Így változnak a budapesti albérletdíjak

2020. 10. 06., 13:00

A pesti átmeneti és külső kerületekben a március–áprilisi visszaesés óta alapvetően stagnálnak a lakbérek, a budai hegyvidéki és a pesti belső kerületekben jelentős havi ingadozás mellett emelkedő tendencia rajzolódik ki – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex adataiból.

  • A pesti átmeneti és külső kerületekben a március–áprilisi visszaesés óta alapvetően stagnálnak a lakbérek, a budai hegyvidéki és a pesti belső kerületekben jelentős havi ingadozás mellett emelkedő tendencia rajzolódik ki – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex adataiból.

A kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 53m2, a megyeszékhelyeken 57m2 volt. A kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 67m2-t tett ki 2020 január–augusztusában.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben található lakásokra vonatkozott, fennmaradó 6,1 százalékuknak családi ház volt a tárgya.

2020 eddig eltelt időszakában a vizsgált hirdetések 46,9 százaléka magánszemélyektől, 53,1 százaléka közvetítőktől származott. Az utóbbiak aránya Budapesten magasabb, 55,5 százalék volt.

Az országos lakbérindex a március–áprilisi visszaesés óta kismértékben növekvő tendenciát mutat, azonban a május–augusztusi időszakban megfigyelhető ingadozás jelentős piaci bizonytalanságra utal. 2020 augusztusában az aggregált országos index a bázisidőszaki 134 százalékát érte el, ami 6,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszaki szinttől.

Budapesten eltérő folyamatok jellemzik a városközponthoz közeli és a távolabbi kerületeket: míg a pesti átmeneti és külső kerületekben a március–áprilisi visszaesés óta alapvetően stagnálnak a lakbérek, a budai hegyvidéki és a pesti belső kerületekben jelentős havi ingadozás mellett emelkedő tendencia rajzolódik ki. (A tavaszi visszaesés során a pesti belső kerületekben a lakbérek nagyjából a 2018-as nyári szintre mérséklődtek.) Budapesten 2020 augusztusában a 2015. évi bázisindex 128 százalékot tett ki, ami az előző év azonos időszakánál 10 százalékkal alacsonyabb.

Újszerű megoldás

A KSH és az ingatlan.com együttműködése újszerű megoldást jelent a közérdeklődésre számot tartó statisztikai információk közzétételében. Ennek során megvalósul egy üzleti adatbázis statisztikai hasznosítása, és ezáltal bővül az elérhető statisztikai információk köre. Az együttműködés keretében a KSH az ingatlan.com által felkínált hirdetési adatokat használja fel a magánlakások bérleti piacának vizsgálatára, így egy olyan területről szolgáltathat adatokat, amely a hagyományos statisztikai eszközökkel csak nagyon korlátozottan figyelhető meg.

A magánbérleti szektorra és annak egyes részpiacaira vonatkozó kutatási eredményeket a KSH havi rendszerességgel teszi közzé. A számítások az adott hónap folyamán megszűnő, törölt hirdetések legutolsó ismert hirdetett lakbérén alapulnak.

A felhasznált adatok területi megoszlására jelentős nagyvárosi koncentráció, azon belül erőteljes fővárosi túlsúly jellemző. Budapest részesedése 2020 első nyolc hónapjában 60,8, a megyeszékhelyeké együttesen 27,1 százalék volt. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS