Zsebünkben a bankunk, de beszélgethetünk is vele?

2021. 07. 01., 12:00

A modern technológia leglátványosabb eszközei az elmúlt öt évből a digitális személyi asszisztensek voltak. Ezek az asszisztensek képesek a beszédfelismerésre, legújabban pedig a vásárlásra is. Kérdés, hogy a bankolásban mennyire lesznek bevethetőek, és ha technológiailag lehetséges is, mindez az ügyfelek számára rejteget-e majd biztonsági aggályokat, például egy kávézóban megkérnénk-e a bankunkat élő szóban, hogy utalja el az aktuális rezsit.

Az interaktivitást először az Apple Siri funkciója majd pedig a hasonló beszédfelismerésre képes otthoni berendezések hozták el. A Google Home-ot, vagy az Alexát az különbözteti meg az előd technológiáktól, hogy képesek válaszolni. Emellett meg tudják őrizni a beszélgetés kontextusát, azaz nem feltétlenül kell szabatos mondatokban elmondani minden részletet újra. Emiatt a vásárlás, a szolgáltatások igénybevétele egyszerűvé válik.

Mivel ezek az asszisztensek már „megtanultak” fizetni is, az így létrejövő voice banking a 2010-es évek végének egyik nagy, de lassan haladó trendje. A Santander már 2017-ben bővítette hangvezérléssel az appját. A Paypal tulajdonában álló és az Egyesült Államokban rendkívül népszerű Venmo is több mint három éve rendelkezik Siri integrációval. Elég csak belemondani a mikrofonba, hogy Siri utalj át egy ezrest és a tranzakció teljesül is. Olyan, technológiában hagyományosan erős neobankok, mint az N26, a Tink vagy a Revolut azonban egyelőre kivárnak, hiszen a szöveges felületek karbantartása és honosítása sokkal egyszerűbb.

„A számlainformációs és a fizetési szolgáltatások az elsők, amelyeket digitalizálni lehet és amelyek átterelhetők hangos csatornára, továbbá működik még a költéskövetés hangvezérelt verziója is.”– mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Az ázsiai piac bátrabb a kísérletezésben, ott akár pénzügyi tanácsadást, hírszolgáltatást is bíznak a rendszerre. A kínai Ant Financial pedig több szolgáltatását kötötte össze a megtakarítások kezelésétől a vásárlásokig egy hangos interfésszel.

Németh Balázs hozzátette: „A fentiek elérhetősége a magyar piacon egyelőre kérdéses, hiszen erős nyelvtechnológiai fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy a rendszerek működjenek, ez azonban még időt igényel.”

A jövő tehát az, hogy a mobilappokba is beépíthető legyen a voice banking megoldás. Sőt, a telefonos ügyfélszolgálat is akár átalakítható legyen a technológia használatával. Mivel az interfész, az emberi hang általános, nem technikai jellegű, ezért minden olyan platformon előnyt hoz a voice banking, amely képes fogadni az emberi beszédet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS