Mennyi pénz kell a nagyon szűkös és a nagyon jó megélhetéshez?

2023. 11. 06., 15:10

A magyar háztartások legszegényebb ötödében az egy főre eső nettó jövedelem 77 ezer forint, míg a leggazdagabb ötödben ugyanez az összeg 358 ezer forint. Az átlagos megélhetéshez a legszegényebbek szerint fejenként 136 ezer, a leggazdagabbak szerint 258 ezer forintra van szükség havonta.

A statisztikai hivatal „A háztartások életszínvonala” című friss kiadványában arról is olvashatunk, hogy a különböző jövedelmi szintű háztartások szerint mekkora havi jövedelemre lenne szükség bizonyos megélhetési szintekhez.

Minél kedvezőbb jövedelmi helyzetben van egy háztartás, annál magasabb az egy-egy megélhetési szinthez tartozó szubjektív jövedelemelvárás. Az átlagos megélhetéshez a legalsó ötödben lévők fejenként minimum havi 136 ezer, a legfelső ötödben lévők pedig minimum 258 ezer forintot tartanak 2023-ban szükségesnek.

A legszegényebb ötödben a háztartások tényleges nettó jövedelme megegyezik a nagyon szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott összeggel (76 ezer forint), az átlagos szinthez általuk elegendőnek ítélt (136 ezer forintos) összegnek azonban csak valamivel több mint felét teszi ki.

Ezzel szemben a leggazdagabb ötöd háztartásai esetében a (fejenként 358 ezer forintos) tényleges jövedelem közel 40 százalékkal magasabb annál, mint amennyit az átlagos szinthez elegendőnek ítél meg az adott háztartás (258 ezer forint) – és persze jóval meghaladja az ebben a körben a nagyon szűkös megélhetéshez elegendőnek tartott fejenként 147 ezer forintot.

És mennyi kell(ene) az igazán jó megélhetéshez? A legszegényebb háztartások szerint fejenként 251 ezer forint, a legtehetősebb háztartások szerint 551 ezer forint.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS