Üzleti szolgáltatóközpontok: egyre népszerűbbek a vidéki városok

Üzleti szolgáltatóközpontok: egyre népszerűbbek a vidéki városok
2023. 12. 21., 06:10

A Magyarországon működő üzleti szolgáltatóközpontok többsége jelenleg Budapesten végzi tevékenységét, de a főváros mellett egyre népszerűbbek az egyetemi városok is, az új egység nyitását tervező központok kétharmada vidéki helyszínben gondolkodik.

Az üzleti szolgáltatóközpontok (business service center, BSC) száma az elmúlt években dinamikusan nőtt, az általuk alkalmazottak számával együtt. Míg 2018-ban „mindössze” 110 BSC működött az országban mintegy 50 ezer alkalmazottal, addig 2023-ban már 201 központ több mint 100 ezer embernek adott munkát.

A hazai BSC-piac egyelőre erősen főváros-központú: az alkalmazottak háromnegyedét (nagyjából 75 ezer fő) a 167 budapesti központ foglalkoztatja. A vidéki székhely mellett döntő cégek (egyelőre) hét egyetemi várost szemeltek ki, Debrecent, Szegedet, Miskolcot, Pécset, Székesfehérvárt, Győrt és Veszprémet.

A vidéki városok súlya a jövőben várhatóan növekedni fog. A hazánkban működő BSC-k közül jó néhány vezetése fontolgatja vidéki telephely megnyitását. A HIPA „Business Services Hungary 2023” című kiadványának összeállításakor erre vonatkozó kérdést is feltettek, a válaszokból pedig az derült ki, hogy a BSC-k 15 százaléka tervezi, hogy a következő három évben új szolgáltatóegységet nyit Magyarországon, a válaszadók 10 százaléka pedig vidéken.

A magyar Tier 2 városok természetesen nyitottak ezekre a lehetőségekre. A fővárosból szinte valamennyi egyetemi város autópályán elérhető, az infrastruktúra folyamatosan fejlődik, a bérleti díjak alacsonyabbak, a helyi egyetemek pedig biztosítják, hogy jól képzett, nyelveket beszélő fiatal munkaerő álljon az újonnan létrejövő regionális központok rendelkezésére. Mivel a magyar kormány prioritásként tekint a vidéki városok fejlesztésére, a vidéki telephelyet választó cégek az Európai Unióban elérhető egyik legmagasabb regionális támogatási intenzitásra is számíthatnak.

„A piac növekvő decentralizációja nemcsak a gazdasági fejlődésnek ad lendületet, de hozzájárul ahhoz is, hogy a nagy hozzáadott értékű munkahelyek eloszlása egyenletesebb legyen az országon belül” – olvashatjuk a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség kiadványában. A szervezet elkötelezett a BSC-k vidéki terjeszkedésének támogatása mellett, így – többek között – segítséget nyújt a megfelelő telephelyek, irodahelyiségek kiválasztásában és az egyetemekkel való kapcsolat megszervezésében is. Amint Joó István vezérigazgató a novemberben megrendezett Business Services Hungary 2023 elnevezésű konferencián fogalmazott: Arra bátorítok minden szereplőt, hogy a növekedési terveik során vizsgálják meg a vidéki városok nyújtotta lehetőségeket is. A szektorban foglalkoztatottak közel 25 százaléka vidéki telephelyen dolgozik, és mi azt ösztönözzük, hogy ezt az arányt a jövőben tovább növeljük.”

A kiemelt képen a BT debreceni irodaháza. Forrás: colliers.com.

A cikk megírásában az Üzletem.hu együttműködő partnere a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS