Megtorpant októberben az albérletek drágulása

2024. 11. 12., 23:12

Az előző hónaphoz képest országosan 0,5 százalékkal csökkentek, Budapesten pedig stagnáltak a bérleti díjak – derül ki a KSH és az ingatlan.com lakbérindexéből.

Az éves drágulás üteme 8,5 százalékra lassult országosan a szeptemberi 9,6 százalékról, Budapesten pedig 9 százalék lett októberben (egy hónappal korábban 9,9 százalék volt).

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: az országosan látható októberi lakbércsökkenés részben szezonális hatásokkal magyarázható. Az elmúlt években már többször előfordult, hogy az albérletszezon lecsengése után az áremelkedés dinamikája is lassult átmenetileg. A másik, fontosabb tényező, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett tempós drágulással a bérlők nehezen tudnak lépést tartani, így októberben már csak visszafogottabb árakon voltak hajlandóak kivenni lakóingatlanokat. Balogh László szerint egyelőre korai lenne eldönteni, hogy átmeneti megtorpanásról van szó, vagy stabilizálódnak a bérleti díjak a mostani szintek környékén.

A kínálati piacon november második hetében Budapesten 250 ezer forintos átlagos bérleti díj a jellemző. A legdrágább kerület továbbra is a II., ahol 340 ezer forint az átlagos lakbér, a legolcsóbb városrész pedig 160 ezer forinttal a XXIII. kerület. A legszélesebb választékot nyújtó kerület a XI. és a XIII., ahol 263 ezer, illetve 250 ezer forintos átlagár jellemzi a kínálatot. A fővároson kívül továbbra is Debrecen számít a legdrágább nagyvárosnak: 230 ezer forintos átlagos lakbérrel kell számolnia annak, aki kiadó lakást keres. A többi egyetemvárost tekintve: Győrben 200 ezer, Szegeden 160 ezer, Pécsen 150 ezer forint, Miskolcon pedig csak 115 ezer forint az átlagos bérleti díj. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 03., 23:03
Közzétették az ESG törvény újabb módosításának tervezetét, amely jelentős egyszerűsítéseket ígér a vállalkozások számára a fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségek teljesítésének területén. A változások – a módosító törvény elfogadása esetén – a kihirdetés után 30 nappal lépnének hatályba, míg a módosult bírságolási rendelkezések csak 2026-tól válnának alkalmazhatóvá. A javaslat által bevezetni kívánt legfőbb változtatásokról a DLA Piper Hungary készített összefoglalót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS