Júliusban érezhetően emelkedett a GKI konjunktúraindexe

2023. 07. 24., 15:13

A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmé-rés eredményeinek összefoglaló mutatója, a konjunktúraindex, a júniusi jelentős csökkenés után, júliusban érezhetően emelkedett, s ezzel visszatért az áprilisi szintre. Az üzleti és a fogyasztói kilátá-sok is javultak. Júliusban a foglalkoztatási várakozás enyhén élén-kült, de a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősö-dött júniushoz képest. A cégek áremelési törekvése alig változott egy hónap alatt, a fogyasztók inflációs várakozása enyhén emel-kedett.

GKI üzleti bizalmi index júniusban számottevően (7 pontot) esett, de júliusban kissé emelkedett (3 ponttal), azaz az előző havi veszteséget nem sikerült ledolgozni. Mind a négy vizsgált ágazatban nőtt a bizalmi index, azaz a jövőbe vetett bizalom, de ez továbbra is visszafogott.

Az iparban ugyan az elmúlt időszaki termelés megítélése kissé romlott, a rendelésállomány megítélése nem változott, de a készleteké kedvezőbb lett és a termelési kilátások is érdemben javultak. Az építőiparban az előző háromhavi termeléssel való elégedettség és a rendelésállományok értékelése is érezhetően javult. A kereskedelemben az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése az előző havinál kedvezőbb lett, emellett változatlan készletekről tudósítottak a válaszadók. A szolgáltató ágazatban az általános üzletmenet megítélése és a forgalmi várakozások is enyhén javultak. A két legpesszimistább ágazat jelenleg az építőipar és a kereskedelem.

GKI fogyasztói bizalmi index június után júliusban is emelkedett (ez utóbbi hónapban 2 ponttal), s így értéke 14 havi csúcsra jutott. Az év hetedik hónapjában a lakosság saját pénzügyi helyzetének értékelése és a nagyértékű fogyasztási cikkekre költhető pénzükről alkotott vélemény sem változott érdemben. Viszont a következő egy évben saját pénzügyi helyzetüket lényegesen jobbnak várják, mint tették azt júniusban.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága júliusban enyhén javult, de továbbra is enyhe többségben vannak az elbocsátásra készülők a létszám bővítését tervezőkkel szemben. E két arány közötti különbség az iparban és az építőiparban csekély, a szolgáltató szférában az optimisták, a kereskedelemben viszont a pesszimisták adják a többséget. A lakosság munkanélküliségtől való félelme - négy havi javulás után - júliusban valamelyest romlott.

Júniusban az üzleti szféra áremelési tervei jelentősen, csaknem hétéves mélypontjukra estek. Júliusban némi korrekció, hibahatáron belüli emelkedés következett be. A fogyasztók inflációs várakozása is enyhén emelkedett, de a korábbiaknál így is jellemzően kisebb. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése az üzleti szférában – a júniusi jelentősen esés után – júliusban kissé emelkedett, míg a lakosság körében megtört a hat hónapja tartó folyamatosan javulás, de a romlás mértéke minimális.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS