Szatmári Tamás: A tőzsdére lépés is szerepel a terveink között

Szatmári Tamás: A tőzsdére lépés is szerepel a terveink között
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 07. 05., 09:13

A közvetlen és transzparens vállalati kultúrában hiszek, ezen szemléletmód mentén vezetem a magyarországi csapatot – mondta az Üzletemnek Szatmári Tamás, az Aliz ügyvezetője.

Szatmári Tamás a felhős technológiákkal foglalkozó Aliz ügyvezetője, irányítása alatt a vállalat immár harmadik nemzetközi irodáját nyitja meg, ezúttal Milánóban. Az Aliz központja Budapesten található, emellett irodával rendelkezik Szingapúrban és Berlinben is. A vállalat 2010 óta foglalkozik Google Cloud technológiákkal, 2019 óta a platform legmagasabb fokozatú partnere, a felhőmigráció, adatelemzés, infrastruktúra és Machine Learning területeken az elérhető legmagasabb szintű képesítéssel bír. Szatmári Tamás az Aliz történetének valamennyi állomásán jelen volt, hiszen annak indulásakor csatlakozott a vállalathoz. A szakember elsődleges feladata a vállalat nemzetközi terjeszkedésének támogatása. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 417. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Pályafutásom óriási fordulópontja volt az a nap, amikor csatlakoztam az Alizhoz. Egy nemzetközi szinten jegyzett tanácsadó cég felépítésében vehettem részt, amely magyar vállalatként elsőként szerezte meg a Google Cloud premier partneri státuszát. Az azóta eltelt időszak csak megerősített minket abban, hogy folyamatosan megújulni képes, megbízható és mélyreható szakértelemmel bíró partnerként valódi értéket képviselhetünk a piacon. Az elmúlt évek természetesen elénk is állítottak kihívásokat, de diverzifikáltságunknak köszönhetően a pandémia idején is képesek voltunk évről-évre 50 százalékos növekedést elérni. Úgy építettük fel tevékenységünket, hogy ügyfeleink tevékenységi köre éppolyan változatos képet mutasson, mint földrajzi elhelyezkedése, ennek köszönhetően képesek voltunk alkalmazkodni a megváltozott piaci helyzethez. Ezért az eredményért a csapat minden tagja keményen dolgozott, amire nagyon büszke vagyok.

Milyen távra tervez?

– Egyszerre több időtávval is tervezek, így nem csak stratégiai, de operatív szinten is világosabban látom céljaim, és ezeket egyértelműbben tudom kommunikálni a kollégáimmal. A vállalat jövőbeni piaci pozícióját és a versenyképességet hosszú távon garantáló célokat 3-5 évre előre tervezzük meg, de éppilyen fontos a negyedéves időszakot felölelő célok és kulcseredmények (OKR), amelyek rövid távú, konkrét lépéseket határoznak meg.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az Aliznál sok első pillanatot megélhettem, kezdve a Google Cloud legmagasabb szintű partneri státuszának megszerzésével és új régiókban megnyitott irodáinkkal, de sok célom van még a jövőre nézve. Ilyen például a tőzsdére lépés amerikai tőzsdepiacon, valamint cégfelvásárlás, amivel szélesíthetjük portfóliónkat. Ehhez szorosan kapcsolódik egy másik célkitűzésem, hogy meglévő, sikeres szolgáltatásaink mellett skálázható termékkel is megjelenjünk a piacon.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Feleségem rendkívül meghatározó példakép az életemben. Több szervezet élén bizonyította tehetségét, a szenvedélyes cégépítés művészetéről rengeteget tanulok tőle.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Az Aliznál az első pillanattól kezdve nemzetközi vállalatban gondolkoztunk. Bíztatom a kollégákat, hogy ugyanúgy, ahogy az Aliz alapítói, ők is merjenek nagyban gondolkodni, és igyekezzünk együtt megvalósítani az álmokat. A mindennapokat tekintve pedig a közvetlen és transzparens vállalati kultúrában hiszek, ezen szemléletmód mentén vezetem a magyarországi csapatot is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen próbára tenném képességeim és tapasztalataim mediátorként. Rendkívül fontosnak tartom az őszinte és egyértelmű kommunikációt és a konfliktuskezelést, a cégvezetés során is ezeket a szempontokat képviselem. Hogy egy teljesen más területet is említsek, surf oktatóként is kipróbálnám magam. Ott is lehetőségem lenne az embereket segíteni abban, hogy kihozzák magukból a legtöbbet, csak egy teljesen más területen.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Aktívan keresem azokat az eseményeket és fórumokat, ahol személyesen építhetem a szakmai kapcsolatokat. Kifejezetten élvezem a más iparágak képviselőivel folytatott eszmecseréket, ezek nagyban szélesítik látásmódomat. A networking így számomra nem csak üzleti partnerek megtalálásáról szól, hanem egyfajta brainstorming jellege is van, ahol a kihívások és megoldások új értelmezést nyernek.

Mire sajnálja az idejét?

– A várakozásra nagyon sajnálom az időmet, éppen ezért ügyelek arra, hogy a megbeszélésekre, találkozókra mindig pontosan érkezzem, és én se raboljam más idejét. Mivel az a típus vagyok, aki stratégia szinteken szeret gondolkodni és tervezni, illetve azt érezni, hogy halad előre a cél felé, a repetitív feladatokat időpazarlásnak élem meg, azokat igyekszem a lehető leghatékonyabb módon automatizálni vagy delegálni. A magánéletemben a bevásárlásra minden percet sajnálok, ezért inkább online vásárolok, és az így nyert időt hasznosabb dolgokra szánom, például a családommal töltöm.

Mivel lehet felbosszantani?

– Türelmes embernek tartom magam, a megbízhatatlanságot azonban nem viselem jól. A magánéletben és az üzleti életben is fontosnak tartom, hogy úgy viselkedjünk a másikkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak. Mivel minden esetben odafigyelek arra, hogy tisztelettel bánjak a másik féllel, ne játsszam az idejével, ha valaki nem tartja magát ahhoz, amit megígért, és nem is szól róla, hogy nem fogja megcsinálni, azt nagyon bosszantónak találom.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen segítenék olyan területen, ahol a tapasztalatomat tudom kamatoztatni. Emellett hiszek a kis közösségek erejében, azt gondolom, az ő összefogásukban rendkívül nagy erő van.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Olyan eszközökre és megoldásokra, amelyek hatékonyabbá tesznek egy folyamatot, és végső soron kifizetődnek. Erre jó példa a stabil wifi kapcsolat, ami nem csak munkaeszköz, de manapság már szinte valamennyi elintéznivalóhoz és a szórakozáshoz is elengedhetetlen.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A mindennapokban jelentkező stressz kezelésében a meditálás segít, és teljesen ki tud kapcsolni. Emellett fontosnak tartom a rendszeres testmozgást, ami a testi és lelki egészséghez egyaránt elengedhetetlen. Több sportot is űzök emiatt, ezek egyike az úszás, ami jó alkalmat teremt arra, hogy a gondolataim kitisztítsam, eltávolodjam a hétköznapi problémáktól. Ugyanakkor egy nyugodt vacsora a családommal is csodákra képes egy mozgalmas nap után.

(Fotók: Aliz)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS