sor. Az árváltozás 335 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 120 milliárd forinttal növelte az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 6 milliárd forinttal csökkent augusztusban. A tárgyhónapban kibocsátás, lejárat és visszavásárlás sem volt. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1709 milliárd forintot tett ki augusztus végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya augusztusban 75 milliárd forinttal csökkent. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 2 457 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3 595 milliárd forintot ért el a hó végén. Augusztusban a kibocsátások értéke 80 milliárd forintot, a lejáratok összesen 107 milliárd forintot tettek ki. Az árváltozás 75 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 9 milliárd forinttal növelte az állományt.

Augusztusban a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 235 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 119 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 11 304 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 11 milliárd forintot tett ki, a lejárat 7 milliárd forint volt. Az árváltozás 12 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 14 milliárd forinttal növelte az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 59 milliárd forinttal növekedett a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3 125 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 5071 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 47 milliárd forintot tettek ki augusztus végén. A vezető papírok árfolyama vegyesen alakult, a részvénypiaci kapitalizáció 0,7 százalékkal került feljebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 39 milliárd forinttal növelte az állományt. A hónap során sem új bevezetésre, sem kivezetésre nem került sor.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománycsökkenésén belül 35 milliárd forinttal csökkent a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok állománya, melyen belül mind a forintban, mind a devizában kibocsátott állampapírok állománya csökkent. Augusztusban a tőzsdei részvények és a befektetési jegyek állománya növekedett, a növekedés 15 milliárd és 1 milliárd forintot tett ki, ezzel szemben egyéb kötvények állománya 6 milliárd forinttal csökkent.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 62 milliárd forinttal csökkent augusztusban. Ezen belül a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok és a tőzsdei részvények állománya csökkent, a csökkenés 66 milliárd és 1 milliárd forint volt. A jelzáloglevél, az egyéb kötvény és a befektetési jegy állományuk növekedett, a növekedés mindhárom értékpapírfajta esetén 2 milliárd forint volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 154 milliárd forinttal növekedett a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 12 milliárd forinttal csökkentették állampapír tulajdonukat; ebből a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 99 milliárd forint a csökkenés; a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 71 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból pedig 16 milliárd forint állománynövekedés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások növelték a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 164 milliárd és 5 milliárd forintot tett ki. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya csökkent a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül augusztusban minden szektorban csökkent az állomány, a külföldiek állománya 290 milliárd forinttal, a pénzügyi vállalatok, a nem pénzügyi vállalatok és az államháztartási szektor állománya 284 milliárd, 14 milliárd és 10 milliárd forinttal csökkent. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 10 milliárd forinttal szintén csökkent augusztusban. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-26 14:37:46
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) partnerségben indított konzultációt. A sorozat zalaegerszegi rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások előtt álló legkomolyabb nehézségek között van az energiaválság és a munkaerőhiány. Utóbbit, valamint a hatékonyságbeli lemaradást elsősorban az oktatás, képzés komolyabb fejlesztésével lehet orvosolni – hangzott el a rendezvényt záró fórumon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS