Az M1-esen volt a legtöbb, az M6-oson a legkevesebb baleset a II. negyedévben

2022. 12. 20., 20:13

A csökkenő forgalomban a balesetek száma éves összevetésben 4,3 százalékkal mérséklődött 2022 III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az elmúlt négy év azonos időszakait vizsgálva, ebben a negyedévben történt a legkevesebb személysérüléssel járó baleset a hazai közutakon. A 4246 balesetben összesen 5961-en sérültek meg, közülük 163 fő vesztette életét. Az ittasan okozott balesetek száma 7,5 százalékkal csökkent.

Közel 10 százalékkal kevesebb baleset történt szeptemberben

2022 III. negyedévében, 2,1 százalékkal csökkenő gépjárműforgalom mellett, 4,3 százalékkal kevesebb, összesen 4246, személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a hazai utakon. Júliusban stagnált, augusztusban 4,2, szeptemberben 9,2 százalékkal csökkent a balesetek száma.

A halálos balesetek számában 10, a súlyos sérüléssel járó balesetek esetében 3,4, a könnyű sérüléssel járókéban pedig 4,4 százalékos csökkenés volt megfigyelhető 2021 azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban 163-an haltak meg, 1498-an szenvedtek súlyos, 4300-an könnyű sérülést, összesen az egy évvel korábbihoz képest 1,9 százalékkal kevesebben sérültek vagy haltak meg a hazai utakon.

Nőtt az autópályákon történő balesetek száma

A III. negyedévben a balesetek 94 százalékáért a járművezetők voltak felelősek. Ezeken belül továbbra is a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt a leggyakoribb ok (32 százalék), amelyet a szabálytalan irányváltás követett (26 százalék). A balesetek 87 százalékát személyszállító járművel idézték elő. Segédmotoros kerékpárral 1,7, személygépkocsival 2,1, kerékpárral 6,7, autóbusszal 23, motorkerékpárral 24 százalékkal kevesebb balesetet okoztak, mint egy évvel korábban.

2022 III. negyedévében 7,5 százalékkal kevesebb volt az ittasan okozott baleset, mint egy évvel korábban. Ez az összes baleset 8,1 százalékát tette ki.

Az autópályákon 9,9 százalékkal több, összesen 188 baleset történt, ezen belül 10-ről 13-ra nőtt a halálos kimenetelűek száma. Emellett a súlyos sérüléssel járó balesetek száma is negyedével emelkedett. A száz kilométernél hosszabb autópályákon átlagosan 16,4 baleset jutott száz kilométerre, fajlagosan a legtöbb (32) az M1-en, a legkevesebb (6,8) az M6-on.

A legtöbb baleset Pest (496), Szabolcs-Szatmár-Bereg (235) és Bács-Kiskun (234) megyében, a legkevesebb Nógrád (67), Tolna (93) és Békés megyében (132) történt. Budapesten 924 balesetet regisztráltak a III. negyedév során. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS