Szatmári Tamás: A tőzsdére lépés is szerepel a terveink között

Szatmári Tamás: A tőzsdére lépés is szerepel a terveink között
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 07. 05., 09:13

A közvetlen és transzparens vállalati kultúrában hiszek, ezen szemléletmód mentén vezetem a magyarországi csapatot – mondta az Üzletemnek Szatmári Tamás, az Aliz ügyvezetője.

Szatmári Tamás a felhős technológiákkal foglalkozó Aliz ügyvezetője, irányítása alatt a vállalat immár harmadik nemzetközi irodáját nyitja meg, ezúttal Milánóban. Az Aliz központja Budapesten található, emellett irodával rendelkezik Szingapúrban és Berlinben is. A vállalat 2010 óta foglalkozik Google Cloud technológiákkal, 2019 óta a platform legmagasabb fokozatú partnere, a felhőmigráció, adatelemzés, infrastruktúra és Machine Learning területeken az elérhető legmagasabb szintű képesítéssel bír. Szatmári Tamás az Aliz történetének valamennyi állomásán jelen volt, hiszen annak indulásakor csatlakozott a vállalathoz. A szakember elsődleges feladata a vállalat nemzetközi terjeszkedésének támogatása. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 417. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Pályafutásom óriási fordulópontja volt az a nap, amikor csatlakoztam az Alizhoz. Egy nemzetközi szinten jegyzett tanácsadó cég felépítésében vehettem részt, amely magyar vállalatként elsőként szerezte meg a Google Cloud premier partneri státuszát. Az azóta eltelt időszak csak megerősített minket abban, hogy folyamatosan megújulni képes, megbízható és mélyreható szakértelemmel bíró partnerként valódi értéket képviselhetünk a piacon. Az elmúlt évek természetesen elénk is állítottak kihívásokat, de diverzifikáltságunknak köszönhetően a pandémia idején is képesek voltunk évről-évre 50 százalékos növekedést elérni. Úgy építettük fel tevékenységünket, hogy ügyfeleink tevékenységi köre éppolyan változatos képet mutasson, mint földrajzi elhelyezkedése, ennek köszönhetően képesek voltunk alkalmazkodni a megváltozott piaci helyzethez. Ezért az eredményért a csapat minden tagja keményen dolgozott, amire nagyon büszke vagyok.

Milyen távra tervez?

– Egyszerre több időtávval is tervezek, így nem csak stratégiai, de operatív szinten is világosabban látom céljaim, és ezeket egyértelműbben tudom kommunikálni a kollégáimmal. A vállalat jövőbeni piaci pozícióját és a versenyképességet hosszú távon garantáló célokat 3-5 évre előre tervezzük meg, de éppilyen fontos a negyedéves időszakot felölelő célok és kulcseredmények (OKR), amelyek rövid távú, konkrét lépéseket határoznak meg.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az Aliznál sok első pillanatot megélhettem, kezdve a Google Cloud legmagasabb szintű partneri státuszának megszerzésével és új régiókban megnyitott irodáinkkal, de sok célom van még a jövőre nézve. Ilyen például a tőzsdére lépés amerikai tőzsdepiacon, valamint cégfelvásárlás, amivel szélesíthetjük portfóliónkat. Ehhez szorosan kapcsolódik egy másik célkitűzésem, hogy meglévő, sikeres szolgáltatásaink mellett skálázható termékkel is megjelenjünk a piacon.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Feleségem rendkívül meghatározó példakép az életemben. Több szervezet élén bizonyította tehetségét, a szenvedélyes cégépítés művészetéről rengeteget tanulok tőle.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Az Aliznál az első pillanattól kezdve nemzetközi vállalatban gondolkoztunk. Bíztatom a kollégákat, hogy ugyanúgy, ahogy az Aliz alapítói, ők is merjenek nagyban gondolkodni, és igyekezzünk együtt megvalósítani az álmokat. A mindennapokat tekintve pedig a közvetlen és transzparens vállalati kultúrában hiszek, ezen szemléletmód mentén vezetem a magyarországi csapatot is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen próbára tenném képességeim és tapasztalataim mediátorként. Rendkívül fontosnak tartom az őszinte és egyértelmű kommunikációt és a konfliktuskezelést, a cégvezetés során is ezeket a szempontokat képviselem. Hogy egy teljesen más területet is említsek, surf oktatóként is kipróbálnám magam. Ott is lehetőségem lenne az embereket segíteni abban, hogy kihozzák magukból a legtöbbet, csak egy teljesen más területen.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Aktívan keresem azokat az eseményeket és fórumokat, ahol személyesen építhetem a szakmai kapcsolatokat. Kifejezetten élvezem a más iparágak képviselőivel folytatott eszmecseréket, ezek nagyban szélesítik látásmódomat. A networking így számomra nem csak üzleti partnerek megtalálásáról szól, hanem egyfajta brainstorming jellege is van, ahol a kihívások és megoldások új értelmezést nyernek.

Mire sajnálja az idejét?

– A várakozásra nagyon sajnálom az időmet, éppen ezért ügyelek arra, hogy a megbeszélésekre, találkozókra mindig pontosan érkezzem, és én se raboljam más idejét. Mivel az a típus vagyok, aki stratégia szinteken szeret gondolkodni és tervezni, illetve azt érezni, hogy halad előre a cél felé, a repetitív feladatokat időpazarlásnak élem meg, azokat igyekszem a lehető leghatékonyabb módon automatizálni vagy delegálni. A magánéletemben a bevásárlásra minden percet sajnálok, ezért inkább online vásárolok, és az így nyert időt hasznosabb dolgokra szánom, például a családommal töltöm.

Mivel lehet felbosszantani?

– Türelmes embernek tartom magam, a megbízhatatlanságot azonban nem viselem jól. A magánéletben és az üzleti életben is fontosnak tartom, hogy úgy viselkedjünk a másikkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Mivel minden esetben odafigyelek arra, hogy tisztelettel bánjak a másik féllel, ne játsszam az idejével, ha valaki nem tartja magát ahhoz, amit megígért, és nem is szól róla, hogy nem fogja megcsinálni, azt nagyon bosszantónak találom.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen segítenék olyan területen, ahol a tapasztalatomat tudom kamatoztatni. Emellett hiszek a kis közösségek erejében, azt gondolom, az ő összefogásukban rendkívül nagy erő van.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Olyan eszközökre és megoldásokra, amelyek hatékonyabbá tesznek egy folyamatot, és végső soron kifizetődnek. Erre jó példa a stabil wifi kapcsolat, ami nem csak munkaeszköz, de manapság már szinte valamennyi elintéznivalóhoz és a szórakozáshoz is elengedhetetlen.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A mindennapokban jelentkező stressz kezelésében a meditálás segít, és teljesen ki tud kapcsolni. Emellett fontosnak tartom a rendszeres testmozgást, ami a testi és lelki egészséghez egyaránt elengedhetetlen. Több sportot is űzök emiatt, ezek egyike az úszás, ami jó alkalmat teremt arra, hogy a gondolataim kitisztítsam, eltávolodjam a hétköznapi problémáktól. Ugyanakkor egy nyugodt vacsora a családommal is csodákra képes egy mozgalmas nap után.

(Fotók: Aliz)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS