Mennyi pénz kell a nagyon szűkös és a nagyon jó megélhetéshez?

2023. 11. 06., 15:10

A magyar háztartások legszegényebb ötödében az egy főre eső nettó jövedelem 77 ezer forint, míg a leggazdagabb ötödben ugyanez az összeg 358 ezer forint. Az átlagos megélhetéshez a legszegényebbek szerint fejenként 136 ezer, a leggazdagabbak szerint 258 ezer forintra van szükség havonta.

A statisztikai hivatal „A háztartások életszínvonala” című friss kiadványában arról is olvashatunk, hogy a különböző jövedelmi szintű háztartások szerint mekkora havi jövedelemre lenne szükség bizonyos megélhetési szintekhez.

Minél kedvezőbb jövedelmi helyzetben van egy háztartás, annál magasabb az egy-egy megélhetési szinthez tartozó szubjektív jövedelemelvárás. Az átlagos megélhetéshez a legalsó ötödben lévők fejenként minimum havi 136 ezer, a legfelső ötödben lévők pedig minimum 258 ezer forintot tartanak 2023-ban szükségesnek.

A legszegényebb ötödben a háztartások tényleges nettó jövedelme megegyezik a nagyon szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott összeggel (76 ezer forint), az átlagos szinthez általuk elegendőnek ítélt (136 ezer forintos) összegnek azonban csak valamivel több mint felét teszi ki.

Ezzel szemben a leggazdagabb ötöd háztartásai esetében a (fejenként 358 ezer forintos) tényleges jövedelem közel 40 százalékkal magasabb annál, mint amennyit az átlagos szinthez elegendőnek ítél meg az adott háztartás (258 ezer forint) – és persze jóval meghaladja az ebben a körben a nagyon szűkös megélhetéshez elegendőnek tartott fejenként 147 ezer forintot.

És mennyi kell(ene) az igazán jó megélhetéshez? A legszegényebb háztartások szerint fejenként 251 ezer forint, a legtehetősebb háztartások szerint 551 ezer forint.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS