Vállalkozási kutatóhelyek: rekordok dőltek 2018-ban

2019. 11. 04., 10:15

2018-ban Magyarországon 2000 vállalkozási kutatóhely működött, 24 százalékkal több, mint az előző évben; a kutatóhelyek ráfordítása 2018-ban megközelítette az 500 milliárd forintot, egy év alatt 31 százalékkal növekedett – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2017-ről 2018-ra 28 százalékkal nőtt a K+F-tevékenységet végző, 50 főnél kevesebb létszámmal működő vállalkozás száma. Az összes vállalkozási kutatóhelyen belül 77 százalékos arányuk mellett a szektor teljes K+F ráfordításának 22 százalékát költötték el. Ezzel szemben a 250 főnél nagyobb vállalkozások száma 2018-ban egy év alatt 5,8 százalékkal emelkedett, amivel csupán 7,2 százalékos részesedést értek el a vállalkozási kutatóhelyek számából, ugyanakkor ők költötték el a szektor K+F-ráfordításának 58 százalékát.

Csúcson a vállalkozási K+F-ráfordítás

A vállalkozási kutatóhelyek ráfordítása 2018-ban megközelítette az 500 milliárd forintot, egy év alatt 31 százalékkal növekedett. A nemzetgazdaság teljes K+F-ráfordításának 76 százalékát ebben a szektorban realizálták, ami 2,3 százalékpontos emelkedést jelentett az előző évihez képest.

A ráfordításokon belül a K+F-költség 26, a K+F-beruházások értéke 61 százalékkal növekedett. A költségberuházás aránya az előző évihez képest változott, mivel a vállalkozások 34 milliárd forinttal többet költöttek K+F-beruházásokra, ami 3,4 százalékpontos emelkedést jelentett a ráfordítások összetételében a beruházások javára.

Az összes K+F célú beruházás közel 80 százaléka a vállalkozásoknál realizálódott, összege meghaladta a 90 milliárd forintot. A vállalkozási szektor ráfordításainak növekedése az 50 fő alatti létszámot foglalkoztató vállalkozásoknál volt a legnagyobb az előző évihez viszonyítva, részesedésük egy év alatt 4,0 százalékponttal nőtt, ezzel szemben a 249 főnél több foglalkoztatottal rendelkező vállalkozásoké 5,2 százalékponttal csökkent.

A nemzetgazdasági ágak, ágazatok K+F-ráfordításainak alakulásában a tudományos kutatás-fejlesztési tevékenység (121 milliárd forint) után változatlanul a gyógyszergyártásé a vezető szerep (77 milliárd forint), amit megközelített a járműgyártásban tevékenykedő vállalkozások kutatási tevékenységre fordított összege (73 milliárd forint). Az 50 főnél kevesebb létszámmal működő vállalkozások az egyéb természettudományi, műszaki kutatások (31 százalék) mellett a feldolgozóipar (17 százalék), az információ, kommunikáció (16 százalék) és a kereskedelem (11 százalék) területén fordították a legtöbbet kutatásra.

Tovább bővült az állami finanszírozás

2018-ban a vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységében az állami költségvetéstől kapott pénzügyi források szerepe tovább emelkedett és meghaladta a 80 milliárd forintot, ami 57 százalékos növekedést jelentett az előző évihez képest. A vállalkozási, illetve a külföldi finanszírozásból származó pénzügyi források nagysága is tovább emelkedett 26, illetve 31 százalékkal. A nonprofit források a 2017. évi csökkenés után 2018-ban újra növekedtek, 7,0 százalékkal, ennek ellenére a 160 millió forintos részesedésük a teljes szektorra vetítve nem számottevő.

2017-hez képest a kutatási, fejlesztési tevékenység ráfordításainak finanszírozásában a vállalkozások megtartották vezető szerepüket, bár forrásaik súlya kismértékben tovább csökkent 70-ről 67 százalékra, de még így is meghaladta az országos ráfordítás 53 százalékos részarányát.

Növekedett a hazai vállalkozások szerepe

2018-ban a kutatás-fejlesztést végző hazai vállalkozások száma 28 százalékkal, míg a K+F-ráfordításuk 55 százalékkal, 196 milliárd forintra növekedett az előző évhez képest. Ezzel szemben a külföldi vállalkozások által működtetett 219 kutatóhely 1,4 százalékkal zsugorodott, ugyanakkor K+F-ráfordításuk 47 milliárd forinttal, 20 százalékkal bővült, ami összességében a vállalkozási szektor 58 százalékát tette ki. 2017-hez viszonyítva a hazai vállalkozások K+F-ráfordításának súlya 6,1 százalékponttal növekedett szemben a külföldiek 5,5 százalékpontos csökkenésével.

A vállalkozások nem csak a saját területükön realizálták a ráfordításaikat

2018-ban a vállalkozások az összes kutatási, kísérleti fejlesztési projektjük eredményeit nem csak a főtevékenységük szerinti besorolásnak megfelelő területeken használták fel. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágba besorolt vállalkozások hasznosították a legnagyobb, 76 százalékos mértékben a ráfordításaikat a saját nemzetgazdasági águkban.

Jellemzően az ipari termelőágakba sorolt vállalkozások végeztek K+F-tevékenységet magas arányban a saját főtevékenységüknek megfelelő nemzetgazdasági ágakban (ipar (48 százalék), ezen belül a feldolgozóipar ág (47 százalék), a közigazgatás, oktatás, egészségügyi szolgáltatás (45 százalék), illetve az információ, kommunikáció ág (40 százalék)). Ugyanakkor többek között az építőiparra és több piaci szolgáltató ágazatra is jellemző, hogy az azokban tevékenykedő vállalkozások K+F-tevékenysége és -ráfordítása nagyrészt több más szakmai területen valósul meg.

Nőtt a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma és a kutatásra fordított idő 2018-ban a vállalkozói szektorban K+F-tevékenységet végzők tényleges létszáma meghaladta a 33 ezer főt, ami 19 százalékkal növekedett 2017-hez képest. A kutatók száma közel 15, a segédszemélyzeté 38, míg az egyéb fizikai és nem fizikai foglalkozásúaké 12 százalékkal emelkedett egy év alatt. A tudományterületek tekintetében a tényleges létszám megoszlása jelentősen változott, a legintenzívebb növekedés a kisebb súlyú agrártudományokban (41 százalék), a társadalomtudományokban (29 százalék) és az orvostudományokban (23 százalék) volt, míg a dolgozók 90 százalékát foglalkoztató két tudományterületnél, a műszaki, és a természettudományoknál mindössze 19, illetve 13 százalékos volt a létszámemelkedés.

2018-ban a vállalkozási szektorban a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó nők aránya 23 százalék volt, az előző évihez képest 0,5 százalékponttal csökkent. Bár a nők aránya a kutatók, fejlesztők és az egyéb fizikai és nem fizikai foglalkozásúak között kismértékben emelkedett, ezt ellensúlyozta a segédszemélyzet közel 5 százalékpontos csökkenése.

A teljes munkaidejű dolgozókra átszámított létszám 29 ezer fő volt, 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2018-ban a kutatók, fejlesztők és a segédszemélyzet átszámított létszámának növekvő tendenciája tovább folytatódott, 14, illetve 35 százalékos bővülés mellett.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS