Mekkora vagyonnal rendelkeznek a magyar háztartások?

2022. 11. 06., 19:25

A statisztikai hivatal kiadványa a 2020-as adatokat ismerteti.

2020-ban az egy háztartásra jutó (kötelezettségekkel csökkentett) nettó vagyon 36,7 millió forint volt, másfélszerese a 2017-es összegnek – olvasható a KSH friss kiadványában.

Az egy háztartásra jutó összes reáleszköz átlagos értéke 74,8 százalékkal nőtt 3 év alatt, a pénzügyi eszközöké nem változott, a kötelezettségek növekedése 8,3 százalék volt.

A vagyon bővülésének elsődleges forrása az ingatlanok értékének 2017 és 2020 közötti másfélszeres növekedése volt – írják a KSH szakértői. 2020-ban a háztartások vagyonának 67,5 százalékát az ingatlanvagyon tette ki, 19,9 százalékot képviselt a vállalkozások értéke, 8,9 százalékot a pénzügyi eszközöké. Befektetéssel a háztartások 26,0 százaléka rendelkezett, míg 31,2 százalékuknak volt adóssága.

2020 végén a háztartások 85,8 százaléka lakott saját tulajdonú ingatlanban, amelyek átlagos mérete 83,8 m2, átlagos értéke pedig 23,8 millió forint volt. A lakosság 18,6 százaléka lakott jelzáloggal terhelt ingatlanban.

Hatalmas vagyoni különbségek

A háztartásonkénti átlagos nettó vagyon ötödönként tekintve számottevő egyenlőtlenséget mutatott. A felső és az alsó ötödbe tartozó háztartások átlagos nettó vagyona között 57-szeres volt a különbség 2020 végén.

Az első három ötödben az egy háztartásra jutó nettó vagyon nem érte el az átlagot. A jelentékeny vagyoni különbségeket elsősorban a háztartások tulajdonában lévő ingatlanok és vállalkozások értékének számottevő különbsége okozza. Ezen túlmenően jelentős összegű (10 millió forint feletti) pénzügyi eszközzel csak a legvagyonosabb ötöd háztartásai rendelkeztek. A kötelezettségeket illetően a legalsó ötöd háztartásainak átlagosan 800 ezer forint tartozása volt, ez a legfelső ötödben átlagosan 2,2 millió forintot tett ki.

A legkisebb vagyonnal az egyedül élők rendelkeztek

Az egyes háztartástípusokat tekintve 2020-ban a legvagyonosabbak a két felnőtt két gyermekkel típusú háztartások voltak, átlagosan 50,2 millió forintos nettó vagyonnal.

A legkisebb vagyonnal az egyedül élők rendelkeztek abban az évben, átlagosan 23,2 millió forinttal. Reál- és pénzügyi eszközeik értékéhez (bruttó vagyon) viszonyítva a legnagyobb adósságállományuk a három vagy annál több gyermekes háztartásoknak volt, átlagosan 7,8 millió forint. Bruttó vagyonuk arányában a legkevésbé eladósodottak a kétgyermekes családok voltak, átlagosan 5,6 millió forintos kötelezettséggel. A lakóingatlan értéke a kétgyermekes háztartásoknál volt a legmagasabb, átlagosan 28 millió forint. 2020-ban a legalacsonyabb értékű (átlagosan 19 millió forintos) lakásban az egyszemélyes háztartások éltek.

Régiók

A régiókat tekintve 2020 végén az egy háztartásra jutó átlagos nettó vagyon Budapesten volt a legmagasabb: 64,1 millió forint. Az országos átlagot Pest régióban (45,7 millió forint) és Nyugat-Dunántúlon (42,0 millió forint) haladta meg a háztartások átlagos vagyona, míg ennek összege Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb 2020-ban (átlagosan 19,9 millió forint). A régiók közti számottevő eltérés leginkább az ingatlanok értékének jelentős különbségében rejlett.

A háztartások átlagos vagyona 2017-hez képest a legnagyobb mértékben, 1,8-szeresére Közép-Dunántúlon nőtt, de Budapesten is a másfélszeresére emelkedett. A legkisebb mértékű, 1,4-szeres növekedés Dél-Dunántúlon történt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS