Bankmonitor: meglepően magas kamatot adnak a bankok a vállalati betétekre

2023. 08. 02., 20:13

Elképesztő összegeket dobnak ki a vállalkozások az ablakon akkor, ha nem gondoskodnak az akár csak pár napig vagy hétig szabad pénzeszközeik lekötéséről. Ennek a legegyszerűbb – és egyben gyakorlatilag költségmentes módja – a vállalati betét. Ezekre a bankok jelenleg bőven kétszámjegyű kamatot fizetnek, ami a Bankmonitor vállalati hitelezési szakértői szerint éves szinten milliós bevételt jelenthet egy vállalkozásnak.

A közel 0 százalékos kamatok időszakában még érthető volt, hogy kevés figyelmet fordítottak a vállalkozások a pár napig vagy hétig szabad pénzeszközeik megfelelő elhelyezésére, hiszen a lekötéssel elérhető hozam minimális volt. Nagyot fordult azonban a világ, az elmúlt másfél évben felerősödő – és még mindig 20 százalék fölötti – infláció arra kényszerít mindenkit, hogy meglévő forrásai értékének megőrzésére aktívan figyeljen.

Már rövid távra is elérhető kétszámjegyű kamat

Az már többnyire egyértelmű a vállalkozások számára, hogy az egy-két hónapon belül fel nem használt források elhelyezéséről gondoskodniuk kell, ám a rövidebb időtávra szabad likviditások befektetése már kevésbé egyértelmű. Ennek elmaradása bár nem jelenik meg a pénzügyi kimutatásokban, éppen úgy eredményrontó tétel, mintha a vállalkozás drágán venne alapanyagot, vagy nem hajtana be egy jogos követelést. Ráadásul a likvid források rendkívül egyszerűen és gyakorlatilag költségmentesen elhelyezhetők rövid távra is, köszönhetően a szinte minden banknál elérhető vállalati betéteknek.

Fontos ugyanakkor, hogy a kamatokat a nagyobb, több százmillió forint éves árbevételű vállalkozásoknak nem a banki kondíciós listákban érdemes keresniük, ehelyett a cég banki kapcsolattartójától célszerű ajánlatot kérniük.

Sok vállalkozást lep meg a vállalati betétekre vonatkozó konkrét ajánlat: már néhány napos, egy-két hetes időtávra is bőven kétszámjegyű kamatot fizetnek a bankok. A Bankmonitor vállalati hitelezési szakértői kiszámolták, milyen pénzügyi előnyt jelent ennek kihasználása jelenleg.

Mennyit lehet nyerni kis odafigyeléssel?

Vegyünk példaként egy vállalkozást, amelynek vevői minden hónapban 100 millió forintot fizetnek a megrendeléseik után az adott hónap 28. napján. Az 50 millió forintos bérleti díjat azonban csak a következő hónap 28. napján, a munkabéreket pedig a következő hónap 5. napján kell megfizetni, az adók és járulékok befizetésének határideje pedig a hónap 12. napja. A példában abból indultak ki a szakértők, hogy az utóbbi két tétel 30, illetve 20 millió forintot jelent a cégnek.

Eszerint a vállalkozás a befolyó 100 millió forintból egy hétre 30, két hétre 20, egy hónapra pedig 50 millió forintot tud lekötni. Ilyen összegekre jelenleg 12,8 (1 hét), 12,9 (2 hét) és 13 (1 hónap) százalékos kamat érhető el reálisan. Ez összegszerűen havi 716 667 forint, éves szinten pedig 8,6 millió forint kamatbevételt jelent. Ennyit hozhat egy apró odafigyelés.

A konkrét betéti ajánlatok összeghatáronként és bankonként persze érdemben eltérhetnek, a jelenlegi kamatszintek mellett azonban mindenképpen élni kell ezzel a lehetőséggel. Jó tudni, hogy a bankok mennyiségi kedvezményekkel dolgoznak: minél nagyobb egy vállalkozás, annál jobbak az alkupozíciói a bankoknál. Egy többszáz millió forintos árbevételű cégnél pedig már egyedi árat lehet elérni.

Megtakarítási lehetőségek egy kis odafigyeléssel

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai alapján a vállalkozások jelentős része nem fordít megfelelő figyelmet arra, hogy a tevékenységéhez, bankolási szokásaihoz optimálisan illeszkedő bankszámlacsomagot válasszon. Ebből eredően sokan fizetnek jóval többet a pénzügyi szolgáltatásokért annál, mint amennyibe egy testre szabott megoldás kerülne. A feleslegesen használt folyószámlahitel, a nem megfelelő árfolyamon lebonyolított devizaváltás évente szinte észrevétlenül vihet el milliókat, pedig ezek a problémák könnyen orvosolhatóak.

Az optimális szolgáltatások kiválasztása ugyanakkor nem egyszerű, hatékony segítséget jelenthet egy felkészült tanácsadó támogatása, aki jól ismeri az egyes bankoknál elérhető lehetőségeket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS