A jegybank rendszeresen kommentálja a KSH inflációs mutatóit. Az inflációs főcsoportok árváltozásait Várhegyi Judit vette sorra.
2022 februárjában az éves összevetésben számított infláció 8,3 százalék volt. Az infláció 0,4 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek, illetve az iparcikkek árindexének növekedése magyaráz.
Az iparcikkek árai a korábbi évekre jellemző enyhe árcsökkenés helyett 1,0 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, így az iparcikkek éves inflációja 7,4 százalékra emelkedett. Az iparcikkek esetében tapasztalt áremelkedés a nemzetközi folyamatokkal összhangban van. A termékkörön belül a tartós és a nem tartós iparcikkek árindexe egyaránt nőtt. A termékcsoport esetén a globális félvezetőhiány és a nyersanyagárak emelkedése is a fogyasztói árak emelkedésének irányába hatott.
A piaci szolgáltatásokárai az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal nőttek. A szokásos februári átárazásnál jelentősen magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások árai tovább növekedtek. A piaci szolgáltatások éves árindexe 6,5 százalék volt.
Az élelmiszerek inflációja 11,9 százalékkal emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt nőtt. Januárhoz képest az élelmiszerek árai 2,3 százalékkal emelkedtek, ami enyhén magasabb az elmúlt évek februárjaival összehasonlítva. Az alapvető élelmiszerek esetében bevezetett árstop által érintett termékek (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó étolaj, sertéscomb, 2,8 százalékos UHT tej, csirkemell) ára csökkent az előző hónaphoz képest, ami összességében mérsékelte az élelmiszerek áremelkedésének ütemét. A szabályozott termékek árai januárhoz képest érdemben nem mutattak változást.
A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók januárban az előző hónaphoz képest lényegében nem változtak és értékük a jegybanki célsáv fölött alakul.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.