Az M1-esen volt a legtöbb, az M6-oson a legkevesebb baleset a II. negyedévben

2022. 12. 20., 20:13

A csökkenő forgalomban a balesetek száma éves összevetésben 4,3 százalékkal mérséklődött 2022 III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az elmúlt négy év azonos időszakait vizsgálva, ebben a negyedévben történt a legkevesebb személysérüléssel járó baleset a hazai közutakon. A 4246 balesetben összesen 5961-en sérültek meg, közülük 163 fő vesztette életét. Az ittasan okozott balesetek száma 7,5 százalékkal csökkent.

Közel 10 százalékkal kevesebb baleset történt szeptemberben

2022 III. negyedévében, 2,1 százalékkal csökkenő gépjárműforgalom mellett, 4,3 százalékkal kevesebb, összesen 4246, személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a hazai utakon. Júliusban stagnált, augusztusban 4,2, szeptemberben 9,2 százalékkal csökkent a balesetek száma.

A halálos balesetek számában 10, a súlyos sérüléssel járó balesetek esetében 3,4, a könnyű sérüléssel járókéban pedig 4,4 százalékos csökkenés volt megfigyelhető 2021 azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban 163-an haltak meg, 1498-an szenvedtek súlyos, 4300-an könnyű sérülést, összesen az egy évvel korábbihoz képest 1,9 százalékkal kevesebben sérültek vagy haltak meg a hazai utakon.

Nőtt az autópályákon történő balesetek száma

A III. negyedévben a balesetek 94 százalékáért a járművezetők voltak felelősek. Ezeken belül továbbra is a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt a leggyakoribb ok (32 százalék), amelyet a szabálytalan irányváltás követett (26 százalék). A balesetek 87 százalékát személyszállító járművel idézték elő. Segédmotoros kerékpárral 1,7, személygépkocsival 2,1, kerékpárral 6,7, autóbusszal 23, motorkerékpárral 24 százalékkal kevesebb balesetet okoztak, mint egy évvel korábban.

2022 III. negyedévében 7,5 százalékkal kevesebb volt az ittasan okozott baleset, mint egy évvel korábban. Ez az összes baleset 8,1 százalékát tette ki.

Az autópályákon 9,9 százalékkal több, összesen 188 baleset történt, ezen belül 10-ről 13-ra nőtt a halálos kimenetelűek száma. Emellett a súlyos sérüléssel járó balesetek száma is negyedével emelkedett. A száz kilométernél hosszabb autópályákon átlagosan 16,4 baleset jutott száz kilométerre, fajlagosan a legtöbb (32) az M1-en, a legkevesebb (6,8) az M6-on.

A legtöbb baleset Pest (496), Szabolcs-Szatmár-Bereg (235) és Bács-Kiskun (234) megyében, a legkevesebb Nógrád (67), Tolna (93) és Békés megyében (132) történt. Budapesten 924 balesetet regisztráltak a III. negyedév során. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS