OPTEN: időzített bombán ülnek az építőipari vállalkozások?

2023. 10. 26., 12:19

Közel 50 százalékkal több építőipari vállalkozás szűnt meg szeptemberben, mint a megelőző hónapban. A cégek számának csökkenése várható a következő időszakban is. A felszámolások adják az új eljárások több mint felét – állapítja meg elemzésében az Opten.

Az KSH legfrissebb adatai szerint 2023 augusztusában az építőipari termelés 0,5 százalékkal alacsonyabb volt az előző évhez képest. Az építőipari vállalkozások szerződésállománya pedig 23,9 százalékkal csökkent 2022. augusztusához viszonyítva.

Az OPTEN adatai alapján az építőiparban az idei év legalacsonyabb augusztusi megszűnési száma – 330 – egy viszonylagos nyugalmat is tükrözhetne, hiszen ezt meghaladó szeptemberi cégalapítás – 397 – lett regisztrálva. Ennek eredményeként ugyan növekedett szeptemberre az ágazatban működő cégek száma, azonban a szeptemberi megszűnések – 480 – volumene visszatükrözi a KSH adatai alapján mutatott nem igazán rózsás helyzetet az ágazatban. Az elmúlt években a szeptember a cégalapítások esetében erős hónapnak számított, azonban az idei mérföldkövekkel elmarad az elmúlt két évi szezonális értéktől, szinte felére csökkent. Ehhez képest a szeptemberi megszűnések az elmúlt hat év legmagasabb szezonális értékét hozták, ami előre vetíti azt a bátor jóslatot, hogy októberre az ágazatban működő vállalkozások számának csökkenése várható.

Az elmúlt időszak kihívásai az ágazat teljesítményben már erőteljesen megmutatkoztak, a KSH is csökkenésről tájékoztat hónapról-hónapra. A cégtrendben történő mozgások még nem ennyire drasztikusak, azt mutatják, hogy az itt működő vállalkozások többsége kitart, de egyértelműen látszik a tendenciából, hogy a cégalapítási kedv jelentősen csökken, míg a megszűnések és az új eljárások száma drasztikusan nő. A kérdés az, hogy az ágazatban elindult-e a tömeges bedőlés vagy időzített bombán ülnek a vállalkozások?

Az kijelenthető, hogy az elmúlt évek során cégszám tekintetében túlfűtötté vált az ágazat. A járványt megelőző konjunkturális időszak, illetve a gazdaság visszapattanása megadta erre az alaphangot, azonban tény, hogy az elmúlt öt évben és még idén is éves szinten a cégszámnövekedés volt a jellemző, ami felveti a kérdést, hogy ez mennyire volt indokolt vagy jelenleg indokolt-e. Az idei évben látszik, hogy a túlfűtöttség alábbhagyott, ami a cégalapítási kedvben egyértelműen visszatükröződik. Az elmúlt öt évben időarányosan az idei évben alakult a legkevesebb cég az ágazatban, 3,7 ezer. Az idén megszűnt cégek száma – 3,71 ezer – már 26 százalékkal több, mint a tavalyi év egésze, és az elmúlt hat évben évenként nem volt ennyi cégmegszűnés, mint az idén már.

A jelenlegi számok alapján az várható, hogy idén a cégek száma csökken, de a jövőre nézve is ez a tendencia prognosztizálható az új felszámolási és végelszámolási eljárások számainak idei alakulásából.

Mindkét eljárás esetében az előző évekhez képest már most növekedés van, kivéve a végelszámolási eljárás tavalyi évét, amikor a KATA változások kellően megmozgatták a cégbezárások volumenét. A legszembetűnőbb az új felszámolási eljárások idei növekedése, ami már most közel kétszerese a tavalyinak, több mint háromszorosa a 2021. évinek és 4-5-szöröse az azt megelőző éveknek.

„Az új eljárások számának növekedése azért fontos, mert fél évtől akár három éven belül is meghatározóak a cégszám alakulásában, attól függően, hogy az eljárások mennyi időt vesznek igénybe. Mivel a gazdasági előrejelzések a közeljövőre sem biztatóak az építőiparban, a cégalapítási kedv is alacsony, ami érthető, nem nehéz megbecsülni, hogy az elkövetkező időszakban a cégszámcsökkenés lesz a trend. A küzdelem zajlik az arénában, de úgy tűnik, egyre többen dobják be a törölközőt” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője.

Az új eljárások növekedése jelzi az elmúlt év(ek)ből hozott és a jelenlegi környezetből fakadó nehézségeket. Az aggodalomra okot adó visszajelzése a cégtrendnek nemcsak az eljárásszám növekedése, hanem azok belső összetételének megváltozása. Idén az új eljárásoknak több mint a felét a felszámolási eljárások adják, ami a megelőző időszakban jellemzően negyede vagy ötöde volt ennek. Ez azt jelenti, hogy egyre több hátrahagyott kötelezettség lehet, ami fokozottabb kockázatokat jelent a jövőbeni üzletvitelben.

Az építőiparban működő egyéni vállalkozók száma – 85,3 ezer fő – kis mértékű növekedést hozott szeptemberre, közel 700-an léptek be a körbe és 500-an döntöttek úgy, hogy nem folytatják ebben a formában a tevékenységüket. Ugyanakkor a tevékenységüket szüneteltetők közelítik a 12 ezer főt és számuk tovább nőtt szeptemberben. Mindez a kivárást is feltételezheti, valamint az egyéni vállalkozóknak megadott szüneteltetés lehetősége rugalmasabb alkalmazkodást biztosít a gazdasági bizonytalanságok átvészeléséhez.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) szeptemberre vonatkozó értéke az építőiparban országosan 18,83 százalék volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Zala, Tolna és Hajdú-Bihar vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

*Újonnan indult eljárások

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS