Értékpapír-állományok: MNB-összefoglaló az augusztusi változásokról

Értékpapír-állományok: MNB-összefoglaló az augusztusi változásokról
2022. 10. 07., 13:13

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 608 milliárd forinttal csökkent, a rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 59 milliárd forinttal növekedett augusztusban.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 608 milliárd forinttal csökkent augusztusban. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 125 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán augusztusban 6 milliárd forint értékben öt új sorozat kibocsátására került sor, egy papír járt le 148 milliárd forint összegben. Az aukciókon 299 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 44 milliárd forintot tettek ki. A nem aukció keretében értékesített (lakossági) kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 255 milliárd forintos állománycsökkenést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy aukciós ki- és rábocsátások 117 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 258 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 41 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok nőttek, az árváltozás -208 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán augusztusban sem új kibocsátásra, sem lejáratra nem került sor. Az árváltozás 335 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 120 milliárd forinttal növelte az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 6 milliárd forinttal csökkent augusztusban. A tárgyhónapban kibocsátás, lejárat és visszavásárlás sem volt. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1709 milliárd forintot tett ki augusztus végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya augusztusban 75 milliárd forinttal csökkent. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 2 457 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3 595 milliárd forintot ért el a hó végén. Augusztusban a kibocsátások értéke 80 milliárd forintot, a lejáratok összesen 107 milliárd forintot tettek ki. Az árváltozás 75 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 9 milliárd forinttal növelte az állományt.

Augusztusban a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 235 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 119 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 11 304 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 11 milliárd forintot tett ki, a lejárat 7 milliárd forint volt. Az árváltozás 12 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 14 milliárd forinttal növelte az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 59 milliárd forinttal növekedett a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3 125 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 5071 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 47 milliárd forintot tettek ki augusztus végén. A vezető papírok árfolyama vegyesen alakult, a részvénypiaci kapitalizáció 0,7 százalékkal került feljebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 39 milliárd forinttal növelte az állományt. A hónap során sem új bevezetésre, sem kivezetésre nem került sor.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománycsökkenésén belül 35 milliárd forinttal csökkent a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok állománya, melyen belül mind a forintban, mind a devizában kibocsátott állampapírok állománya csökkent. Augusztusban a tőzsdei részvények és a befektetési jegyek állománya növekedett, a növekedés 15 milliárd és 1 milliárd forintot tett ki, ezzel szemben egyéb kötvények állománya 6 milliárd forinttal csökkent.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 62 milliárd forinttal csökkent augusztusban. Ezen belül a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok és a tőzsdei részvények állománya csökkent, a csökkenés 66 milliárd és 1 milliárd forint volt. A jelzáloglevél, az egyéb kötvény és a befektetési jegy állományuk növekedett, a növekedés mindhárom értékpapírfajta esetén 2 milliárd forint volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 154 milliárd forinttal növekedett a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 12 milliárd forinttal csökkentették állampapír tulajdonukat; ebből a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 99 milliárd forint a csökkenés; a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 71 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból pedig 16 milliárd forint állománynövekedés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások növelték a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 164 milliárd és 5 milliárd forintot tett ki. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya csökkent a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül augusztusban minden szektorban csökkent az állomány, a külföldiek állománya 290 milliárd forinttal, a pénzügyi vállalatok, a nem pénzügyi vállalatok és az államháztartási szektor állománya 284 milliárd, 14 milliárd és 10 milliárd forinttal csökkent. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 10 milliárd forinttal szintén csökkent augusztusban. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS