VOSZ Barométer: nem változott jelentősen az üzleti hangulat a harmadik negyedévben, de nehéz időszakra számítanak a hazai vállalkozások

VOSZ Barométer: nem változott jelentősen az üzleti hangulat a harmadik negyedévben, de nehéz időszakra számítanak a hazai vállalkozások
2023. 10. 27., 16:40

„Még nincs jelentős elmozdulás, de már látszódnak a repedések” – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által kiadott harmadik negyedéves barométer bemutatásán.

„Bár a VOSZ-tagok inkább az erős és prudens vállalkozások közé tartoznak, már őket is érintik az olyan makrogazdasági változások, mint a szakmai munkaerő hiánya vagy a csökkenő vásárlóerő – mondta el Kozák Ákos, a kutatást végző Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója. – Viszonylagos állandóságot lehet tapasztalni az üzleti hangulatban, ugyanakkor már látszódnak a repedések, és még nem nyilvánvaló, hogy a 4. negyedévben a tendencia hogyan fog folytatódni.”

Kozák Ákos emlékeztetett arra, hogy már korábban is jelezték: a lánctartozás várhatóan újra problémává válik. Egyre több vállalkozás panaszkodik a fizetési morál romlására. A csökkenő megrendelések és a gyengülő vásárlóerő miatt meglehetősen nagy a kockázata a veszteséges működésnek, a helyzetet pedig tovább rontja az európai uniós fejlesztési támogatások elmaradása és a rendkívül magas infláció is.

A vállalkozások pénzügyi helyzete egyelőre nem romlik, nem nőtt az adótartozás és nincsenek fizetési problémák. Ugyanakkor 7-ből 1 vállalkozásnak egyáltalán nincsenek pénzügy tartalékai, a komolyabb ellenálló képességgel rendelkező vállalkozások aránya pedig 20-ról 10 százalékra csökkent.

A vállalkozások jelentős része elkezdte újragondolni a fejlesztési céljait. A 3. negyedév adatai alapján majdnem minden 5. vállalkozás már elhalasztotta fejlesztési célú beruházásait, elsősorban a béremelések miatt – emelte ki Kozák Ákos. A jellemzően önerőből finanszírozott energetikai célú beruházásokat ugyanakkor a vállalkozások nem halasztották el, a zöld átállás folytatódott – árnyalta a képet Perlusz László, a VOSZ főtitkára (képünkön).

A hazai vállalkozások inkább a munkaerő megtartásában gondolkodnak, közel 40 százalékuk végrehajtott béremelést, elsősorban a bérfeszültség elkerülése miatt, ugyanakkor ezen felül már nem tervez továbbit.

A VOSZ főtitkára megerősítette: kifejezetten nehéz bértárgyalásokra van kilátás, hiszen a jelenlegi helyzetben mindkét oldalnak önmérsékletet kellene tanúsítania. „Élni és élni hagyni – foglalta össze az elérendő célokat Perlusz László. – Még mindig jobb, ha a vállalkozások a teherbírásuknak megfelelő, esetleg kisebb mértékben emelik a béreket, mintha csődbe mennek, aminek következtében sokan elveszítik a munkájukat.”

Az egyszeri 100 ezer forintos bérkiegészítés nemrégiben felmerült ötletéről Perlusz László elmondta: a VOSZ azt javasolja, hogy ezt az összeget adóteher-csökkentéssel támogassa az állam. A főtitkár hozzátette: az egyre biztosabbnak tűnő recesszió eleve hatással lesz a minimálbér és bérminimum mértékére is. A cégek fizetésképtelenségi helyzeteinek kezelésére a VOSZ egy piackonform reorganizációs program elindítását támogatná.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS