VOSZ Barométer: nem változott jelentősen az üzleti hangulat a harmadik negyedévben, de nehéz időszakra számítanak a hazai vállalkozások

VOSZ Barométer: nem változott jelentősen az üzleti hangulat a harmadik negyedévben, de nehéz időszakra számítanak a hazai vállalkozások
2023. 10. 27., 16:40

„Még nincs jelentős elmozdulás, de már látszódnak a repedések” – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által kiadott harmadik negyedéves barométer bemutatásán.

„Bár a VOSZ-tagok inkább az erős és prudens vállalkozások közé tartoznak, már őket is érintik az olyan makrogazdasági változások, mint a szakmai munkaerő hiánya vagy a csökkenő vásárlóerő – mondta el Kozák Ákos, a kutatást végző Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója. – Viszonylagos állandóságot lehet tapasztalni az üzleti hangulatban, ugyanakkor már látszódnak a repedések, és még nem nyilvánvaló, hogy a 4. negyedévben a tendencia hogyan fog folytatódni.”

Kozák Ákos emlékeztetett arra, hogy már korábban is jelezték: a lánctartozás várhatóan újra problémává válik. Egyre több vállalkozás panaszkodik a fizetési morál romlására. A csökkenő megrendelések és a gyengülő vásárlóerő miatt meglehetősen nagy a kockázata a veszteséges működésnek, a helyzetet pedig tovább rontja az európai uniós fejlesztési támogatások elmaradása és a rendkívül magas infláció is.

A vállalkozások pénzügyi helyzete egyelőre nem romlik, nem nőtt az adótartozás és nincsenek fizetési problémák. Ugyanakkor 7-ből 1 vállalkozásnak egyáltalán nincsenek pénzügy tartalékai, a komolyabb ellenálló képességgel rendelkező vállalkozások aránya pedig 20-ról 10 százalékra csökkent.

A vállalkozások jelentős része elkezdte újragondolni a fejlesztési céljait. A 3. negyedév adatai alapján majdnem minden 5. vállalkozás már elhalasztotta fejlesztési célú beruházásait, elsősorban a béremelések miatt – emelte ki Kozák Ákos. A jellemzően önerőből finanszírozott energetikai célú beruházásokat ugyanakkor a vállalkozások nem halasztották el, a zöld átállás folytatódott – árnyalta a képet Perlusz László, a VOSZ főtitkára (képünkön).

A hazai vállalkozások inkább a munkaerő megtartásában gondolkodnak, közel 40 százalékuk végrehajtott béremelést, elsősorban a bérfeszültség elkerülése miatt, ugyanakkor ezen felül már nem tervez továbbit.

A VOSZ főtitkára megerősítette: kifejezetten nehéz bértárgyalásokra van kilátás, hiszen a jelenlegi helyzetben mindkét oldalnak önmérsékletet kellene tanúsítania. „Élni és élni hagyni – foglalta össze az elérendő célokat Perlusz László. – Még mindig jobb, ha a vállalkozások a teherbírásuknak megfelelő, esetleg kisebb mértékben emelik a béreket, mintha csődbe mennek, aminek következtében sokan elveszítik a munkájukat.”

Az egyszeri 100 ezer forintos bérkiegészítés nemrégiben felmerült ötletéről Perlusz László elmondta: a VOSZ azt javasolja, hogy ezt az összeget adóteher-csökkentéssel támogassa az állam. A főtitkár hozzátette: az egyre biztosabbnak tűnő recesszió eleve hatással lesz a minimálbér és bérminimum mértékére is. A cégek fizetésképtelenségi helyzeteinek kezelésére a VOSZ egy piackonform reorganizációs program elindítását támogatná.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS