Bizonytalan a gazdaság, hét 7 éve nem látott mélyponton a kockázatitőke-piac

2020. 01. 28., 17:31

A kockázatitőke-piaci tevékenység üteme lassul, jelezve, hogy a gazdasági környezet romlásával kapcsolatos várakozások hatással vannak a piaci hangulatra – derül ki a Deloitte közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérés legfrissebb eredményéből.

 A bizalom gyengülése miatt a mutató hét éve nem látott mélységbe került. A válaszadók csaknem fele (46 százalék) a gazdaság romlására számít a következő hónapok során, a várakozások egyhangúak, a megkérdezettek egyike sem számít a gazdasági helyzet javulására a következő hónapokban.

Tranzakciós szempontból a válaszadók negyede (25 százalék) összpontosít a kínálati piacra,  ami növekedést jelent a tavalyi egyötödhöz (19 százalék) képest, és egyben a legnagyobb arány 2015 tavasza óta. Ez valószínűleg összefügg a magas árazási szinttel, bár ez a helyzet stabilizálódhat: a válaszadók csupán 15 százaléka számít további árnövekedésre, míg a tavalyi évhez képest kétszeres arányban (48 százalék) számítanak az árazási szintek csökkenésére a következő év során.

„A tranzakciós árazások számos sikeres kockázatitőke-befektetői kilépéshez járultak hozzá a régióban az elmúlt néhány évben, amely további tőkegyűjtésre ösztönözte a befektetőket. A jelenlegi árszint várható enyhülése ösztönözheti a befektetéseket, mivel a friss forrással  rendelkező alapok könnyebben meg tudnak majd felelni az eladói várakozásoknak” – mondja Csűrös Balázs, a Deloitte Pénzügyi tanácsadási üzletágának partnere. „Egy esetlegesen nagyobb bizonytalansággal járó időszak nagyobb sikerrel kecsegtet a jól előkészített ügyletek számára, különösen azokban a helyzetekben, ahol az eladók nem rendelkeznek egyértelmű utódlási alternatívával.

A bizonytalan időszakban felértékelődnek a piacvezető vállalkozások: a válaszadók 62 százaléka arra számít, hogy ezekért a cégekért heves küzdelem fog folyni. Ez az eredmény a legutóbbi felmérésünkhöz képest jelentősen változott, hiszen akkor a válaszadóknak csak 47 százaléka számított a piacvezető cégek ilyen szintű felértékelődésére Közép-Európában. Az arány akkor a növekvő középvállalkozásoknál volt még magasabb (40 százalék), míg most ez csupán 29 százalék.

A felmérés részletes eredményeit ide kattintva tekintheti meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS